Cât de mult i-ar putea ajuta de fapt pe ucraineni faptul că pot ataca Rusia cu rachetele americane
Putin este cel care a ridicat deja miza prin aducerea nord-coreenilor pe front și prin urmare nu mai are motive de o escaladare a războiului.
Este părerea unui expert militar care consideră că utilizarea de către ucraineni a rachetelor cu rază lungă de acțiune nu va schimba dramatic cursul războiului.
Teoretic, Ucraina poate de acum să utilizeze rachetele americane pentru a lovi ținte aflate până la 300 de km în interiorul Rusiei. Dacă presupunem că aceste rachete ar urma să fie lansate din apropierea graniței, atunci ele ar putea ajunge până la obiective militare aflate adânc pe teritoriul Federaţiei Ruse.
Ar putea lovi cu ușurință regiunea Briansk sau Smolensk, dar și mai la sud până la Rostov pe Don. În felul acesta, ucrainenilor le-ar fi ușor să atace baze militare precum cea de la Millerovo sau Yeisk și de ce nu, locul de lansare a dronelor Shahed de la Primorsko-Akhtarsk.
Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Am convingerea că ucrainenii au o cantitate limitată de rachete ATACMS, deci vor trebui să prioritizeze extrem de bine țintele pe care urmează să le lovească asta în consolidarea apărării și o rezistență de lungă durată în Kursk.”
Chiar și cu acest nou pas în evoluția conflictului, raportul de forțe este încă dezechilibrat câtă vreme Rusia folosește fără nicio restricție rachete de croazieră Kalibr sau rachete balistice Iskander, care pot lovi ținte îndepărtate situate de la 500 până la 2.500 de km.
Și totuși, în trecut, când au apărut discuțiile privind utilizarea rachetelor occidentale pentru a lovi ținte din Rusia, Kremlinul a reacționat ferm amenințând chiar cu lovituri împotriva unor baze NATO inclusiv din România și Polonia. Experții cred că e puțin probabil să se întâmple asta.
Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Nu cred într-o asemenea escaladare pentru că nu putem crede într-un conflict direct între Federația Rusă și NATO pornind de la această aprobare. Nu este decât o mutare din punct de vedere operativ într-un alt spațiu și anume în spațiul Kursk, iar pe de altă parte, Putin a internaționalizat conflictul adică prezența nord-coreenilor. Să sperăm că va fi și dovedită prin luarea de prizonieri, demonstrează că este un conflict internațional, dar nu unul mondial.”
În plus, specialiștii militari consideră că Vladimir Puțin nu va lua o decizie radicală care să pericliteze relația cu viitoarea administrație americană.