Curtea Suprema a anulat o sentinta de condamnare la moarte a unui negru, dictata in 1987. Faptele de care era acuzat

Dată publicare: 23-05-2016 20:41
Dată actualizare: 26-05-2016 07:23


negru condamnat

Curtea Suprema a SUA a anulat luni condamnarea la moarte dictata in 1987 impotriva unui negru din statul Georgia gasit vinovat pentru uciderea unei femei albe, avocatii acuzatului invocand rasismul in selectarea membrilor juriului de la acea vreme.

Decizia de luni, adoptata cu o majoritate de sapte din opt voturi, are o mare valoare simbolica, intrucat SUA inca se confrunta, la aproape 30 de ani de la sentinta controversata, cu problema rasismului in alegerea juratilor in procesele judiciare, relateaza Agerpres.

Aflat in pericol de a fi executat, Timothy Foster (48 de ani) fusese judecat in statul Georgia si gasit vinovat in unanimitate de cei 12 membri ai juriului, toti albi, pentru uciderea in 1986 a lui Queen White, o fosta profesoara in varsta de 79 de ani. La acea vreme in varsta de 18 ani, Foster a intrat in locuinta femeii, o lovit-o violent si a molestat-o sexual, inainte de a o strangula si a fura unele lucruri din casa femeii.

O serie de documente, obtinute tardiv de apararea acuzatului, au fost prezentate la inceputul lunii noiembrie 2015 in timpul audierii de la Curtea Suprema - pe lista numelor ce urmau sa fie trase la sorti pentru desemnarea juratilor, era scrisa de mana litera 'B' (de la 'black' - negru in limba engleza) in fata numelor persoanelor de culoare.

Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca procurorii ''au fost motivati intr-o masura substantiala de rasa'' atunci cand patru potentiali jurati au fost exclusi din procesul de selectie.

In juriu au fost selectati in final doar albi, iar sentinta a fost de condamnare la moarte a lui Foster.

La data procesului, argumentele juridice ale lui Timothy Foster cu privire la componenta juriului nu au avut succes. Abia in 2006 avocatii sai au avut acces la notele procurorilor privind selectarea juratilor, ceea ce a relevat evidentierea rasei potentialilor jurati de culoare.

O decizie din 1986 a Curtii Supreme a SUA prevede ca rasa nu poate fi luata in calcul la excluderea potentialilor jurati in cadrul unui proces judiciar.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO