Danemarca, prima ţară din UE care renunţă definitiv la AstraZeneca din cauza efectelor secundare
Danemarca renunţă în mod definitiv la vaccinul împotriva Covid-19 AstraZeneca-Oxford, din cauza efectelor secundare ”rare” dar ”grave” ale acestuia, au anunţat miercuri autorităţile sanitare daneze.
Țara scandinavă a devenit astfel prima din Europa care abandonează vaccinul laboratorului suedezo-brtianic, relatează News.ro, care citează AFP.
În pofida avizului Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în favoarea folosirii vaccinului AstraZeneca-Oxford, ”campania vaccinării în Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca”, a anunţat într-o conferinţă de presă directorul Agenţiei Naţionale daneze de Sănătate Søren Brostrøm.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cele aproximativ 150.000 de persoane care au fost vaccinate cu o doză de AstraZeneca-Oxford urmează să fie vaccinate la rapel cu alt vaccin, anunţă autorităţile.
Danemarca era deja prima ţară din Europa care a suspendat complet folosirea vaccinului suedezo-brtianic la 11 martie, în urma anunţăriiunor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, unui nivel scăzut al trombocite şi sângerări.
În pofida avizului EMA; Danemarca a menţinut suspendarea vaccinării cu AstraZeneca-Oxford, la fel ca Norvegia vecină şi şi-a aprofundat ancheta cu privire la legătura dintre aceste cazuri grave şi vaccinare.
EMA a confirmat la 8 aprilie o legătură a vaccinării cu AstraZeneca-Oxford cu cazuri grave dar rare de tromboză, însă anunţa că benficiile vaccinării sunt mai importante decât riscurile.
Majoritatea statelor membre UE au suspendat folosirea vaccinului, însă au reluat-o şi au stabilit o limită de vârstă.
Africa de Sud a renunţat - în februarie - la vaccinarea cu AstraZeneca-Oxford, a cărei eficienţă împotriva variantei sud-africană este pusăla îndoială.
Statele Unite şi Eleveţia nu au autorizat vaccinul AstraZeneca-Oxford, iar Venezuela a refuzat să-l autorizeze, invocând efectele secundare grave ale acestuia.
O abandonare a vaccinului se traduce într-o o prelungire cu trei săptămâni a programului vaccinării în Danemarca, o ţară care preconiza să vaccineze toate persoanele în vâîrstă de peste 16 ani până în iulie.
Danemarca a întegistrat două cazuri de tromboză grave - dintre care unul soldat cu moartea - în urma vaccinării cu vaccinul AstraZeneca-Oxford. Cele două victime erau sănătoase înainte de vaccinare.