De ce trimite Rusia bombardiere în apropierea spaţiului aerian al NATO. Obiectivul lui Putin, dezvăluit de un analist militar
Mai multe avioane rusești au fost interceptate luni în apropierea spațiului aerian al NATO. Aceasta ar putea fi o strategie a Moscovei de a stârni nervozitate în rândul țărilor occidentale cu privire la sprijinirea Ucrainei, potrivit unui analist militar.
Profesorul britanic Michael Clarke, fost director al Royal United Services Institute, un think tank de apărare și securitate cu sediul în Londra, a declarat pentru Sky News că Rusia doreşte ca aliaţii Ucrainei să creadă că războiul „scăpa de sub control” atunci când a trimis bombardiere în apropierea spațiului aerian al NATO.
Dar avioanele forțelor aeriene britanice care au interceptat bombardierele rusești au avut și un mesaj clar: „nu există nicio cale prin spațiul aerian NATO”.
„Este vorba despre o serie de selfie-uri în aer. Mesajul luptătorilor către bombardierele ruse este: aici vă facem fotografii de la 50 de metri distanță, dar dacă acesta ar fi fost război, ați fi fost murit acum 20 de minute”, a mai spus analistul militar.
El a explicat că s-ar putea să nu existe nicio strategie coerentă a Rusiei care să lege incidentele de luni, însă dacă există una, Rusia dorește "să stârnească nervozitate în rândul tuturor".
"Caracterul războiului din Ucraina constă în faptul că rușii doresc să pretindă că situația scapă de sub control și că Occidentul se joacă cu focul prin sprijinirea Ucrainei", a mai precizat Clarke.
Forţele aeriene daneze au interceptat, luni, două bombardiere ruseşti care au fost identificate deasupra Danemarcei şi care se îndreptau spre zona pe care Ţările de Jos o monitorizează pentru alianţa militară NATO.
Avioanele olandeze F-16 au fost chemate la acţiune dar bombardierele ruseşti fuseseră deja interceptate înainte de a intra în spaţiul aerian olandez al NATO şi s-au întors din drum, au precizat forţele aeriene olandeze.
De asemenea, Avioane Royal Air Force (RAF) au interceptat două bombardiere rusești de patrulare maritimă cu rază lungă de acțiune, la nord de Insulele Shetland, Scoția.
Avioanele sunt interceptate dacă nu au un cod unic de identificare, nu furnizează un plan de zbor şi dacă nu există o conversaţie bidirecţională, a precizat un purtător de cuvânt. El a menţionat că avioanele ruseşti încalcă destul de frecvent spaţiul aerian al unei ţări europene sau se apropie de ea.