Cum au fost decorate marile bulevarde din lume înainte de Sărbători, în plină pandemie. VIDEO
Deși pandemia le-a dat de cap atât comercianților, cât și turiștilor, marile bulevarde din toate colțurile lumii au fost decorate înainte de Sărbători.
Deşi Veneţia a fost părăsită de turişti din cauza pandemiei de coronavirus, două dintre cele mai faimoase atracţii ale sale, Piaţa San Marco şi Podul Rialto, vor fi totuşi fastuos iluminate de sărbători, informează AFP.
În Piaţa San Marco, unde se află faimoasa bazilică cu acelaşi nume, artistul italian Fabrizio Plessi a instalat un pom de Crăciun între două coloane înalte, chiar pe locul în care aveau loc execuţiile pe vremea când Serenissima era încă o republică independentă.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
Enorme ecrane dreptunghiulare ce proiectează imagini de culoare aurie sunt aşezate una peste alta pentru a forma silueta tradiţionalului pom de Crăciun. Noaptea, ecranele inundă piaţa cu o lumină caldă care se reflectă pe dalele umede.
„Scopul meu este să iluminez acest oraş, care are nevoie de lumină, de cultură şi de noi emoţii", a mărturisit Plessi pentru AFPTV
Din cauza pandemiei, „acest Crăciun este diferit de celelalte", recunoaşte el.
„Lucrez mult cu instrumente digitale şi contemporane, pentru că sunt de părere că un artist trebuie să se folosească de toate mijloacele pe care timpul său i le pune la dispoziţie", a subliniat artistul, întrebat despre caracterul iconoclast şi inovator al pomului său de Crăciun.
La capătul pieţei San Marco, cu faţa spre maiestuoasa bazilică, o altă lucrare a sa, „Epoca de Aur", a fost instalată la ferestrele primului etaj al Muzeului Correr. Lucrarea, constând şi de această dată din ecrane de mari dimensiuni, proiectează imagini ale unor torente de lumină aurie care amintesc de aurul topit.
„Cred că a avea două lucrări grozave într-un loc atât de minunat este un privilegiu imens", a completat artistul.
Alături de Piaţa San Marco, Podul Rialto, un alt simbol al Oraşului Dogilor, a cărui siluetă elegantă de piatră domină Canal Grande, beneficiază la rândul său de o iluminare excepţională de sărbători.
De îndată ce cade noaptea, pe arcadele sale sunt proiectate imagini ce amintesc de nişte îngeri, dar şi de faimosul leu aurit pe fundal roşu, simbolul oraşului. Imaginile se reflectă în apele Canal Grande, contribuind la crearea unei atmosfere magice.
Guvernul britanic a tranşat o problemă care îi frământa pe mulţi: Moş Crăciun nu trebuie să poarte masca, dar... ar fi bine ca cei mici să nu stea pe genunchii lui. Iar în Germania, târgurile de Crăciun "drive-in", salvează, într-un fel, spiritul sărbătorilor.
În Germania, târgurile de Crăciun s-au adaptat vremurilor
În Germania, târgurile de Crăciun s-au adaptat vremurilor.
Fiecare chioşc va funcţiona ca un serviciu drive-in, amintind de restaurantele de tip fast food, adică vii cu maşina, cumperi de la volan şi pleci.
Spaniolii sunt mai puţin precauţi. În ciuda avertismentelor şi restricţiilor, străzile Madridului au fost înţesate în primul week-end cu luminiţe de Crăciun. Oamenii au ieşit la plimbare, la cumpărături, profitând de ultimele reduceri ale unui Black Friday extins sau au vizitat târgurile de Crăciun.
În Franța, instanța supremă în contencios administrativ a decis că guvernul trebuie să relaxeze măsurile restrictive și să permită adunarea a mai mult de 30 de persoane la slujbele religioase, după ce Executivul a stârnit furia liderilor religioşi. Aceştia spun că bisericile şi catedralele sunt mai spaţioase ca alte locuri publice.
Bradul de Crăciun din Betleem, aprins de la distanţă şi în absenţa publicului
Bradul de Crăciun din Betleem a fost aprins în mod excepţional fără public sâmbătă seara, din cauza restricţiilor impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului, informează France Presse.
Autorităţile palestiniene au anunţat, săptămâna trecută, o interdicţie de circulaţie de 14 zile în timpul nopţii şi în week-end, în Cisiordania, în încercarea de a stopa „răspândirea îngrijorătoare" a virusului, transmite Agerpres.
Palestinienii şi pelerinii sărbătoresc în mod tradiţional începutul festivităţilor de Crăciun la Betleem cu aprinderea bradului de Crăciun. Mulţimea se adună în Piaţa Manger din faţa Bisericii Naşterii Domnului, construită în locul în care s-ar fi născut Iisus, pentru a asista la spectacol.
Dar anul acesta doar câţiva jurnalişti au putut participa la ceremonia care se desfăşoară în fiecare an începând din 2008.
Constrâns de interdicţia de circulaţie, premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a aprins bradul din biroul său din Ramallah, datorită unui dispozitiv asigurat de municipalitate, a precizat Carmen Ghattas, responsabil pentru relaţii publice al oraşului.
Cisiordania, teritoriu palestinian cu 2,8 milioane de locuitori ocupat din 1967 de armata israeliană, a înregistrat 71.703 cazuri de contaminare cu coronavirus, dintre care 678 decese.
Vedeți imagini din toate colțurile lumii în video.