Decizia Ucrainei prin care sfidează SUA. Zelenski ignoră total singurul lucru pe care i l-a cerut Casa Albă

Zelenski si Biden
Getty

La patru zile după ce SUA au aproba un ajutor mult așteptat de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Kievul a făcut singurul lucru pe care Casa Albă se pare că i-a cerut să nu-l facă: a lovit o altă instalație petrolieră de pe teritoriul rusesc.

Ucraina spune că atacul cu drone de miercuri a scos din uz aproximativ 900.000 de metri cubi de combustibil rusesc. Acesta a fost urmat vineri de 10 drone care au lovit o rafinărie de petrol din Krasnodar, oprind uzina, a relatat The Telegraph.

Acestea sunt doar cele mai recente dintr-o serie de atacuri asupra instalațiilor energetice rusești, lansate de Ucraina de la începutul anului.

Raționamentul Ucrainei de a lovi infrastructura energetică a Rusiei a venit ca răspuns la impactul discret al sancțiunilor occidentale, precum și la întârzierile ajutorului occidental, în timp ce se străduia să țină linia frontului, potrivit Business Insider.

În timp ce SUA a ezitat în privința ajutorului, Ucraina a avut un argument solid pentru a continua războiul așa cum a vrut.

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Dar acum că legea privind ajutorul pentru război a fost adoptată, „există un pic mai multă influență politică de partea SUA”, a declarat Rafael Loss, cercetător în domeniul politicilor la Consiliul European pentru Relații Externe.

Apar informații care sugerează că administrația Biden a încercat să descurajeze Ucraina de la atacuri asupra infrastructurii energetice rusești. Ucraina a negat acest lucru, în timp ce Casa Albă nu a comentat direct.

Preocupările raportate din partea SUA includ impactul asupra prețurilor globale ale petrolului și riscul unei escaladări a războiului din partea Rusiei, potrivit The Washington Post.

Dezbaterea privind atacurile a expus, de asemenea, problemele din relația dintre Ucraina și cel mai puternic aliat al său.

„Este o mișcare riscantă să continue acest lucru”, a declarat Marina Miron, cercetător post-doctoral la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra.

Sfidarea unui aliat puternic

Ucraina riscă să se alipească de cel mai puternic aliat al său, mergând împotriva SUA la doar câteva zile după ce Congresul a aprobat un pachet important de ajutor militar.

Dar, așa cum au spus mai mulți analiști, doar pachetul de ajutor nu va câștiga războiul. Ucraina are nevoie de modalități de a slăbi Rusia, iar acest lucru include lovirea infrastructurii sale energetice, a declarat Ann Marie Dailey, strateg geopolitic la RAND Corporation.

Ea a comparat situația cu un meci de box în care un boxer are voie să lovească doar brațele celuilalt, iar Rusia a aplicat lovituri la corp. Sâmbătă, Rusia a declanșat un atac masiv asupra instalațiilor energetice ale Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenski.

Rusia a declarat anterior că astfel de atacuri sunt un răspuns direct la propriile atacuri ale Ucrainei, o poziție care, cel puțin la suprafață, pare să valideze temerile SUA.

Chiar și așa, Ucraina are ceva de demonstrat în legătură cu propria sa implicare în război, a declarat Olga Tokariuk, academician la Chatham House din Londra.

Rusia a încercat în repetate rânduri să prezinte conflictul ca pe o bătălie indirectă între ea și SUA, diminuând rolul Ucrainei, a spus ea.

Ignorând Casa Albă în probleme cheie de strategie militară, Zelenski poate demonstra că ucrainenii „au propriile lor instituții democratice funcționale, chiar și pe fondul războiului, și că sunt capabili să ia propriile decizii”, a adăugat Tokariuk.

Și, după cum au remarcat unii analiști, situația politică din SUA - cu fostul președinte Donald Trump care se luptă pentru a recâștiga președinția - ar putea însemna că acesta este ultimul pachet de ajutor pe care Ucraina îl primește din partea SUA.

Acest lucru „îi eliberează cumva să continue de fapt să efectueze aceste lovituri”, a spus Miron.

DIminuarea economiei de război a Rusiei

Atacurile Ucrainei au loc la sute de kilometri în spatele liniilor inamice, departe de teritoriul național pe care încearcă să îl apere.

O parte din neliniștea SUA, a declarat oficialul Pentagonului Celeste Wallander în fața unui grup de experți din Camera Reprezentanților la începutul acestei luni, se bazează pe faptul că infrastructura energetică este o țintă civilă și nu una militară, după cum a relatat Washington Post.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat anterior că SUA ar prefera ca Ucraina să vizeze aerodromurile rusești, a relatat publicația.

