Cutremur de 7,3 la graniţa dintre Iran şi Irak, soldat cu peste 400 de morți. Mesajul unui român


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 13 Noiembrie 2017 00:48
Categorie: Stiri externe

Cel puţin 407 persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,3, care a avut loc duminică seară la graniţa dintre Iran şi Irak, relatează AP.

UPDATE 19:50 Bilanţul victimelor puternicului cutremur de la frontiera dintre Iran şi Irak a crescut la 407 morţi, a anunţat un reprezentant al serviciilor iraniene de managament în situaţii de dezastru.

 UPDATE 14:30 Bilanțul victimelor a crescut la 341 de morți în Iran și 7 în Irak. 

Jurnalistul Mircea Barbu se află în Irak și a povestit că a simțit cutremurul.

”Vorbeam la telefon în ţară când am simţit cum hotelul se înclină. Eram in hol, la mai puţin de 2 m de ușă, așa că am fugit cât am văzut cu ochii, cât mai departe de orice clădire înaltă. În tot acest timp, staff-ul și rezidenţii hotelului ăsta ieșeau atât de calmi de parcă plecau de la cine știe ce recepţie. Acum beau ceai și se uită la TV, în timp ce eu mă holbez la ditamai crăpatura din peretele exterior”, a scris jurnalistul pe Facebook.

UPDATE 10:50 Românul Ionuţ Ursu, aflat în Irak pentru un proiect umanitar medical, a scris pe pagina sa de Facebook, că seismul a durat două minute, precizând că oamenii s-au speriat foarte tare.

„În această seară la ora 20:27, aflându-mă in Irak, zona Erbil, am fost surprins de un cutremur de 7,6 grade, adâncime de 10 km. În zona nu s-au înregistrat pagube materiale, victime. Pot să spun ca oamenii au ieşit din case, iar unii s-au speriat foarte tare. Intensitatea cutremurului a durat aproximativ 2 minute. În această perioadă eu ma aflu in Irak pentru un proiect umanitar medical”, a scris Ionuţ Ursu pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 10:00 Un nou bilanț al cutremurului din Iran anunță 328 de morți și 2500 de răniți, relatează AFP.

UPDATE 8:35 Televiziunea de stat din Iran anunță cel puțin 207 morți în țară. Oficialii din Irak au anunțat că pe teritoriul lor au murit 6 persoane și 50 au fost rănite, informează The Guardian. În total sunt peste 1.700 de răniți.

UPDATE 8:00 Bilanţul cutremurului cu magnitudinea 7,3 care s-a produs la graniţa dintre Iran şi Irak arată că cel puţin 168 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alţi peste 1.650 de oameni au fost răniţi, în timp ce echipele de salvare caută zeci de oameni sub dărâmături, potrivit Reuters.

În urma cutremurului, în Iran şi-au pierdut viaţa 164 de persoane, a anunţat Behnam Saeedi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Naţionale de Management al Dezastrelor din această ţară. Oficialii se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească în Iran, când echipele de salvare vor ajunge la toţi cei prinşi sub dărâmături.

Seismul a fost resimţit în mai multe zone din Iran, dar provincia cea mai afectată este Kermanshah, care a anunţat trei zile de doliu.

Potrivit unui bilanț provizoriu anunțat de Iran sunt cel puțin 140 de morți si 850 de răniți.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la Penjwin, în provincia Sulaimaniyah din regiunea autonomă Kurdistan din Irak, în apropierea frontierei cu Iranul, la o adâncime de 32 de kilometri. Cutremurul a fost resimţit şi în Turcia.

Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că au fost afectate mai multe sate, în care s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică.

Cutremurul a produs panică pe străzile capitalei irakiene Bagdad, oamenii ieşind pe străzi. La moscheile din Bagdad şi din alte localităţi irakiene s-au spus rugăciuni la difuzoare

Organizația Semiluna Roșie din Turcia a anunțat că a trimis o echipă de salvare de la Erbil în zona grav afectată din nordul Irakului, informează agenția Anadolu. Ministrul turc al sănătății, Ahmet Demircan, a declarat că țara sa este gata să ofere ajutor Irakului, în cazul unei solicitări.

Unul dintre cei mai mari vulcani din Islanda este pregătit să erupă. FOTO
Unul dintre cei mai mari vulcani din Islanda este pregătit să erupă. FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO
nazist
Un fost gardian nazist, în vârstă de 93 de ani, judecat pentru uciderea a peste 5.000 de evrei
Bărbatul care a ținut o familie captivă în pivniță 9 ani ar fi membru al unei secte
Momentul în care un tânăr întră în țarcul leului la Zoo și privește animalul în ochi. VIDEO
Ce au descoperit doi norvegieni plecați în pădure să caute ciuperci
Mike Pence: SUA şi Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria
Putin supervizează tiruri cu rachete strategice, în cadrul unor manevre militare de amploare
metrou londra
Scene ireale în Londra. Călătorii furioși i-au dat jos cu forța pe activiști
Trump nu se implică în conflictul din Siria, dar îl critică pe Erdogan. ”Nu fi nesăbuit”
Negociatorii Marii Britanii și ai UE au ajuns la un nou acord pentru Brexit. Ce urmează
Momentul în care un călător din metrou a imobilizat un bărbat înarmat cu un pistol
Momentul în care o turistă este răpită și violată într-o populară destinație de vacanță. VIDEO
A treia zi de proteste violente în Barcelona. Avertismentul TAROM