Cum a apărut pandemia de Covid-19 în China, o nouă ipoteză. Descoperirea făcută de o echipă internațională de experți
O echipă internațională de experți a anunțat că a găsit date genetice de la o piață din Wuhan, China, care leagă noul coronavirus de un animal canin, câinele-raton - o specie care în România este cunoscută sub numele de enot - care se vindea acolo.
Enotul trăiește și în Delta Dunării, seamănă cu un bursuc și cu un câine, și mai este cunoscut și sub denumirea de ”bursucul cu barbă”.
Acestea ar putea fi noi dovezi că cea mai gravă pandemie din ultimul secol ar fi putut fi declanșată de un animal infectat care era comercializat ilegal în China.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Potrivit New York Times, datele genetice au fost extrase din probe care au fost prelevate din interiorul și din jurul pieței de fructe de mare Huanan, începând din ianuarie 2020, la scurt timp după ce autoritățile chineze au închis piața din cauza suspiciunilor că ar fi avut legătură cu apariția unui nou virus.
Până atunci, însă, animalele fuseseră evacuate, dar cercetătorii au prelevat probe de pe pereți, podele, cuști metalice și cărucioare folosite adesea pentru transportul cuștilor de animale.
În probele care au ieșit pozitive la coronavirus, echipa internațională de cercetare a găsit material genetic aparținând unor animale, inclusiv cantități mari care se potriveau cu cele ale câinelui raton, au declarat trei oameni de știință implicați în studiu.
Amestecul de material genetic provenit de la virus și de la animal nu dovedește că un câine raton a fost infectat în sine. Și chiar dacă un enot a fost infectat, nu este clar că animalul a răspândit virusul la oameni. Un alt animal ar fi putut transmite virusul la oameni sau cineva infectat cu virusul ar fi putut transmite virusul la un câine raton.
Dar analiza a stabilit că acești câini raton - animale cu o blană pufoasă, care sunt înrudite cu vulpile și despre care se știe că pot transmite coronavirusul - au depus semnături genetice în același loc în care a fost lăsat materialul genetic al virusului, au precizat cei trei oameni de știință. Această dovadă, au spus ei, este în concordanță cu un scenariu în care virusul s-a răspândit la oameni de la un animal sălbatic.
Un raport cu toate detaliile concluziilor echipei internaționale de cercetare nu a fost încă publicat. Analiza lor a fost raportată pentru prima dată de The Atlantic.
Noile dovezi vor aduce cu siguranță un nou impuls în dezbaterea privind originile pandemiei, chiar dacă nu rezolvă problema felului în care s-a declanșat - notează New York Times.
În ultimele săptămâni, așa-numita teorie a scurgerilor din laborator, care susține că coronavirusul a apărut dintr-un laborator de cercetare din Wuhan, a câștigat teren datorită unei noi evaluări a serviciilor de informații din partea Departamentului de Energie al SUA și a audierilor conduse de noua conducere republicană a Camerei Reprezentanților.
Dar aceste date genetice oferă unele dintre cele mai tangibile dovezi de până acum ale modului în care virusul ar fi putut ajunge la oameni de la animale sălbatice, în afara unui laborator. De asemenea, sugerează că oamenii de știință chinezi au prezentat o descriere incompletă a dovezilor care ar putea completa detaliile despre modul în care virusul s-a răspândit în piața Huanan.
Jeremy Kamil, un virusolog de la Louisiana State University Health Sciences Center Shreveport, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că descoperirile au arătat că "probele din piață care au avut în ele primele linii de Covid au fost contaminate cu ADN de animale sălbatice".
Dr. Kamil a spus că acest lucru este departe de a fi o dovadă concludentă că un animal infectat a declanșat pandemia. Dar, a spus el, "aceasta pune cu adevărat în lumina reflectoarelor comerțul ilegal cu animale într-un mod strâns".
Oamenii de știință implicați în analiză au declarat că unele dintre mostre au conținut, de asemenea, material genetic de la alte animale și de la oameni. Angela Rasmussen, virusolog la Organizația pentru vaccinuri și boli infecțioase de la Universitatea Saskatchewan din Canada, care a lucrat la analize, a declarat că materialul genetic uman era de așteptat, având în vedere că oamenii făceau cumpărături și lucrau acolo, iar cazurile de Covid uman au fost legate de piață.
Dr. Goldstein, de asemenea, a avertizat că "nu avem un animal infectat și nu putem dovedi cu certitudine că a existat un animal infectat la acea tarabă". Materialul genetic al virusului este suficient de stabil, a spus el, încât nu este clar când anume a fost depus în piață. El a precizat că echipa încă analizează datele și că nu a intenționat ca analiza sa să devină publică înainte de a publica un raport.
"Dar", a spus el, "având în vedere că animalele care erau prezente în piață nu au fost eșantionate în acel moment, este tot ce putem spera să obținem mai bun".
Sursa: The New York Times
Etichete: pandemie, studiu, China, pandemie covid-19,
Dată publicare:
17-03-2023 16:41