Criza umanitară în Texas: milioane de oameni nu au apă, curent sau căldură. Sunt deja zeci de morţi

19-02-2021 10:10


Valul de ger abătut asupra Texasului a dus la o criză umanitară. Pentru a cincea zi consecutiv, sute de mii de oameni stau în frig, fără curent electric.

Alte câteva milioane de rezidenţi nu au apă potabilă. Aproape 40 de persoane au murit din cauza vremii, iar autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni la prudenţă.

Meteorologii americani au emis alerte de ninsori abundente din Virginia până în sudul Pennsylvaniei și gheţuş din Carolina de Nord până în Washington DC și Philadelphia.


W. Nim Kidd, Texas Division of Emergency Management: „De îndată ce va fi sigur să începem să zburăm, vom distribui resursele necesare în tot statul. Departamentul militar din Texas va mobiliza avioane suplimentare şi elicoptere C-130s pentru a putea distribui apă, paturi mobile, pături și alte lucruri de care oamenii au nevoie."

Sute de mii de texani sunt nevoiţi să îndure o nouă zi fără curent electric şi căldură în case. Din cauza gerului, în multe locuri ţevile de apă au cedat și au inundat casele în care oamenii tremură de frig de la începutul săptămânii. Experimentează temperaturi care nu şi-au mai făcut simţită prezenţa în termometrele de aici de aproape 30 de ani.


"În cartierul nostru sunt oameni care nu au curent electric de mai bine de 36 de ore. "

"Sunt nervos. Nu ştiu exact când va fi restabilit curentul electric."

Acestea sunt mărturiile oamenilor.

Greg Abbott, guvernator Texas: „În Texas, fiecare sursă de curent electric a fost compromisă. "

În prezent, aproape o jumătate de milion de cetăţeni nu au curent electric, iar autorităţile spun că situaţia va reveni la normal cel mai devreme săptămâna viitoare.

Lăsaţi în beznă şi fără căldură, o parte dintre rezidenţi au fost duşi de voluntarii Crucii Roşii în adăposturi provizorii.

Krystal Smith American Red Cross: „Am pus la dispoziţie peste 500 de paturi și 1.000 de pături. Totodată, am contribuit cu alimente pentru a-i ajuta pe oamenii duşi în adăposturi "

Pentru că multe conducte sunt îngheţate, mai bine de jumătate din comitatele din Texas au probleme cu apă potabilă. Aşa că oamenii au luat cu asalt supermarketurile.

„Am venit să iau apă, dar magazinul e închis, aşa că va trebui să merg în altă parte " spune un locuitor al zonei.

Furtuna de zăpadă a provocat întreruperi de curent la instalațiile de tratare a apei. Drept urmare, aproape șapte milioane de oameni au fost sfătuiţi de autorităţi să fiarbă apa de la robinet înainte de a o consuma.

Craig Cummings, directorul companiei de apă din Arlington: „Lucrez în acest domeniu (serviciul public de alimentare cu apă potabilă, n.r.) și nu am mai văzut așa ceva."

În ultimele 24 de ore, în orașul Arlington cererile de apă potabilă sunt de aproape două ori mai mari decât în mod normal. Sistemul de alimentare cu apă potabilă a fost afectat atât de oamenii care lasă robinetele să curgă mult timp pentru a preveni înghețarea conductelor, cât și de conductele înghețate care s-au spart și au împrăştiat apa.

În afară de Texas, aproape o jumătate milion de persoane au rămas fără curent electric şi în Oregon, Louisiana, Mississippi, Kentucky, Ohio şi Virginia.

În orele următoare sunt aşteptate căderi importante de zăpadă în mai multe state, printre care şi New York. În schimb, în unele părți din sud-estul Statelor Unite sunt prognozate ploi abundente și sunt posibile tornade și inundații.


VIDEO PROTVPLUS.RO