Cum arată viața afganilor la aproape un an de la instaurarea talibanilor. Sărăcia a dus la un consum uriaș de droguri
Kabul, capitala Afganistanului, se află în mijlocul unei epidemii înfiorătoare de dependență de droguri. Locuitorii au ajuns să drogheze până și câinii.
Sute de bărbați și femei sub influența heroinei, a opiumului și a metanfetaminei se prăbușesc pe străzile din Kabul, în parcuri, în canalizări sau sub poduri din cauza consumului prea mare de droguri.
Dependența de droguri este o problemă constantă în Afganistan - cel mai mare producător de opiu și heroină din lume, iar acum cea mai mare sursă de metanfetamină.
Iar consumul tot mai mare de droguri a fost alimentat și de sărăcie și anii de război. Situația pare să se înrăutățească acum, după colapsul economic apărut în urma preluării puterii de către talibani, anul trecut în august, scrie The Sun.
Afganii consumă droguri pentru a uita de probleme
Familiile care în trecut reușeau să-și găsească locuri de muncă, acum de abia își mai permit hrană.
Milioane de afgani s-au cufundat în sărăcie, iar mulți au ajuns să consume droguri pentru a uita de probleme.
Însă talibanii au lansat o campanie agresivă de eradicare a culturilor de mac.
Dependenții sunt duși în lagăre
În același timp, au implementat și o politică de arestare a dependenților de droguri și transferarea acestora în lagăre.
La începutul anului, talibanii au luat cu asalt două zone în care se adună dependenții. Au ridicat aproximativ 1.500 de persoane care au fost transportate în camioane și mașini și duse la un centru de reabilitare.
Dependenții au fost bărbieriți și ținuți în barăci timp de 45 de zile de sevraj, timp în care nu au primit niciun medicament.
Însă centrul de dezintoxicare nu avea suficienți bani pentru a hrăni pacienți, după ce finanțarea internațională pentru Afganistan a fost întreruptă în urma preluării de către talibani.
Un pacient aflat sub un pod al capitalei a spus pentru Associated Press că „dependența s-a răspândit în familia sa”.