Donald Trump, anchetă demarată oficial în vederea demiterii sale. Reacția liderului de la Casa Albă

donald trump
AFP

Camera Reprezentanților va analiza în cadrul unei anchete dacă președintele Donald Trump trebuie destituit, a anunțat Nancy Pelosi, președinta Camerei. Aceasta a precizat că nimeni nu este mai presus de lege, notează Reuters.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a anunţat în mod oficial demararea unei anchete pentru iniţierea unei eventuale proceduri de demitere a preşedintelui Donald Trump, potrivit CNN. ”Este o vânătoare de vrăjitoare”, a reacționat pe Twitter liderul de la Casa Albă.

"Săptămâna aceasta, preşedintele Donald Trump a recunoscut că i-a cerut preşedintelui Ucrainei să comită acţiuni care să îl ajute pe el din punct de vedere politic. Camera Reprezentanţilor iniţiază astăzi o anchetă oficială în vederea demiterii. Le cer celor şase comisii să demareze investigaţiile sub această umbrelă. Preşedintele trebuie tras la răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege", a fost anunțul făcut de Nancy Pelosi.

 

Citește și
intalnire trump kim
Anunțul lui Donald Trump privind un nou summit cu Kim Jong Un. Ce așteptări are
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Donald Trump, despre anchetă: „Hărțuire” și  „Vânătoare de vrăjitoare”
 

În replica, Donald Trump a scris pe Twitter că este vorba despre o „hărțuire” și o „vânătoare de vrăjitoare”. El a precizat că Pelosi și ceilalți democrați au lansat ancheta, deși nici măcar nu au citit transcriptul convorbirii pe care el a avut-o cu președintele ucrainean.  „O zi atât de importantă pentru ONU și atât de mult de lucru și atât de mult succes și democrații au trebuit să distrugă tot și să se înjosească iar cu vânătoarea asta de vrăjitoare. Atât de rău pentru țară!”, a scris Trump, pe Twitter.

Liderul de la Casa Albă i-a mai acuzat pe democrați că pierd timpul căutându-i nod în papură în loc să rezolve adevăratele probleme cu care se confruntă țara: „Democrații sunt atât de concentrați să atace Partidul Republican și pe Președinte, încât nu mai sunt în stare să facă nimic altceva, nu se mai ocupă nici măcar de legislația privind regimul armelor, nici de scăderea prețurilor la medicamentele prescrise, nici de infrastructură. E atât de rău pentru Țară!”
 

Reacția lui Joe Biden
 

„Acțiunile președintelui Trump reprezintă un abuz de putere. Ele subminează securitatea națională și încalcă jurământul de învestitură. Dacă permitem Președintelui să scape pur și simplu după ce a încălcat Constituția Statelor Unite, atunci asta nu se va mai termina niciodată”, a scris Joe Biden, pe Twitter.
 

Reacția președintelui ucrainean, Zelenski
 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile sale cu omologul american sunt „private și confidențiale”, notează CNN. Întrebat dacă este de acord ca transcriptul convorbirii sale cu Trump să fie făcut public, Zelenski a răspuns: „Vom vedea”.

În schimb, Donald Trump a anunțat, pe Twitter, că „secretarul de stat american a primit permisiunea guvernului ucrainean de a publica transcriptul convorbirii telefonice pe care am avut-o cu președintele lor. ”Nici ei nu-și dau seama ce mare lucru s-a întâmplat”.

Kamala Harris, senatorul de California care dorește, de asemenea, să candideze la prezidențiale din partea democraților, a susținut, pe aceeași rețea socială, că Trump pune interesele personale mai presus de cele ale țării: „Donald Trump a abuzat de putere, a obstrucționat actul de justiție și a încălcat jurământul depus la învestitură. El își pune interesele politice mai presus de interesele naționale. Sunt de acord cu Pelosi, nimeni nu e mai presus de lege. Trebuie destituit”.

