Cum vad romanii care muncesc in Marea Britanie un eventual BREXIT. "O sa fie dezastru. Platim mai multe taxe ca ei"

Ultima actualizare: 13-07-2016 15:08

Britanicii participa joi la un referendum istoric de care depinde nu doar viitorul Regatului Unit, ci si al Uniunii. Analistii sunt de acord ca o criza profunda este inevitabila in UE, daca britanicii decid sa plece.

Taberele pro si contra sunt aproape umar la umar in sondaje, asa ca prezenta la vot va avea o importanta cruciala. Tinerii - cu istoric modest in privinta participarii la urne - sustin puternic ramanerea in UE. In schimb, cei mai in varsta - mai constiinciosi la urne - vor asa-numitul Brexit.

VEZI AICI, LIVE UPDATE, DESFASURAREA REFERENDUMULUI DIN MAREA BRITANIE

Romanii care muncesc in Marea Britanie vor ca tara sa ramana in Uniunea Europeana. Imigrantii vor fi cu siguranta afectati de un eventual Brexit, sunt de parere analistii.

Romanii care muncesc in Marea Britanie se tem de consecintele pe care iesirea din Uniunea Europeana le-ar avea asupra liberei circulatii. Se tem si ca vor plati taxe mai mari. In acealsi timp, cred ca si britanicilor le va fi greu, daca aleg un "divort".

Cetatean roman: "Daca UK decide sa iasa din Uniunea Europeana, o sa fie dezastru. Si pentru PIB-ul lor, si pentru imigranti, pentru absolut toata lumea. Fiindca emigrantii sunt platiti putin mai jos decat englezii si atunci lor le convine sa dea mai putin bani pentru un emigrant care face o munca mult mai buna decat un englez. Noi platim mai multe taxe ca ei."

Cetatean roman: "Va fi o pierdere si pentru ei, nu doar pentru noi, deoarece noi platim taxe aici, chirii, aproximativ 70% din salariu tot aici merge."

Totusi, nimeni nu stie cu exactitate care vor fi noile reguli pentru imigranti, in cazul in care majoritatea britanicilor va spune "nu" Uniunii Europene. Oricum, ar urma doi ani in care se poate face o noua lege in privinta imigrantilor.

Cetatean roman: "Daca Anglia decide sa iasa din UE, consider ca o sa-i afecteze foarte mult pe cei veniti si va fi o problema ca nu vor mai avea oportunitatea sa-si gaseasca locuri de munca atat de usor."

Cei care lucreaza in sistemul medical sunt printre romanii bine vazuti in Regatul Unit, dar si ei sunt nelinistiti in privinta viitorului.

Cetatean roman: "Marea majoritate tind sa mearga spre iesirea din Uniunea Europeana, din pacate. Colegii din breasla, doar cei care au viziune un pic mai larga, spun ca singurul lucru pe care ei vad ca l-ar aduce rau iesirea din uniunea Europeana este libera miscare a informatiilor, inovarii si specialistilor. Cei care nu vor sa ramana spun ca asa e mai bine, marea majoritate a banilor s-ar folosi aici decat in Uniunea Europeana."

In Marea Britanie sunt 223.000 de romani inregistrati cu forme legale de munca, dar si peste 100.000 fara acte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO