Cum se explică absența trupelor rusești care să blocheze avansul ucrainenilor în Kursk. Rușii au căzut în propria capcană
Președintele Volodimir Zelenski anunță că Forțele Kievului "își consolidează pozițiile în regiunea Kursk" și provoacă "daune maxime" forțelor ruse.
Pe de altă parte, sporesc temerile privind complexul nuclear de la Zaporojie.
Agenția Internațională pentru Securitate Atomică a anunțat că o dronă a lovit șoseaua din apropierea centralei, însă nu a precizat cui aparține aparatul zburător.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Deflagrația - care s-a produs foarte aproape de bazinele de răcire - a avariat gardul de protecție. Luptele s-au intensificat în ultima săptămână în apropierea centralei, menționează organizația.
Membrii Forțelor Speciale Ucrainene au fost primii care au intrat în Rusia, în urmă cu aproape două săptămâni.
Imagini date publicității de armata de la Kiev îi arată în timp ce traversează zone cu vegetație și inspectează drumurile de acces. La un moment dat, dau peste mai mulți soldați ruși pe care îi iau prizonieri.
Potrivit experților militari, armata Moscovei demină terenul în Kursk, întrucât plănuia să lanseze o nouă ofensivă terestră în regiunea ucraineană Sumî. De aici și absența efectivelor care să blocheze avansul ucrainenilor la graniță.
Ucrainenii au înaintat peste 30 de kilometri pe teritoriul Federației Ruse și au cucerit zeci de localități. Au folosit unități mobile care nu s-au confruntat direct cu forțele ruse, ci le-au ocolit ori le-au încercuit.
Președintele Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă seară că ofensiva ucraineană în Kursk va continua, iar forțele Kievului pregătesc poziții defensive.
Nick Paton Walsh, CNN, Sudja, Rusia: ”Peste tot, în jur, se văd semnele luptei intense care a avut loc aici. Este absolut ireal să ne aflăm în interiorul Rusiei, cu forțele ucrainene care ne deschid drumul.”
Jurnaliști occidentali au fost conduși la Sudja, cea mai mare localitate pe care ucrainenii o controlează pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk.
Nick Paton Walsh, CNN, Sudja, Rusia: ”Nici măcar statuia lui Lenin nu a rămas neatinsă, aici. Asaltul ucrainenilor persistă, iar Rusia, în ciuda sentimentului său de invulnerabilitate istorică, pare să fi trecut printr-un moment de mare slăbiciune. Pare complet incapabilă să îi respingă pe ucraineni. Sunetul focurilor de armă se aude încă foarte clar. Există o încercare din partea rușilor de a riposta, dar pur și simplu nu dă rezultate, iar umilința pentru Putin continuă.”
Pot fi văzute distrugerile pe aceste străzi... Încă au loc lupte active...
În teritoriile ruse cucerite de ucraineni a ajuns, înaintea jurnaliștilor de la CNN, o echipă a televiziunii de stat din Italia - o reporteriță și un cameraman: ”Ne aflăm pe teritoriul Rusiei. De pe aceste câmpuri, forțele ruse au lansat ofensiva asupra Ucrainei, în urmă cu doi ani.”
Serviciile de securitate ruse au remarcat reportajul difuzat de italieni și au deschis o anchetă penală.
”Orașul rus Sudja de află sub controlul trupelor ucrainene. Este o liniște pe care am întâlnit-o în mai multe rânduri în orașele ucrainene de pe front.”
Moscova i-a acuzat pe jurnaliștii italieni că au trecut ilegal granița, iar ambasadoarea Italiei în Rusia a fost convocată pentru a da explicații.
În cele din urmă, televiziunea publică i-a rechemat pe cei doi acasă, din motive de securitate.
Însă a subliniat, într-un comunicat, că jurnaliștii nu aveau nevoie de aprobare prealabilă și că au acționat independent de forțele ucrainene.