De ce a anulat Rusia parada avioanelor de luptă. Motivul oficial nu este plauzibil

Ultima actualizare: 09-05-2022 13:51
Vladimir Putin
Agerpres

Rusia a anulat, luni, parada avioanelor de luptă care urmau să zboare de Ziua Victoriei, susținând că motivul îl reprezintă vremea nefavorabilă.  

Potrivit Business Insider, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului rus Vladimir Putin, a declarat pentru presa locală Kommersant că segmentul aerian al ceremoniei din 9 Mai a fost anulat din cauza „vremii rele”.

Cu toate acestea, în timpul discursului lui Putin, aplicația meteo AccuWeather a arătat că vremea era ”în mare parte însorită” la Moscova, cu o calitate a aerului „excelentă”.

Prognoza Accuweather pentru restul zilei arăta că - în 9 mai - vremea va fi „în mare parte însorită”, cu câțiva nori și că viteza vântului era de aproximativ 5 mile pe oră.

De altfel, s-a văzut și în timpul discursului susținut de Vladimir Putin în Piața Roșie din Moscova faptul că nu a plouat și că vremea a fost relativ bună.

De asemenea, în timpul paradei, unii spectatori au purtat ochelari de soare, iar în unele secvențe transmise LIVE s-a văzut cerul ... senin. FOTO, mai jos.

 

 

Parada Victoriei din 9 mai, care marchează triumful Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, a fost redusă cu aproximativ o treime în acest an, însă, chiar și așa, unii se așteptau să asiste și la un spectacol aerian cu avioane în formație de „Z”.

Tass, o agenție de știri controlată de Putin, a anunțat în 4 mai că la paradă urmau să vină 77 de avioane, număr care reprezenta anii care au trecut de la victoria Moscovei asupra Germaniei. Potrivit Tass, la paradă ar fi trebuit să apară și Il-80, avionul „apocalipsei” despre care rușii susțin că este rezistent la arme nucleare și alte avioane bombardiere.

De asemenea, Tass a detaliat planurile pentru opt avioane de luptă MiG care ar fi trebuit să zboare peste Piața Roșie.

În timpul discursului de Ziua Victoriei, Putin a spus că 9 mai a fost menită să marcheze „triumful Uniunii Sovietice unificate”.

Voi luptați pentru patria voastră, pentru viitorul ei, așa că nimeni nu va uita lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial”, le-a spus Putin soldaților ruși adunați în Piața Roșie.

În timp ce Putin a invocat retorica anti-nazistă de Ziua Victoriei, ministrul ucrainean al Culturii și Informației, Oleksandr Tkachenko, a spus că Rusia a bombardat un cimitir evreiesc din Hlukhiv, regiunea Sumi.

Ucraina a mai spus că Rusia a bombardat locul memorial al Holocaustului Babyn Yar la începutul acestui an.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO