Degringoladă la bursele lumii. Principalii indici ai bursei din New York s-au devalorizat semnificativ

Ultimul update: Marti 03 Aprilie 2018 19:26
Data publicarii: Marti 03 Aprilie 2018 13:43
Categorie: Internaţional

Din cauza unor noi declaraţii anti-Amazon ale preşedintelui Trump, dar şi a temerilor cu privire la comerţul mondial, principalii indici ai bursei din New York s-au devalorizat semnificativ în şedinţa de luni.

Mişcarea s-a propagat apoi şi pe bursele asiatice. Producătorul de cipuri Intel a pierdut, tot luni, aproape 8 procente, după ce s-a aflat că Apple vrea să dezvolte propriile procesoare pe computere Mac, începând cu 2020.

Salvele repetate de critici lansate pe Twitter sugerează că Donald Trump e hotărât să frâneze dominaţia Amazon în comerţul online. În ultima săptămână, acţiunile Amazon au pierdut 36 % din valoarea de piaţă. Pierderile se ridică la 36 de miliarde de dolari într-o singură zi și cu 60 de miliarde într-o săptămână.

Acţiunile Amazon pierd teren, iar disputa comercială cu China escaladează. Aceştia sunt cei doi factori care au alimentat pierderile de marți.

N-a ajutat deloc noua postare a preşedintelui, în care Trump a atacat Amazon, provocând temerea investitorilor ca administraţia va lua măsuri punctuale împotriva companiei. Şi vorbim exact de compania care a tras în sus bursa în ultimul an.

 

Pe de altă parte, pieţele sunt bulversate şi de înteţirea disputei comerciale dintre Washinton şi Beijing. Ca urmare a taxelor stabilite de Trump pentru importurile de aluminiu şi oţel din China, Beijingul a ripostat şi a impus tarife vamale de 15 şi respectiv 25% pentru 128 de produse americane, de la carne de porc, la fructe şi vin.

În anii 60, europenii au fost inundaţi de carnea de pui ieftină din SUA. Cererea a fost enormă, aşa că, pentru a-şi proteja propriile ferme de pui, Europa a instituit taxe pe carnea americană.

SUA au ripostat cu propiile tarife pe medicamente, coniac ori camioane. Dacă tarifele pentru carne ori coniac au dispărut, cele de pe piaţa auto au rămas până azi în vigoare şi se crede că lor li se datorează faptul că industria auto americană a fost propulsata pe primul loc în sectorul camioanelor.

Unii critici considera că aceste taxe au protejat companiile americane, care însă nu au fost silite să inoveze. O altă realitate a războaielor comerciale o reprezintă chichiţele care te ajută să ocoleşti taxele.

Companii şi tari deopotrivă dau dovadă de creativitate în ocolirea anumitor tarife.

Ford este o companie americană, dar această camionetă este fabricată în Turcia, deci ar face obiectul taxelor pentru camioane. Dar cei de la Ford s-au gândit că dacă ar importa aceste dubite cu scaune puse în spate, le-ar putea eticheta drept microbuze pentru pasageri şi le-ar importa cu taxe mult mai mici. Imediat ce ajung în SUA, le scot scaunele din spate şi geamurile şi le vând drept dubite, fără a plăti tarifele aferente. Şi totul a început cu un biet pui american.

Omul care a câștigat 1,4 mld. dolari într-o singură zi. Compania sa face angajări în România

Omul care a câștigat 1,4 mld. dolari într-o singură zi. Compania sa face angajări în România

copil Yemen

Băiețel agățat de trupul tatălui mort după bombardament, imagine puternică a războiului din Yemen

12,7 kg de cocaină descoperite în mașina unor români, în Germania. O defecțiune banală i-a dat de gol

Directorul general al Google va încasa în această săptămână beneficii în acţiuni de 380 de milioane de dolari

Cutremur de 5,2 în Turcia. Sunt 13 răniţi și numeroase clădiri avariate

Scandal în Polonia din cauza unei statui gigantice cu Iisus. Apariţia de pe capul construcţiei

Suspectul atacului din Toronto, o persoană retrasă și cu nevoi speciale

Transplant de rinichi

Primul transplant de organ sexual masculin din lume, realizat în SUA. Pacientul, un militar rănit

Rusia a început exerciţii cu sisteme de rachete în Crimeea. Pentru ce se antrenează soldații

Emmanuel Macron, primire călduroasă în SUA. Primul dineu de stat oferit de Donald și Melania Trump

Gestul lui Kim Jong-un după ce 32 de turiști chinezi au murit într-un accident în Coreea de Nord

Studenţi asasinaţi de o grupare criminală, în Mexic. Cadavrele, dizolvate apoi în acid

George Bush senior, la terapie intensivă la o zi după înmormântarea soției sale