Cum procedeaza Google Maps ca sa rezolve conflictele privind granitele disputate. Hartile se schimba in functie de privitor
Hartile sunt un subiect sensibil pentru natiunile ale caror granite sunt inca disputate. Google stie poate cel mai bine acest lucru, asa ca cei de la serviciul Google Maps au ales sa le faca... interpretabile.
Pentru 32 de regiuni, Google Maps a evitat sa traseze granite clare, noteaza Quartz.
Este si cazul lui Arunachal Pradesh, o zona admnistrata de India, dar revendicata si de China, ca parte a Tibetului. Astfel, regiunea apare ca parte din India, atunci cand un utilizator acceseaza Google Maps din India, si ca parte din China, atunci cand userul se uita de pe o retea din China. In schimb, atunci cand este privita de pe Google Maps din Statele Unite, zona apare ca fiind autonoma.
La fel se intampla si cu granita dintre China si Buthan, subiect de dispute diplomatice pentru decenii la rand. Motivul este ca anumite zone din Buthan ar aduce o pozitie militara strategica pentru China, asupra granitei cu India. Granitele apar in locuri diferite, in functie de locul de unde este accesat Google Maps, astfel ca toata lumea sa fie multumita.
“Google Maps depune toate eforturile pentru a arata zonele disputate intr-o maniera obiectiva”, a declarat o purtatoare de cuvant a companiei, citata de Quartz.