Cum s-a ajuns la atacul asupra Siriei. Rusia neagă în continuare că s-au folosit arme chimice

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 14 Aprilie 2018 07:39
Categorie: Internaţional

Raidurile din noaptea de vineri spre sâmbătă au venit la capătul unei săptămâni tensionate, în care acuzele şi ameninţările au curs între Moscova şi Washington.

Atacul cu arme chimice imputat regimului sirian s-a produs în urmă cu o săptămână la Duma, o suburbie a Damascului. Apărarea Civilă Siriană, cunoscută şi sub numele de ''Căştile Albe'', o grupare insurgentă şi opoziţia în exil a difuzat imagini înfiorătoare cu adulţi şi copii deopotrivă prada convulsiilor ori chinuindu-se să respire. S-a vorbit despre zeci de morţi, dar un bilanţ precis nu a putut fi confirmat din surse independente.

Opoziţia siriană susţine că elicoptere ale guvernului sirian au survolat zona încercuită de forţele loiale regimului Assad şi au aruncat câteva recipiente. Imediat după, oamenii de la sol au avut probleme respiratorii majore. În replică, guvernul sirian neagă orice implicare şi subliniază că mii de oameni fideli sunt ţinuţi prizonieri de către rebeli în zona respectivă, un motiv în plus de a nu folosi arme chimice acolo.

Preşedintele american anunţa aproape imediat pe Twitter că regimul sirian va plăti scump. În timp ce condamnările internaţionale începeau deja să curgă şi toată lumea arăta cu degetul spre regimul de la Damasc, Siria şi Rusia au negat ferm.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: „Experţii noştri militari din Siria au fost la faţa locului şi nu au găsit nicio urmă de clor ori alta substanţă chimică folosită chipurile împotriva civililor."

Tonul declaraţiilor a urcat de la o zi la alta. Luni, Donald Trump anunţa o decizie iminentă şi sugera că are în vedere un raid ca acela din aprilie 2017, care a urmat altui atac chimic lansat de regimul sirian. "Nu putem permite să se întâmple aşa ceva. Dacă e Rusia, dacă e Siria, dacă e Iran sau toate împreună, vom afla. Vom lua nişte decizii majore."

Convocat de urgenţă, Consiliul de securitate ONU nu a reuşit să adopte o rezoluţie care cerea o anchetă internaţională, pentru că Rusia şi-a folosit dreptul de veto.

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU: "Responsabilii ruşi ale căror mâini sunt mânjite cu sângele copiilor sirieni nu pot fi ruşinaţi dacă le arătăm fotografii ale victimelor. Statele Unite sunt ferm hotărâte să-l tragă la răspundere pe monstrul care a aruncat arme chimice împotriva civililor sirieni."

Miercuri, Donald Trump anunţa pe Twitter că Rusia trebuie să se pregătească, pentru că vin rachetele - noi şi inteligente. Între timp, Franţa şi Marea Britanie dădeau semne tot mai clare că se vor alătura unui eventual atac american. În replică, ruşii au ameninţat că vor intercepta şi distruge nu doar rachetele folosite împotriva Siriei, ci şi navele de pe care vor fi lansate, sporind temerile privind o confruntare directă între Rusia şi Occident.

"Situaţia din lume e tot mai haotică. Cu toate acestea, noi sperăm că judecata sănătoasă va prevala" , declara Vladimir Putin.

În ultimele două zile însă, părea că tensiunile s-au mai domolit. Trump a scris - tot pe Twitter - că n-a precizat când anume vor veni rachetele. Şi, chiar aseară, ambasadorul SUA la ONU spunea că preşedintele american nu a luat încă o decizie în privinţa Siriei.

Prima reacție a Rusiei după atacul Statelor Unite în Siria: „Suntem amenințați din nou. Vor fi consecințe”
Prima reacție a Rusiei după atacul Statelor Unite în Siria: „Suntem amenințați din nou. Vor fi consecințe”
VIDEO PROTVPLUS.RO
protest viena
Protest la Viena față de coaliția de dreapta aflată la putere. ”Rasismul miroase urât”
Pregătiri pentru o demonstrație de amploare în Ungaria, dupa adoptarea ”Legii Sclaviei”
Ploaie cu bani pe o autostradă. 300.000 de dolari, împrăștiați pe șosea. VIDEO
Mii de persoane adunate la Kiev, ca să susțină înfiinţarea unei biserici independente de Rusia
Al șaptelea deces înregistrat ca urmare a protestelor ”vestelor galbene”
Președintele BCE: „Fascinaţia faţă de regimurile iliberale se extinde”
Avion SU-27
Tragedie aviatică în Ucraina. Un avion al armatei s-a prăbușit
Analiză. Cum reuşesc jihadiştii supravegheaţi de autorităţi să comită masacre în Europa
"Obamacare", declarat neconstituţional. Reacţia lui Donald Trump
Mărturii șocante ale unui fost gardian nazist de origine română despre viața în lagăre
Liderii europeni, "exasperaţi" de Theresa May. Ar putea urma un BREXIT fără acord
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian