Cu ce s-ar fi ocupat de fapt cei 60 de diplomați ruși, expulzaţi din SUA
Dacă preşedintele Donald Trump face o bizară echilibristică între sancţiuni împotriva Rusiei şi "cereri de prietenie", alţi oficiali americani vorbesc pe șleau despre operaţiunile de spionaj rusesc pe teritoriul Statelor Unite.
Aşa s-a aflat cu ce s-ar fi ocupat cei 60 de diplomat ruși, care au fost expulzaţi în această dimineaţă, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, după presupsua otrăvire cu o neurotoxina a unui fost agent al Kremlinului.
Pe picior de plecare de la Casa Alba, consilierul lui Trump pe probleme de securitate naţională a ţinut să spună lucrurilor pe nume: ”Aceşti ofiţeri de informaţii au orchestrat campania de propagandă, dezinformare şi subminare politică, a Rusiei.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alţi responsabili merg chiar mai departe şi-i descriu pe ruşii expulzaţi drept spioni care colectau agresiv informaţii.
Şeful spionajului american, Dan Coates, a subliniat că proximitatea şi multitudinea de surse din zonă făcea din consulatul Rusei din Seattle o mână de aur pentru Moscova. Guvernul american a închis acest consulat săptămâna trecută.
În preajma oraşului american exista baza forţelor aeriene McChord, o fabrică Boeing, un sediu Microsoft, dar şi o bază de submarine. Iar Vladimir Putin este din cale-afară de interesat să-şi dezvolte flota de submarine nucleare.
Steve Hall, fost responsabil CIA pentru operaţiunile ruseşti: ”Erau vizate persoane cu acces la informaţii, care puteau fura secrete pe care să le paseze apoi ruşilor şi pe care guvernul rus urma s ale exploateze pentru a-şi promova interesele.”
Eric O'Neill este un fost ofiţer de contrainformaţii, care a contribuit substanţial la capturarea lui Robert Hanssen, fost agent FBI care a spionat pentru ruşi timp de 22 de ani. În 2007, acest caz a făcut subiectul thrillerului Breach.
O'Neill este convins că misiunea principală a spionilor ruşi din Seattle a fost recrutarea unor angajaţi ai bazelor militare americane şi ai companiilor high-tech.
Brian Todd: Prin ce metode recrutau spioni în Seattle?
Eric O'Neill: Există recrutarea față în faţă: îmi furnizezi secrete în schimbul banilor. Ori te şantajez în schimbul unor secrete. Şi, evident, metoda clasică a ispitei plasate în calea ţintei vizate. O femeie frumoasă ori un bărbat chipeş pus să seducă ţinta şi s-o atragă într-o schemă de şantaj.
Evident, Moscova neagă categoric că în Seattle ar fi operat spioni ruşi.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!