De ce Maia Sandu nu s-a întâlnit niciodată cu Putin de când este președinta Republicii Moldova

Maia Sandu
Getty

Preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a oferit un interviu bloggerului rus Iurii Dudi, unul dintre cei mai cunoscuţi în Federaţia Rusă, în care a abordat atât subiecte politice şi geopolitice, cât şi personale.

Şefa statului a vorbit despre primele apeluri telefonice din dimineaţa zilei de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, a spus dacă ar fi rămas sau nu în ţară dacă era în situaţia lui Zelenski, a explicat de ce de-a lungul activităţii prezidenţiale nu a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, de ce era important să aibă paşaport românesc, ce o ajută în lupta cu stresul, când a plâns ultima dată, dar şi la ce oră îşi încheie ziua de muncă, relatează presa din Republica Moldova.

NewsMaker a făcut o sinteză a declaraţiilor făcute de Maia Sandu în timpul interviului cu jurnalistul rus. Ea a explicat, de pildă, că de-a lungul activităţii ei prezidenţiale nu a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, pentru că „nu a fost ce să fie pus în discuţie”.

În dimineaţa zilei de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, primele apeluri telefonice ale şefei statului au fost către ministrul apărării şi către premier. Dacă ar fi fost în locul lui Zelenski, la fel ca el, Maia Sandu ar fi rămas în ţară. „Aici în general nu trebuie să fie semne de întrebare”, a menţionat Maia Sandu.

Şefa statului a spus că Putin a lansat invazia în Ucraina şi tot el poate încheia războiul, dar „din păcate, nu vrea”.

Citește și
accident
Accident grav în Tulcea. O mașină în care se aflau două persoane s-a izbit violent de un copac și a luat foc
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Întrebată dacă Moldova se va apăra, în caz că Rusia o invadează, Maia Sandu a răspuns: „Ne vom apăra obligatoriu ţara”.

„Noi o să face totul ca asta (războiul - n.r.) să nu se întâmple, inclusiv planul nostru de integrare europeană, pentru că el este un plan de securitate, deoarece Uniunea Europeană este un proiect de pace. Totuşi, după Constituţie, noi trebuie să facem totul ca să păstrăm pacea şi ca să oferim siguranţă cetăţenilor noştri, din acest motiv noi avem armată, avem sectorul de apărare, din acest motiv noi facem investiţii. Noi foarte tare sperăm ca acest război (războiul început de Rusia în Ucraina - n.r.) în curând să se încheie şi noi o să putem face investiţiile noastre în economie şi alte sectoare, ca să nu fim în situaţia în care trebuie să investim în apărare. Noi neapărat o să ne protejăm ţara”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, citată de Ziarul de Gardă.

Preşedinta Republicii Moldova a mai declarat că Ucraina - care face parte din formula de negociere 5+2 pentru o soluţie pentru Transnistria - nu a propus niciodată Moldovei să rezolve problema transnistreană în mod bilateral.

Pe de altă parte, Maia Sandu a mărturisit că pentru ea a fost foarte important să aibă paşaport românesc pentru că buncii săi aveau paşapoarte româneşti.

De cele mai multe ori, Maia Sandu îşi încheie ziua de muncă la ora 20:00. Maia Sandu a dezvăluit că mama îi aduce prânzul la Preşedinţie.

Vecinii i-au inundat apartamentul. S-a întâmplat în timpul mandatului prezidenţial.

Nu îi place, în activitatea prezidenţială, că este în atenţia oamenilor 24 de ore din 24. „Mie îmi place foarte mult hiking-ul. Dar aceasta înseamnă că, chiar şi atunci când faci hiking, la tine se uită cum arăţi, cum mergi şi aşa mai departe”, a menţionat Sandu. Hiking-ul o ajută însă pe şefa statului să lupte cu stresul: „Mai ales când este în munţi. (…) Chiar şi aici. 10-15 km pe zi ajută”, spune ea.

Întrebată când a plâns ultima dată, şefa statului a dezvăluit că a făcut-o în timp ce viziona filmul „Drumul Războiului: Irpin”, realizat de jurnaliştii de la TV8 Viorica Tătaru şi Andrei Captarenco. „Cred că (am plâns) atunci când am privit un film al jurnaliştilor moldoveni care au filmat în Ucraina, au fost pe linia frontului. Erau pe 24 februarie în Ucraina, au rămas să filmeze”, a spus Maia Sandu

Documentarul „Drumul Războiului: Irpin” relatează poveştile oamenilor din oraşul Irpin care a fost ocupat de armata rusă chiar din primele zile de război. Filmul a obţinut o „menţiune specială” la Gala Premiilor Cineaştilor.

La capitolul relaxare, Maia Sandu a mărturisit că ascultă Coldplay.

Cât priveşte reţelele sociale, uneori postează singură pe Instagram, alteori postează echipa sa.

Interviul cu Maia Sandu a fost filmat la Chişinău.

Iurii Dudi, născut în 1986 în Germania de Est, la Postdam, este un jurnalist rus, blogger video, prezentator de televiziune şi radio, care a fost declarat agent străin după invazia rusă din Ucraina, pe care a condamnat-o. El şi-a început cariera ca jurnalist sportiv, dar din 2017 are canalul de YouTube "vDud", datorită căruia şi-a câştigat în principal faima intervievând personalităţi şi producând documentare. În martie 2024, canalul avea 10,3 milioane de abonaţi şi 2,1 miliarde de vizualizări. Este unul dintre motivele pentru care, oficial, Iurii Dudi a fost declarat agent străin. El a părăsit între timp Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu
Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu

După sărbători se face bilanțul pe litoral. Cel puțin 26 de milioane de euro au cheltuit turiștii care au ales să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște la malul mării.  

Accident grav în Tulcea. O mașină în care se aflau două persoane s-a izbit violent de un copac și a luat foc
Accident grav în Tulcea. O mașină în care se aflau două persoane s-a izbit violent de un copac și a luat foc

Accident grav în această după-amiază în Tulcea. O mașină în care se aflau șoferul și un pasager s-a izbit violent de un copac de pe marginea drumului și a luat foc.

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.