Anuntul facut de Barack Obama la scena celui mai sangeros atac din istoria SUA: "Vom vedea noi masacre precum acesta"

Ultima actualizare: 20-06-2016 00:08
Barack Obama - Agerpres

Obama a anuntat la Orlando, scena celui mai sangeros atac din istoria SUA, ca dezbaterea privind armele trebuie sa se schimbe.

Presedintele american Barack Obama a declarat joi, la Orlando, teatrul celui mai sangeros atac armat din istoria SUA, ca dezbaterea privind armele de foc din Statele Unite trebuie sa se schimbe, relateaza news.ro, citand AFP.

“Putem impiedica tragedii. Putem salva vieti”, a spus presedintele american la finalul unei intalniri cu familiile victimelor, evocand durerea “de nedescris” a acestora.

“Daca nu actionam, vom vedea noi masacre precum acesta”, a avertizat el. “Aceste familii fac parte din familia americana (…). Si inimile noastre sangereaza”, a adaugat el.

Atacul soldat cu 49 de morti si 53 de raniti este cel mai grav din Statele Unite dupa 11 septembrie si a fost comis de un american de origine afgana, Omar Mateen, care a fost ucis intr-un schimb de focuri cu politia.

Subliniind ca rudele indoliate pe care le-a intalnit nu sunt interesate de lupte politice, Obama a insistat: “Nici eu! Dezbaterea trebuie sa se schimbe!”. “Cei care apara accesul facil la pusti de asalt ar trebui sa intalneasca aceste familii”, a adaugat liderul de la Casa Alba, cerandu-le senatorilor “sa se ridice la inaltime”.

Tabara democrata s-a bucurat de o mica victorie joi, cand a obtinut, dupa 14 ore de obstructie legislativa, ca un proiect de lege pentru limitarea accesului la arme pentru suspectii de terorism sa fie examinata in Senat. Textul prevede ca persoanele care se afla pe o lista de supraveghere antiterorista sau pe o lista cu interdictii de zbor sa nu poata cumpara arme de foc. O propunere similara a fost respinsa in decembrie de Senat, unde republicanii, majoritari, au votat impotriva.

In cursul vizitei la Orlando, presedintele si vicepresedintele Joe Biden au depus 49 de flori in fata unui mic altar improvizat, unde numeroase persoane au adus dupa tragedie steaguri, baloane, desene, texte si flori.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO