Cum au disparut dinozaurii de pe Terra? NASA sustine ca NU meteoritii sunt de vina
Specialistii de la NASA au demontat teoria potrivit careia dinozaurii ar fi disparut de pe Pamant din cauza meteoritilor gigant, care s-au imprastiat in spatiu dupa explozia asteroidului Baptistina.
Pana acum, primul "suspect" in cazul disparitiei dinozaurilor a fost asteroidul Baptistina, despre care se spunea ca s-ar ciocnit de un alt corp ceresc, in urma cu aproximativ 160 de milioane de ani.
Acest fenomen astronomic s-ar fi produs undeva intre Marte si Jupiter, iar bucatile de meteorit care au rezultat in urma acestei ciocniri ar fi ajuns si pe Terra, unde se aflau dinozaurii. Se spune ca bucatile de asterorizi erau extrem de mari, aproape cat un munte, iar una dintre aceste bucati a lovit Pamantul, in urma cu aproximativ 65 de milioane de ani, scriu cei de la Herald Sun.
Din 2007, aceasta teorie a fost acceptata de multi cercetatori, insa acum, specialistii de la NASA o demonteaza. Membrii echipei WISE au anuntat ca "dosarul disparitiei dinozaurilor a fost redeschis".
WISE este un program NASA care foloseste razele infrarosii pentru a masura vechimea obiectelor din spatiul cosmic. In urma unor investigatii, membri acestei echipe au ridicat noi intrebari in privinta perioadei in care s-ar fi produs "evenimentul Baptisina".
Oamenii de stiinta sustin acum ca acest asteroid s-ar fi ciocnit cu altul in urma cu "doar" 80 de milioane de ani, adica jumatate din perioada banuita pana acum. Din acest motiv, raman 15 milioane de ani in care ramasitele rezultate in urma acelei ciocniri sa fi calatorit spre Terra si sa distruga dinozaurii.
"Aceasta perioada nu ofera prea mult timp meteoritilor rezultati in urma coliziunii sa se miste intr-o anume rezonanta si sa cada pe Pamant acum 65 de milioane de ani", a declarat Amy Mainzer, unul dintre co-autorii acestui studiu de la WISE.
"Se banuieste ca acest acest proces dureaza multe zeci de milioane de ani" a mai adaugat specialistul.