Cum reușesc să facă față românii care trăiesc în străinătate efectelor pandemiei

Ultima actualizare: 11-11-2020 20:00

Cum aproape întreaga Uniune Europeană este zonă roşie, românii care trăiesc peste graniţe resimt şi ei din plin efectele pandemiei.

În Italia, Spania, Germania sau Anglia, ai noştri se luptă cu boala, dar şi cu şomajul. Iar în Franţa liderii comunităţilor româneşti spun că în al doilea val au fost mai mulţi conaţionali confirmaţi cu covid decât în primăvară.

Peste patru sute de mii de români sunt stabiliţi în prezent, în Franţa. Se tem că sistemul de sănătate nu va rezista la acest al doilea val uriaş al pandemiei. În toată ţara sunt peste 4.700 de bolnavi la terapie intensivă. Peste 470 au ajuns la reanimare într-o singură zi. Şi doar în 24 de ore, s-au înregistrat 1220 de decese asociate cu Covid.

Româncă stabilită în Franţa: "Am avut Covid acum câteva săptămâni. Foarte multe persoane din jurul nostru, din comunitatea românească în acest al doilea val au contractat covid. Numărul de paturi de reanimare este insuficient deja. Deci primele cazuri de transfer s-au început deja. Se transferă pacienţi către Germania sau din regiunile foarte depăşite, unde sunt multe cazuri de Covid către regiunile mai puţin afectate".

Un pacient de 53 de ani, atins de Covid, care era la terapie intensivă de 8 zile, este mutat la alt spital. Trebuie să elibereze locul, pentru că fluxul de bolnavi creşte fără încetare.

Doctor: ”Să mă ții la curent, mă îngrijorează cum va suporta transportul”.

Asistentă: ”Pentru un pacient atât de fragil e nevoie de mult efort și multă pregătire pentru a fi transferat”.

La Saint-Etienne dans la Loire, rata de infectare crescuse, la sfârşitul lunii octombrie, până la 1.200 de cazuri la sută de mii de locuitori! Cel mai ridicat nivel de contaminare din toată ţara.

Doctor: ”Avem doi pacienți care trebuie transferați în același timp. Sincronizăm aceste transferuri, pentru că vor fi mutați cu avionul, pentru a ajunge la alt spital”.

În Franţa, restricţiile impuse luna trecută par să nu aibă efectul dorit. Pe lângă sistemul de sănătate, suferă şi economia.

Româncă stabilită în Franţa: "Spre deosebire de prima izolare, acum avem voie să ne continuăm activităţile profesionale, copiii sunt la şcoală, la creşă, deci şcolile şi creşele sunt deschise".

Româncă stabilită în Franţa: "Antreprenorii suferă, noi am avut aici afaceri româneşti aici care sunt foarte afectate. Statul francez a ajutat mult antreprenorii, continuă să îi ajute, dar nu este suficient".

Şi românii din Italia sunt speriaţi. În 24 de ore, s-au înregistrat peste 35.000 de cazuri cu aproape 10.000 mai multe de la o zi la alta. 580 de oameni au fost răpuşi de Covid de ieri până azi.

Român stabilit în Italia: "Sunt români care au contactat acest virus. Fiind o comunitate relativ tânără avem puţine cazuri de decese, dar e o mare problemă pentru cei care nu au covid pentru că în momentul ăsta lipseşte asistența medicală".

La fel ca în primăvară, regiunea Lombardia, din nord, unde se afla şi oraşul Milano, rămâne cel mai greu lovită. Aici trăiesc peste 250 de mii dintre ai noştri.

Român stabilit în Italia: "Situaţia este un pic critică, pentru că statul a promis anumite subvenţii, anumite fonduri care pot veni în ajutorul românilor, dar acestea întârzie să apară. Sunt oameni care au fost în şomaj tehnic, dar nici în ziua de astăzi poate nu şi-au recuperat întreaga sumă".

Spania a înregistrat peste 400 de decese noi legate de Covid-19 în 24 de ore, cel mai mare număr al celui de-al doilea val. Dar epidemiologul șef al țării susține că pandemia ar fi intrat într-o fază de "stabilizare clară".

Român stabilit în Spania: "Noi, în regiunea Madridului, am fost închişi vineri, sâmbătă, duminică, luni am fost închişi. Aici regulile sunt stricte, amenzile sunt mari".

Ultimele estimări arată că înainte de criza sanitară peste 5 milioane de români erau plecaţi în străinătate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO