Cum încearcă CIA să recruteze ruși pentru a spiona propria țară. ”Fiecare ființă umană are nevoi, iar noi le satisfacem”
La centrul de antrenament secret al CIA de lângă Williamsburg, Virginia, numit în mod obișnuit „Ferma”, recruții sunt instruiți în lumea spionajului și în numeroasele modalități de a-i determina pe oameni să furnizeze informații secrete, scrie CNBC.
Jim Olson, fostul șef al contrainformațiilor la Agenția Centrală de Informații, care a servit ca ofițer CIA timp de 31 de ani, inclusiv o perioadă la Moscova în timpul Războiului Rece – unde a încercat să recruteze ruși pentru a-și trăda țara – a declarat corespondentul principal CNBC la Washington, Eamon Javers că „inima spionajului este resursa umană”.
„Suntem implicați activ în vânătoarea de capete, așa cum o numim”, a spus Olson.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Trebuie să găsim indivizi pe care îi putem determina să coopereze în mod egal cu noi pentru a ne dezvălui secretele lor.”
În noua serie originală de podcast-uri de la CNBC, "Crimele traderului lui Putin", Javers a urmărit misiunea de a-l încarcera pe antreprenorul rus Vladislav Klyushin, acuzat de conducerea unei operațiuni masive de hacking care fura rapoartele de profit ale companiilor americane și tranzacționa pe baza acestor informații.
După ce Klyushin a fost arestat în Elveția de către autoritățile americane, unul dintre argumentele prezentate de avocatul său a fost că ofițerii de intelligence americani au încercat să-l recruteze pe Klyushin ca spion pentru SUA la prima întâlnire.
Cu toate acestea, așa cum Olson i-a explicat lui Javers, modul în care oficialii de intelligence abordează acest proces este foarte diferit, ceva pe care el l-a numit "ciclul de recrutare".
"Este un proces în șapte pași, foarte sistematic", a spus Olson.
"Punctul de plecare este că fiecare ființă umană are nevoi. Poate suna cinic, dar este adevărat. Iar sarcina noastră este să găsim acei străini care au acces la secrete de care avem nevoie și pe care le dorim pentru propria noastră securitate și care sunt dispuși să ne ofere aceste secrete în schimbul a ceva pe care noi îl oferim. Și sarcina noastră este să identificăm care sunt nevoile lor și să sperăm că aceste nevoi sunt suficient de convingătoare, încât să comită trădare împotriva țării lor, să își riste viața dacă noi satisfacem acea nevoie."
Acest lucru poate necesita mai multe întâlniri, cunoașterea mai profundă a acelei persoane și înclinația către interesele acesteia, fie că este vorba de întâlnirea cu ei la sală, de găzduirea lor la o cină sau de împărțirea unei băuturi la un bar, a spus Olson.
Deși acest lucru duce la o relație personală, este ceea ce Olson numește o "prietenie falsă, pentru că am un motiv ascuns de la început".