Dar există, de asemenea, semne de întrebare privind eficiența acestor atacuri, din punct de vedere militar. După cum a scris recent cercetătorul Carnegie Serghei Vakulenko, chiar dacă Ucraina ar distruge toate instalațiile de petrol și gaze aflate la îndemână, Rusia ar avea probabil în continuare suficiente resurse.

„Distrugerea unei anumite rafinării nu va submina imediat capacitatea de război al Rusiei. Dar o presiune constantă asupra sectorului petrolier al Rusiei ar avea un impact semnificativ asupra capacității Rusiei de a lupta în acest război”, a declarat Dailey, strategul RAND.

Ea a spus că, pe termen lung, o producție mai mică de petrol ar reduce accesul Rusiei la veniturile din exporturi - valută străină vitală pe care o folosește pentru a cumpăra materialele de care are nevoie pentru armamentul avansat.

Vakulenko, în articolul său, a remarcat, de asemenea, că grevele asupra rafinăriilor de petrol rusești au „un impact redus asupra veniturilor din export ale Rusiei”.

Dar, a spus el, dacă Ucraina menține același ritm de atacuri pe care l-a stabilit în martie, „va putea continua să avarieze rafinăriile rusești mai repede decât pot fi reparate, erodând încet, dar constant, capacitatea de rafinare a țării”.

Există deja unele semne de presiune

În februarie, Rusia a anunțat o interdicție de șase luni a exporturilor de benzină. Ulterior, Ucraina a declarat că atacurile sale au redus producția și prelucrarea petrolului rusesc cu 12%. Atacurile au și alte câteva beneficii militare indirecte, au declarat experții pentru Business Insider.

Probabil că ele creează dureri de cap pentru apărarea aeriană a Rusiei, având în vedere mărimea țării și cantitatea de spațiu aerian de care trebuie să se preocupe, a spus Loss.

Există, de asemenea, impactul politic, a adăugat Tokariuk.

Unul dintre motivele pentru care rușii susțin războiul este sentimentul că este un conflict îndepărtat - dar atacurile primite pe teritoriul național dau „sentimentul că războiul este aproape”, a spus ea.

Există toate semnele că astfel de atacuri se vor intensifica chiar și după afluxul de ajutor militar, a declarat săptămâna trecută șeful apărării britanice, amiralul Sir Tony Radakin, pentru Financial Times.

„M-aș aștepta ca cel puțin unele lovituri în spatele liniilor rusești” să continue și după sosirea pachetului de ajutor, a declarat Loss.

El a adăugat că, în condițiile în care sancțiunile impuse Rusiei încă nu reușesc să muște cu adevărat, „urgența situației” înseamnă că Ucraina are dreptate să încerce să afecteze economia Rusiei în alte moduri.

Loss a subliniat, de asemenea, că, în ciuda preocupărilor raportate de administrația Biden, nu există niciun indiciu că SUA ar fi ascuns informații sau că ar fi încercat în alt mod să împiedice atacurile să aibă loc.

James Patton Rogers, director executiv al Cornell Brooks Tech Policy Institute și autor al cărții Precision: O istorie a războiului american, a declarat că „rapoartele privind preocupările SUA cu privire la aceste lovituri sunt adesea exagerate”.

Declarațiile administrației Biden reflectă o poziție standard a NATO în această privință și „nu pentru că se așteaptă ca Ucraina să se oprească”, a spus el.

Patton Rogers a subliniat, de asemenea, impactul acestora asupra moralului ucrainenilor.

„Ele sunt populare în mod public într-un moment în care moralul este scăzut și Ucraina este depășită de armament. Atunci când se confruntă cu fonduri întârziate, cu deficite de muniții și cu bombardarea neîncetată a centrelor urbane de către Rusia, ce altceva se așteaptă SUA ca Ucraina să facă?”, a mai spus el.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Volodimir Zelenski: „Vecinul nebun rus foloseşte Ucraina ca teren de testare”
Volodimir Zelenski: „Vecinul nebun rus foloseşte Ucraina ca teren de testare”

„Vecinul nebun" rus foloseşte Ucraina ca „teren de testare”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui forţe aeriene au acuzat Moscova că a lansat joi o rachetă intercontinentală asupra teritoriului ucrainean.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.

Analiză: Utilizarea hardware bazat pe AI în centrele de date poate creşte de peste zece ori emisiile de CO2
Analiză: Utilizarea hardware bazat pe AI în centrele de date poate creşte de peste zece ori emisiile de CO2

Utilizarea de hardware axat pe Inteligenţa Artificială (AI) în centrele de date la nivel global, fără inovaţii în domeniul energetic şi tehnologic, va conduce la o creştere de peste zece ori a emisiilor de CO2, până în 2030, relevă o analiză Accenture.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.