Cutremur de proporţii în sudul Italiei. Clădiri prăbuşite, cel puţin 10 răniţi

26-12-2018 14:18


Un seism de 4,8 s-a produs miercuri ca urmare a erupţiei vulcanului Etna, afectând atât Sicilia cât şi Calabria.

 

Un seism cu magnitudinea 4,8 s-a produs miercuri într-o zonă apropiată de Etna, vulcanul sicilian care a intrat în faza de erupţie luni, unde noul cutremur a făcut 10 răniţi şi a provocat prăbuşirea şi avarierea unor clădiri vechi, au anunţat reprezentanţii autorităţilor italiene din domeniul Protecţiei Civile, informează AFP.

Zece persoane au fost transportate cu ambulanţe către spitalele din regiune, suferind răni uşoare, în urma căderilor de ţigle şi prăbuşirii unor ziduri. O femeie în vârstă a suferit fracturi multiple, a relatat agenţia de presă AGI. Alte 18 persoane s-au deplasat prin mijloace proprii la spital în urma unor contuzii superficiale şi unor atacuri de panică.

Potrivit unui comunicat emis de Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), seismul de 4,8 s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri la ora locală 03:18 (02:18 GMT) la o adâncime de 1,2 kilometri. Impactul seismul a fost resimţit în întreaga regiune.

Cutremurul s-a produs în partea sud-estică a vulcanului, la o distanţă de cinci kilometri de mare, unde se află mici comunităţi agricole şi viticole.

Zeci de familii din rândul localnicilor şi-au petrecut noaptea pe străzi, ca măsură de precauţie.

Şase localităţi au suferit cele mai mari pagube materiale. Campanila bisericii Santa Maria Santissima del Carmelo, aflată în comuna Acireale, s-a prăbuşit. S-a prăbuşit şi statuia Sfântului Emidio, venerat în acea zonă, întrucât este considerat un protector împotriva cutremurelor de pământ.

Într-o altă comună, zidurile unei locuinţe s-au prăbuşit.

Pompieri din întreaga regiune, dar şi din Calabria învecinată, s-au grăbit miercuri la primele ore ale dimineţii spre comunele siciliene afectate de seism.

Un tronson din autostrada construită de-a lungul ţărmului a fost închis miercuri pentru verificări în urma detectării unor fisuri în carosabil, însă aeroportul internaţional din Catania, capitala provinciei, aflată la sud de vulcan, a rămas operaţional miercuri.

Acesta a fost cel mai important eveniment seismic înregistrat după ce vulcanul Etna a reintrat în faza de erupţie pe 24 decembrie.

Erupţia de luni a avut loc pe un versant al vulcanului Etna, o premieră în ultimii doi ani. Din cauza lipsei de vizibilitate, o parte importantă a spaţiului aerian din jurul vulcanului a fost închisă luni, înainte de a fi redeschisă în ziua următoare.

De atunci, INGV a recenzat 60 de replici cu magnitudini de peste 2,5 (din care patru au avut loc miercuri dimineaţă). Pe 24 decembrie, mai multe replici au avut magnitudini cuprinse între 4 şi 4,3, fără să provoace însă pagube materiale.

INGV estimează că un cutremur cu magnitudinea de 6,3, care a avut aproximativ acelaşi epicentru, s-a produs pe 20 februarie 1818.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO