David Cameron merge la Bruxelles ca sa ameninte Europa cu un BREXIT. Ce revendicari au britanicii
In vreme ce Grecia se lupta sa ramana in UE, Marea Britanie avertizeaza ca va iesi din Uniune daca Europa nu se pliaza la cererile guvernului de la Londra.
Premierul David Cameron merge joi la summit-ul de la Bruxelles pentru a discuta conditiile in care Marea Britanie este dispusa sa ramana in Uniunea Europeana, scrie Guardian. Negocierile se afla pe agenda, fara a se preciza nimic precis privind continutul lor, insa se stie ca un referendum privind ramanerea tarii in UE trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2017.
Presa britanica spune ca negocierile ar putea fi conduse, de partea europeana, de Donald Tusk, presedintele Consiliului European si fost premier al Poloniei. Pentru moment, Jonathan Faull, unul dintre functionarii britanici veterani de la Bruxelles, a fost numit in fruntea unui „task force” responsabil cu problemele strategice legate de referendumul din Marea Britanie', scrie Agerpres, citand Reuters.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Jonathan Faull, in varsta de 60 de ani, are o experienta de trei decenii in structurile Comisiei Europene, unde conduce in prezent functia Directia Generala Piata Interna si Servicii. In aceasta pozitie, Faull a fost implicat in negocieri complexe legate de concilierea intereselor bancare britanice cu masurile de stabilizare a zonei euro in perioada crizei. Unul din obiectivele-cheie ale Londrei este mentinerea statutului sau special in aceste probleme.
Pe de alta pare, revendicarile Londrei sunt inca neclare, la fel ca si data cand va avea loc referendumul. O cerinta ar putea fi legata de dreptul de veto al Mari Britanii asupra deciziilor Zonei Euro si BCE care pot afecta bancile englezesti. In termeni foarte vagi, in Regatul Unit se vorbeste despre patru sectoare de negociere: suveranitate, competivitate, echitate si prosperitate.
Pe de alta parte, ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron a declarat intr-un interviu citat de Agerpres ca 'Trebuie sa fim extrem de prudenti sa nu cream un fel de UE a la carte. A crea mai multa flexibilitate si mai multa simplificare pentru toate statele membre este bine, dar a incepe sa cream mai multa simplificare pentru un singur stat membru inseamna pur si simplu dezmembrarea' UE, a declarat oficialul francez in interviul preluat de Reuters si AFP. De asemenea, printre cei care s-au pronuntat mai degraba de partea ramanerii Marii Britanii in UE se numara si regina Elisabeta a II-a, care miercuri s-a intalnit cu cancelarul si presedintele german.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, negocieri, ue, summit, referendum, bruxelles, regina, brexit, donald tusk, iesire,
Dată publicare:
25-06-2015 12:04