Curtea Suprema din SUA a blocat planul lui Obama privind migratia. "Aceasta decizie rupe inima milioanelor de imigranti"
Barack Obama s-a declarat joi dezamagit de hotararea Curtii Supreme de Justitie a SUA, care i-a blocat aplicarea planului in virtutea caruia milioane de imigranti ilegali aflati pe teritoriul american ar fi evitat expulzarea.
Dintre cei opt judecatori ai Curtii, patru s-au pronuntat in favoarea validarii decretului prin care Obama a dorit sa puna in aplicare acest plan, ceilalti patru avand o opinie contrara. Ca urmare a decesului celui de-al noualea judecator, care putea inclina balanta catre o decizie definitiva, Curtea Suprema nu a putut da un verdict final, insa acest blocaj implica automat imposibilitatea aplicarii planului, relateaza Agerpres, citand Reuters.
“Sunt deja mai mult de doua decenii de cand sistemul nostru de imigratie nu mai functioneaza, iar faptul ca astazi Curtea Suprema nu a fost capabila sa emita o decizie nu doar ca da sistemul si mai inapoi, dar ne indeparteaza si mai mult de tara la care aspiram”, a reactionat Obama intr-o conferinta de presa desfasurata la scurt timp dupa anuntul instantei supreme.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Decizia acesteia din urma “rupe inima milioanelor de imigranti care si-au construit vietile aici”, a continuat liderul de la Casa Alba. Dar el a exclus posibilitatea ca Administratia sa sa intreprinda noi demersuri in problema imigratiei in perioada care i-a mai ramas pana la terminarea mandatului. Ignorand opinia Congresului, care a votat de mai multe ori impotriva revizuirii legislatiei privind imigratia, presedintele Obama a anuntat in luna noiembrie 2014 un program menit sa asigure circa 4,7 milioane de imigranti clandestini, majoritatea hispanici, ca nu vor fi expulzati inapoi catre tarile lor de origine.
Liderul de la Casa Alba a emis atunci un decret pentru aplicarea acestui plan, pe care l-a motivat cu argumentul ca Statele Unite sunt o “natiune de imigranti”. Dar la initiativa statului Texas si a guvernatorului republican al acestuia, Greg Abbott, mai mult de jumatate dintre statele federale americane au dat Administratia de la Washington in judecata, in plangerea inaintata justitiei sustinandu-se ca Obama si-a depasit atributiile stabilite prin Constitutie. In luna februarie 2015, instanta a decis suspendarea aplicarii decretului pana cand justitia va emite o hotarare definitiva.
De atunci, planul privind regularizarea situatiei imigrantilor ilegali se afla intr-un punct mort, unde va ramane in continuare dupa decizia de joi a Curtii Supreme. In virtutea decretului emis de Obama in 2014, imigrantii ilegali se puteau inscrie in programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival) pentru a putea obtine un permis temporar de munca ce amana expulzarea lor din SUA cu inca cel putin trei ani. Pe langa extinderea programului DACA, ce a fost conceput in anul 2012, planul mai continea si un nou program pentru acordarea permiselor de munca parintilor imigrantilor deveniti cetateni americani sau copiilor acestora din urma, daca au resedinta permanenta in SUA.
Imigratia este dintre temele predilecte de campanie ale candidatului republican la presedintia SUA, Donald Trump, care a promis ca, daca va ajunge la Casa Alba, va ridica un zid la granita cu Mexicul. Curtea suprema din SUA a blocat planul lui Barack Obama privind migratia. “Aceata decizia rupe inima milioanelor de imigranti”