Cutremur de 6,1 în Afganistan. Peste 1.000 de persoane au murit. VIDEO ȘI GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 22-06-2022 20:52
Afganistan, cutremur
AFP

Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a avut loc, miercuri, în mai multe zone din Afganistan şi Pakistan, conform Institutului American de Geofizică (USGS).

UPDATE. Bilanțul cutremurului din Afganistan a ajuns la cel puţin 1.000 de persoane decedate şi alte câteva sute de răniți.

 

Autorităţilor locale se tem însă că bilanţul victimelor va continua să crească în orele următoare, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Oamenii sapă mormânt după mormânt,” a spus directorul Serviciului de Informare şi pentru Cultură din provincia Paktika, Mohammad Amin Huzaifa, într-un mesaj pentru presă.

 

Numai în acea provincie, care a fost cea mai afectată alături de provincia Khost, bilanţul „a atins pragul de 1.000 de morţi şi acest număr continuă să crească,” a spus oficialul afgan.

„Mai şi plouă pe deasupra şi toate casele sunt distruse. Nu există nici corturi, nici hrană. Oameni sunt încă prinşi sub dărâmături,” a mai spus Huzaifa.

Guvernul afgan, care a anunţat că există şi cel puţin 600 de răniţi, se teme că bilanţul va continua să crească odată cu desfăşurarea operaţiunilor de salvare.

 

UPDATE. Bilanţul cutremurului care a lovit sud-estul Afganistanului, în noaptea de marţi spre miercuri, a ajuns la cel puţin 920 de morţi, potrivit AFP şi DPA.

„Până în prezent, potrivit informaţiilor de care dispunem, cel puţin 920 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 600 sunt rănite. (...)Acestea sunt informaţii iniţiale şi este posibil (ca această cifră) să continue să crească", a declarat într-o conferinţă de presă Mawlawi Sharafuddin Muslim, ministru adjunct pentru gestionarea dezastrelor naturale.

Într-un mesaj de condoleanţe din partea liderului suprem al talibanilor, difuzat anterior, se indica că doar până la 300 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 500 au fost rănite în această tragedie, informează DPA.

Știre inițială: Cele mai afectate de cutremur au fost provinciile Paktika şi Khost. Conform Reuters și Agerpres, autoritatea pentru gestionarea dezastrelor din Afganistan a anunţat că seismul a provocat moartea a cel puţin 250 de persoane în estul ţării.

Alte 155 de persoane au fost rănite în timpul seismului cu magnitudinea 6,1 care s-a produs în provincia Paktika din estul ţării, potrivit relatării.

Oficialii locali estimează că numărul victimelor ar putea creşte în cazul în care Guvernul nu reuşeşte să trimită la timp ajutoare de urgenţă în zonele afectate.

Purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Bilal Karimi, a solicitat, într-un comunicat, trimiterea echipelor de intervenţie în zonele afectate pentru a preveni "înrăutăţirea catastrofei".

Potrivit media locale, un sat din provincia cea mai afectată a fost distrus în totalitate.

 

Majoritatea deceselor confirmate au fost înregistrate în provincia Paktika, unde 100 de persoane au murit, iar 250 au fost rănite, a declarat directorul Autorităţii pentru gestionarea dezastrelor din cadrul administraţiei talibane, Mohammad Nassim Haqqani.

Alte decese au fost raportate în provinciile estice Nangarhar şi Khost. Autorităţile continuă să evalueze pagubele.

Cutremurul s-a produs la o distanţă de aproximativ 44 kilometri de oraşul Khost, în sud-estul Afganistanului, la o adâncime de 51 de kilometri, potrivit USGS.

Cutremurul a fost resimţit pe o rază de aproximativ 500 de kilometri de aproximativ 119 milioane de locuitori din Pakistan, Afganistan şi India, a indicat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) într-un mesaj pe Twitter.

Seismul a fost resimţit în capitala Afganistanului, Kabul, precum şi în capitala Pakistanului, Islamabad, conform relatărilor martorilor postate pe site-ul EMSC şi pe Twitter.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO