Cum s-a derulat Summit-ul G7. Trump și-a promovat clubul de golf


Ultimul update: Marti 27 August 2019 13:54
Data publicarii: Marti 27 August 2019 12:27
Categorie: Stiri externe

Summitul G7 pare să fie o reușită de palmares pentru liderul țării gazdă.

Comentatorii aprecizază la unison eforturile făcute de președintele Franței, pentru ca întâlnirea să nu repete eșecul de anul trecut: s-a pregătit intens, a invitat oaspeți-surpriză și a adus teme noi pe ordinea de zi.

Emmanuel Macron a dovedit că este un politician iscusit și că are toate șansele să devină figura dominantă a politicii europene, în condițiile în care Germania face o figură tot mai palidă, spun analiștii.

În schimb, summitul din Franța s-a dovedit un teren alunecos pentru Donald Trump.

Jim Bittermann, corespondent CNN: „Cred că summitul va rămâne în primul rând pentru dezghețul din relațiile cu Iranul. Președintele Macron pare să fi câștigat pariul sau foarte riscant, de a-l invita la Biarritz pe ministrul iranian de Externe. Asta a deschis calea pentru o întâlnire sau cel putin pentru detensionarea relațiilor dintre președintele Trump și președintele Rouhani.”

După câteva zile în care a agitat peste măsură piețele internaționale prin declarațiile sale privind războiul comercial cu Beijing, Trump a declarat la Biarritz că responsabilii chinezi au sunat insistent, dornici să detensioneze situația.

Donald Trump: „Apreciez foarte mult că aseară foarte târziu chinezii ne-au contactat și au spus că vor un acord comercial.”

Toate bune și frumoase dacă oficialii chinezi n-ar fi declarat că Trump exagerează.

Trump: „Au sunat de două ori, au fost conversații foarte bune, productive. Sunt serioși.”

Reporter: „Chiar au fost două apeluri telefonice, domnule?”

Trump: „Multe apeluri.”

La conferința de presă finală, nu era clar dacă Donald Trump este președintele Statelor Unite, ori un negustor din cale-afară de lăudăros. Și-a promovat clubul de golf superluxos de lângă Miami drept loc de desfășurare pentru viitoarea ediție a G7.

Trump: „Sălile de bal sunt printre cele mai mari din Florida și cele mai bune. Și sunt nou-nouțe. La Doral aveam clădiri magnifice, le-am botezat bungalo-uri. Fiecare are între 50 și 70 de camere luxoase cu priveliști superbe, săli de conferință incredibile, restaurante fabuloase. Nu o să fac bani din asta. Nu vreau să fac bani, nu-mi pasă de bani.”

Pentru a contracara acuzația de conflict de interese, Donald Trump a declarat că n-ar fost ideea lui.

În privința celui mai arzător subiect al reuniunii, ca să arate că ia în serios criza ecologică din Amazon, Emmanuel Macron l-a invitat la Biarritz pe șeful tribului kayapo, o figură emblematică a luptei indigenilor împotriva defrişării pădurii amazoniene.”

Trump: „Conservăm și protejăm această pădure pentru întreaga planetă, nu doar pentru noi.”

Și totuși, Donald Trump pare să fi considerat pierdere de vreme discuția legată de schimbările climatice. Drept scuză pentru scaunul rămas gol, atât Casa Albă, cât și Emmanuel Macron au invocat întâlnirile bilaterale cu liderii german și indian. Dar, surpriză, aceștia din urmă au fost prezenți la discuție.

Trump: „Nu sunt dispus să renunț la bogăția reprezentată de industria energetică americană. Nu o dau pe visuri, pe mori de vânt, care, s-o spun drept, nici nu prea dau randament. În același timp, sunt un apărător al mediului. Habar n-aveți. Credeți sau nu în schimbările climatice?”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Trump și-a țuguiat buzele pentru a o pupa pe Merkel, la summitul G7 din Franța
Dispute diplomatice și tensiuni în creștere la summitul G7. Detalii care au atras atenția
Trump a sugerat ca uraganele să fie oprite cu bombe nucleare, pentru a proteja SUA
VIDEO PROTVPLUS.RO