Declarația incredibilă a unui șef de bancă rusească. Se așteaptă să „zgâlțâie” corpul birocratic
Trump este „o persoană dinamică” care „zgâlțâie” corpul birocratic, a declarat șeful unei importante bănci rusești, care speră la un acord de pace pe termen lung cu Ucraina, pentru „stabilitate”.
Orice acord de pace cu Occidentul în privinţa Ucrainei ar trebui să fie pe termen lung şi să nu se revină asupra lui în zece ani, a declarat CEO-ul băncii VTB, Andrei Kostin, într-un interviu pentru Reuters publicat luni, adăugând că noua administraţie americană nu va fi plictisitoare.
„Nu sunt sigur de scenariul optimist. Sunt convins doar de un lucru - nu va fi plictisitor. Trump va face cu siguranţă ceva care va fi interesant de urmărit pentru noi", a spus Kostin, citat de Agerpres.
Kostin a precizat că nu este sigur de „scenariul optimist" privind un acord de pace referitor la conflictul din Ucraina din cauza a ceea ce a numit puternicul "vector" anti-rus din cadrul elitei americane şi plecând de la ceea ce s-a întâmplat în primul mandat al lui Trump.
„Cine ştie dacă va fi mai bine sau mai rău? Îmi place Trump, este o persoană dinamică. Uneori corpul birocratic trebuie să fie zgâlţâit şi asta face el. Ne aşteaptă cu siguranţă evenimente interesante anul viitor", a apreciat CEO-ul VTB.
El a adăugat că, în opinia sa, Trump va face un efort real de a pune capăt conflictului din Ucraina, dar orice acord ar trebui să fie pe termen lung, în aşa fel încât părţile să nu fie nevoite să revină la masa de negociere în zece ani.
Andrei Kostin a mai declarat în interviul pentru Reuters că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei instituite din cauza războiului din Ucraina nu vor fi ridicate prea curând.
„Nu cred că sancţiunile vor fi ridicate repede. Nu văd cum e posibil aşa ceva. Un bun exemplu este amendamentul Jackson-Vanik. A fost instituit împotriva URSS şi a fost abrogat abia în 2012", a adăugat CEO-ul celei de a doua cea mai mare bancă de creditare din Rusia.
El a făcut referire la o lege care data din perioada Războiului Rece şi care condiţiona relaţiile cu Uniunea Sovietică de drepturile minorităţilor religioase de a emigra.
El a mai spus că, în opinia sa, rezervele valutare ale Rusiei, îngheţate în Occident după declanşarea conflictului din Ucraina, nu vor fi returnate.
„În Occident, ei spun că vor să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei din rezerve. Şi vor întocmi o asemenea notă de plată că nici măcar rezervele nu vor fi de ajuns", a apreciat Kostin.
Pe de altă parte, a spus el, summitul BRICS ţinut în oraşul rus Kazan în octombrie este o palmă dată statelor occidentale care au impus aceste sancţiuni.
„Douăzeci şi trei de lideri au venit la Kazan pentru summitul BRICS. Aceasta reprezintă o anumită declaraţie, chiar o palmă dată americanilor. Este semnificativ că există un sprijin pentru iniţiativele ruse şi o respingere a politicilor americane", a apreciat CEO-ul VTB.
„Cred că summitul a fost benefic pentru Rusia şi vor exista paşi suplimentari, este important să nu ne relaxăm", a adăugat el.
Andrei Kostin a mai spus că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu funcţionează pentru că există "zeci" de ţări dispuse să coopereze cu Moscova, între care China, India şi Turcia.