Cum devine IA o armă împotriva democrației. Exemplul alegerilor parlamentare din Slovacia
Slovacia a bifat încă o rundă de alegeri parlamentare, la începutul lunii octombrie. Soarta acestora însă ar fi fost schimbată cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA), cel puțin asta a reieșit după ample verificări.
Slovacia, stat membru NATO, alunecă ușor spre Rusia. Asta pentru că noul premier al țării este social-democratul Robert Fico (foto, stânga) care joacă după cărțile Kremlinului, mai ales în ceea ce privește războiul din Ucraina.
Revenind la ultimele alegeri legislative din Slovacia, se pare că de această Inteligența Artificială s-au folosit factori politici, iar acest lucru denotă un pericol real la adresa democrației, potrivit publicației Wired.
Se pare că au fost verificate unele înregistrări audio falsificate publicate cu câteva zile înainte de alegeri, iar acest lucru reprezintă un avertisment serios pentru alte țări care se apropie de scrutine.
Înregistrare audio deepfake virală pe Facebook
Așadar, chiar cu două zile înainte de startul alegerilor din Slovacia, o înregistrare audio a circulat intens pe Facebook. Pe aceasta se auzeau două voci: se presupune că a lui Michal Simecka (foto, dreapta), care conduce partidul liberal Slovacia Progresistă, și a Monikăi Todova de la cotidianul Dennik N.
Cei doi păreau să discute despre cum să fraudeze alegerile, în parte prin cumpărarea de voturi de la minoritatea romă marginalizată a țării. Ulterior, Simecka și publicația Dennik N au raportat rapid înregistrarea audio ca fiind falsă.
Departamentul de verificare a informațiilor al agenției de știri AFP a declarat că înregistrarea audio prezintă semne de manipulare cu ajutorul Inteligenței Artificiale.
Însă, înregistrarea a fost postată în timpul unui moratoriu de 48 de ore înainte de deschiderea urnelor, timp în care se presupune că mass-media și politicienii trebuie să păstreze tăcerea. Acest lucru a însemnat că, în conformitate cu regulile electorale din Slovacia, postarea a fost dificil de dezmințit pe scară largă.
Mai mult decât atât, înregistrarea audio ar fi profitat de o lacună în politica companiei Meta, cea care deține platforma Facebook, privind mediile manipulate, care prevede că numai videoclipurile trucate - în care o persoană a fost editată pentru a spune cuvinte pe care nu le-a spus niciodată - sunt contrare regulilor.
Bătălia pentru fotoliul de premier al Slovaciei a fost una strânsă și s-a dat între doi candidați cu viziuni opuse pentru țara lor. Weekendul trecut, a fost anunțat că partidul pro-NATO, Slovacia Progresistă, a pierdut în fața SMER, care a făcut campanie pentru retragerea sprijinului militar pentru vecinul său, Ucraina.
Chiar înaintea începerii scrutinului, Vera Jourova, șefa Uniunii Europene în domeniul digital, avertiza că alegerile parlamentare din Slovacia vor fi un test pentru a demonstra cât de vulnerabile sunt alegerile europene la "arma de manipulare în masă de milioane de euro" folosită de Moscova pentru a se amesteca în alegeri.
Tot mai multe state care se pregătesc de scrutine, în alertă
Drept urmare, multe state vor inspecta ce s-a întâmplat, de fapt, în acest scrutin din Slovacia. Peste două săptămâni, Polonia va merge la urne, iar anul viitor vor avea loc scrutine în Marea Britanie, India, SUA și în alte țări din Uniunea Europeană, printre care și România.
Investigatorii încearcă țină în frâu dezinformarea pe rețelele de socializare din Slovacia și spun că IA este deja suficient de avansată pentru tulbura alegerile în timp ce ei nu dispun de instrumentele necesare pentru a riposta.
"Nu suntem atât de pregătiți pentru ea pe cât ar trebui", spune Veronika Hincova Frankovska, manager de proiect la organizația de verificare a faptelor Demagog, un consultant de verificare a informațiilor pentru Meta.
Totodată, cu trei zile înainte de alegeri, Meta a anunțat echipa Demagog că o înregistrare audio în care liderul liberal Simecka propunea dublarea prețului la bere în caz de victorie a început să se răspândească. Evident, politicianul a dezmințit că îi aparține apelul.
Din Instagram a pornit totul
Hincova Frankovska auzise despre postările generate de inteligența artificială, dar echipa sa nu a fost niciodată nevoită să verifice faptele.
Investigatorii au urmărit de unde provenea înregistrarea și au constat că fusese postată pentru prima dată pe un cont anonim de Instagram. Apoi au început să apeleze la experți, întrebându-i dacă ei consideră că înregistrarea este falsă sau manipulată. În cele din urmă, au încercat un clasificator de vorbire IA realizat de o companie americană numită Eleven Labs.
După doar câteva ore, s-a ajuns la concluzia că înregistrarea a fost modificată. Eticheta lor, care este încă disponibilă pentru a fi văzută pe Facebook în limba slovacă atunci când vizitatorii dau peste postare, spune: "Verificatorii independenți de fapte spun că fotografia sau imaginea a fost editată într-un mod care ar putea induce oamenii în eroare". Utilizatorii Facebook pot alege apoi dacă doresc să vadă totuși videoclipul.
"Atunci când conținutul este verificat, îl etichetăm și îl retrogradăm în feed, astfel încât mai puțini oameni îl văd - așa cum s-a întâmplat în cazul acestor două exemple. Standardele noastre comunitare se aplică întregului conținut, indiferent dacă este creat de AI sau de o persoană, și vom lua măsuri împotriva conținutului care încalcă aceste politici", a transmis Ben Walter, purtător de cuvânt al Meta.
Pe lângă cele două înregistrări audio deepfake, au fost postate pe rețelele de socializare alte două videoclipuri cu imitații audio ale IA de către partidul de extremă dreapta Republika.
Unul dintre ele îl imită pe Michal Simecka, iar celălalt pe președinta țării Zuzana Caputova. Aceste înregistrări audio au inclus declarații conform cărora vocile erau false: "Aceste voci sunt fictive, iar asemănarea lor cu persoane reale este pur întâmplătoare". Cu toate acestea, această declarație nu apare decât după 15 secunde din cele 20 de secunde ale videoclipului, spune Kutcha, în ceea ce el consideră că a fost o încercare de a păcăli ascultătorii.
Sursa: wired
Etichete: slovacia, inteligenta artificiala, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
27-10-2023 14:42