Dalai Lama, asteptat la Roma cu ocazia summitului laureatilor Nobel. NU va fi primit de Papa Francisc
Papa Francisc nu-l va primi pe Dalai Lama, asteptat intr-o vizita de trei zile la Roma, incepand de vineri, la un summit al laureatilor Premiului Nobel pentru Pace, a declarat joi un purtator de cuvant a Vaticanului, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Papa Francisc nutreste, evident, mult respect fata de Dalai Lama, dar nu va primi niciun laureat al Nobelurilor pentru Pace. El va adresa un mesaj video participantilor" la summit, a declatrat Ciro Debenettini, un adjunct al purtatorului de cuvant al Vaticanului, fara sa ofere alte explicatii.
Eforturile apropierii Sfantului Scaun de China, extrema susceptibilitate a Beijingului pe aceasta tema si riscul unor masuri de retorsiune vizand libertatile catolicilor din China stau la baza deciziei Vaticanului de a nu-l primi pe Dalai Lama, au confirmat surse diplomatice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Papa acorda o mare importanta dialogului interreligios, iar relatia cu budismul urmeaza sa fie una dintre temele viitoarei sale vizite in Sri Lanka, in perioada 12-14 ianuarie.
Ultima intalnire a unui papa cu Dalai Lama a fost audienta privata acordata de catre Papa Benedict al XVI-lea, in octombrie 2006.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in urma cu 25 de ani, Dalai Lama este evitat de un numar tot mai mare de cancelarii grijulii sa menajeze China si pare tot mai izolat in exilul sau indian.
Sfantul Scaun incearca sa obtina stabilirea unor relatii "depline" cu China si cere ca autoritatile chineze sa acorde in schimb o libertate reala de cult in tara, in special micii minoritati catolice, si sa lase Vaticanul sa desemneze episcopii.
In vizita pe care a efectuat-o in Coreea de Sud in august, Jorge Bergoglio si-a manifestat interesul pentru normalizarea relatiilor cu Beijingul in vederea dezvoltarii catolicismului in China.
Subiecte de frictiune exista, de asemenea, in actualitatea recenta. in ultimele luni, miscarea democratica de la Hong Kong a fost puternic sustinuta de catolici locali, cardinalii lor si episcopi numiti de Roma.
Statutul Hong Kong-ului permite o libertate religioasa importanta.
China comunista a lui Mao a rupt legaturile cu Sfantul Scaun in 1951. De la Revolutia Culturala, o perioada de persecutare puternica a crestinilor chinezi, relatiile s-au mai ameliorat.
In opinia unor experti, in China traiesc aproximativ 12 milioane de catolici, dintre care majoritatea in congregatii care sunt obediente fata de Asociatia Patriotica a Catolicilor chinezi, aflata sub control oficial.
Altii fac parte din biserici numite "clandestine", loiale Vaticanului.
Principalul subiect de disputa este consacrarea episcopilor. in opinia Chinei, renuntarea la consacrare ar insemna sa-si submineze in mod public "suveranitatea" politica, cu atat mai mult cu cat Beijingul se teme de influenta unor idei importate din Occident de catre catolici si protestanti.