Danemarca va sacrifica 17 milioane de nurci, de teama unei mutații a coronavirusului
Aproximativ 17 milioane de nurci urmează să fie sacrificate în Danemarca după ce a fost descoperit, în mai multe ferme, că sunt purtătoare ale unei versiuni mutante de SARS-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor, relatează News.ro, care citează BBC.
Prim-ministrul Mette Frederiksen a spus că virusul care a suferit mutaţii reprezintă „un risc cu privire la eficienţa” unui viitor vaccin împotriva Covid-19.
Danemarca este cea mai mare producătoare de blană de nurcă din lume.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Poliţia a transmis că sacrificarea animalelor ar trebui făcută cât de curând posibil.
Cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost detectate de mai multe luni în ferme de nurci din regiunea nordică Jutland (Danemarca), dar şi în alte părţi ale Europei. Însă se răspândesc rapid în Danemarca, unde cinci cazuri de infectare cu noua tulpină au fost descoperite în fermele de nurci. Doisprezece oameni au fost contaminaţi, au mai spus autorităţile.
Frederiksen a descris situaţia ca „foarte, foarte gravă”. Ea a citat rezultatele unui raport guvernamental potrivit căruia versiunea mutantă slăbeşte capacitatea organismului de a forma anticorpi, putând face astfel posibil ineficiente vaccinurile aflate acum în dezvoltare.
„Avem o mare responsabilitate faţă de populaţia noastră, dar, odată cu mutaţia descoperită, avem şi o mai mare responsabilitate pentru şi faţă de restul lumii”, a declarat ea la o conferinţă de presă.
Nurcile din mai mult de o mie de ferme vor fi sacrificate.
În luna iulie, Spania a sacrificat 100.000 de nurci după ce au fost detectate cazuri la o fermă din regiunea Aragon. Zeci de mii de exemplare au fost de asemenea sacrificate în Olanda, unde au fost constatate focare în mai multe ferme.
Sunt în derulare studii pentru a afla cum şi de ce nurcile au contractat şi răspândit coronavirusul.