Vaticanul a comprimat secole de istorie in numai 9 ani. Ce mai inseamna un miracol in drumul de la Papa la Sfant in 2014
In ajunul canonizarii Papei Ioan Paul al II-lea, se ridica o noua intrebare: unde e granita dintre a fi un bun crestin si a fi considerat sfant. Sau, mai bine zis, de cate miracole este nevoie pentru a te califica in “cursa pentru sanctificare”?
Vaticanul se pregateste pentru ceremonia de sanctificare a unuia dintre cei mai iubiti lideri al bisericii catolice - Papa Ioan Paul al II-lea. Acesta va fi sanctificat duminica, dupa ce un al doilea miracol al sau a fost recunoscut de Biserica.
Primul sau miracol consta in vindecarea unei maicute, bolnave de Parkinson. Al doilea caz este al unei femei din Costa Rica. Si ea s-a vindecat de un anevrism cerebral dupa ce s-a rugat Papei Ioan Paul al II-lea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In jur de trei milioane de credinciosi din intreaga lume sunt asteptati la evenimentul ce va avea loc duminica.
Sfintii catolici sunt cunoscuti pentru miracolele pe care le-au facut in timpul vietii, dar Papa Francisc ar putea trimite un mesaj usor diferit celor aproximativ un miliard de catolici din intreaga lume: acela ca, in secolul 21, miracolele nu mai sunt chiar o conditie indispensabila pentru sanctificare.
In cazul lui Papa Ioan Paul al II-lea, acesta a avut cel mai rapid parcurs catre canonizare, din istorie, lucru care nu a fost tocmai pe placul traditionalistilor, scrie Washington Post. Procesul care, pana acum, dura secole intregi, a ajuns de data asta sa fie scurtat la noua ani.
Tot duminica va fi sanctificat si Ioan al XXIII-lea, desi in cazul sau nu i-a fost recunoscut decat un singur miracol. In 1966, acesta ar fi vindecat o calugarita de hemoragie gastrointestinala. La Vatican, traditia, dar si regulile, spun ca este nevoie de recunoasterea a doua miracole pentru a fi considerat sfant.
Papa are totusi acest drept special, care ii permite sa grabeasca procesul de canonizare si sa acorde acest statut si in baza a mai putine dovezi. Lucru facut, de altfel, si de predecesorul sau, Papa Ioan Paul al II-lea. Papa Francisc, in schimb, a iesit in evidenta pentru ca a ridicat deja la rangul de sfant trei persoane carora nu li s-a atribuit cu certitudine nici macar un caz miraculos.
Avand in vedere politica de la Vatican, clericii nu au dreptul sa conteste politicile Papei in exercitiu. Insa tendintele actualului Suveran Pontif de a nu respecta regulile Bisericii au inceput sa ridice deja murmure de nemultumire.
Pentru altii, in schimb, statutul de sfant presupune mai putin o natura mistica si mai mult un model demn de urmat. Asa ca, in vremurile moderne pe care le traim, in “cursa” pentru un loc in randul celor drepti s-ar putea inscrie nu doar cei care fac tumorile si anevrismele sa dispara miraculos, ci si cei ce joaca un rol important in aducerea pe calea cea buna a criminalilor sau dependentilor de droguri.
“Il cunosc pe Sfantul Parinte suficient de bine incat sa stiu ca crede in miracole, ca noi toti, de altfel. Dar intrebarea ramane una foarte simpla: ar trebui sa avem confirmarea unor miracole inainte de a sanctifica pe cineva?”, se intreaba reverendul si istoricul Peter Gumpel, de la Vatican, citat de Washington Post.
Sursa: Washington Post
Etichete: papa francisc, vatican, miracol, canonizare, papa ioan paul al II-lea,
Dată publicare:
26-04-2014 10:50