O reacție dură a venit din partea republicanului din Ohio, Jim Jordan, membru al principalului comitet de investigație din cadrul Camerei Reprezentanților.  „Democrații au tot încercat să-l destituie pe președinte de când și-a început activitatea acest Congres. Mărturia lui Michael Cohen a fost un eșec, mărturia lui John Dean, o pierdere de vreme. Raportul Muller (asupra ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016 ) nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Decizia lui Pelosi de a urmări acum destituirea, în baza unor acuzații anonime, indirecte și lipsite de substanță, nu face decât să demonstreze că aceasta a cedat imeselor presiuni ale aripii socialiste din Partidul Democrat. Nu a fost niciodată vorba despre vreo apropiere de Rusia sau despre anchetele din Ucraina. Totul e despre anularea votului din 2016 și ignorarea voinței americanilor”, a declarat Jim Jordan, citat de Fox News.

 

Trump autorizează publicarea convorbirii sale telefonice cu Zelenski

 

Donald Trump a anunţat marţi că a autorizat publicarea conversaţiei telefonice pe care a avut-o cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul procedurii lansate pentru destituirea sa.

Preşedintele american este suspectat că a făcut presiuni asupra Ucrainei în încercarea de a aduce prejudicii fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, care ar putea fi rivalului său la scrutinul electoral din 2020.

Fiul politicianului, Hunter Biden, a început să lucreze pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor începând din 2014.

"Mă aflu în prezent la Naţiunile Unite unde reprezint ţara noastră, dar am autorizat publicarea mâine (miercuri) a transcrierii complete (...) a conversaţiei mele telefonice cu preşedintele ucrainean”, a postat Trump pe Twitter.

"Veţi vedea că a fost vorba de o convorbire telefonică amicală şi adecvată din toate punctele de vedere", a continuat şeful statului american. "Fără presiuni şi, spre deosebire de Joe Biden şi fiul său, fără contra-prestaţie!"

 

Motivul anchetei privind procedura de destituire

 

Decizia lui Nancy Pelosi vine ca urmare a presiunile exercitate în ultimele zile de Partidul Democrat, după dezvăluirile privind presiunile pe care Trump le-ar fi exercitat asupra Ucrainei cu scopul de a-i face rău rivalului său democrat Joe Biden, scrie BBC.

Donald Trump a negat vehement acuzaţiile că ar fi exercitat presiuni asupra Ucrainei, într-o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o încercare de a-i dăuna rivalului său politic Joe Biden, şi a respins ameninţarea unei proceduri de destituire.

Un susţinător al ofensivei, el a încercat totodată să întoarcă proiectoarele asupra lui Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, favorit în alegerile primare democrate, unul dintre potenţialii săi rivali serioşi în alegerile prezidenţiale din 2020.

"Joe Biden şi fiul său sunt corupţi”, a acuzat pe un ton jignit Trump, reluând astfel zvonuri cu privire la un presupus caz de corupţie în Ucraina şi presiuni asupra unui procuror.

”Dacă un republican ar fi spus ceea ce a spus Biden, ar fi avut dreptul la scaunul electric imediat”, a continuat conducătorul primei puteri mondiale.

El a confirmat, cu o zi înainte, că a discutat în această vară cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre acest presupus caz şi că i-a menţionat în mod explicit pe Joe Biden şi pe fiul acestuia, care a lucrat la un grup ucrainean în domeniul gazelor naturale din 2014.

Opoziţia îl suspectează pe Donald Trump că a profitat, în această conversaţie, de poziţia sa pentru a exercita presiuni asupra lui Zelenski să ancheteze cu privire la Joe Biden, folosindu-se în acest scop de un ajutor militar ca pârghie de presiune.

Potrivit BBC, niciun președinte american nu a fost îndepărtat din funcție în urma unei proceduri de destituire (impeachment).

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
BREXIT. Trump susține demersurile lui Boris Johnson: „Numai un om ca el poate reuşi”
BREXIT. Trump susține demersurile lui Boris Johnson: „Numai un om ca el poate reuşi”

Donald Trump a declarat marţi, la ONU, că ar fi „teribil” ca Marea Britanie să nu iasă din UE aşa cum intenţionează prim-ministrul Boris Johnson, ale cărui planuri sunt contracarate de Parlament şi de Curtea Supremă.

Anunțul lui Donald Trump privind un nou summit cu Kim Jong Un. Ce așteptări are
Anunțul lui Donald Trump privind un nou summit cu Kim Jong Un. Ce așteptări are

Președintele american Donald Trump a declarat, marți, că și-ar dori să știe care ar fi rezultatul unui nou summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un înainte să își dea acordul pentru organizarea acestuia.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.