Criză severă a forţei de muncă în Marea Britanie. Românii care vor putea obține mai ușor viză de lucru
Confruntată cu o criză severă a forţei de muncă, Marea Britanie se pregăteşte să primească iar străini, în special în domeniul sănătăţii şi îngrijirii sociale.
Astfel, cei care vor să lucreze ca infirmieri sau îngrijitori în centrele de asistență socială pot obține viză de muncă mai uşor. Anunțul vine în contextul în care până acum doar medicii specialiști asistentele medicale și farmaciștii puteau intra în posesia documentului.
Pentru că până anul trecut, doar cei cu specializare în domeniul sănătății primeau viză de muncă, a apărut o criză majoră de personal în rândul asistenților, infirmierilor și îngrijitorilor. O confirmă și Laura Rusu, care este îngrijitor într-un centru de asistență în Anglia.
Laura Rusu, asistent într-un centru de îngrijire: „Din nefericire este nevoie de foarte mult personal. Acum este foarte multă muncă pe noi, trebuie să lucrăm foarte multe ore în plus. Nu este îndeajuns personal, au plecat foarte mulţi. Deci lucrez 15 ore pe zi.”
Forţate de situaţie autorităţile relaxează regulile. Condițiile de oferire a vizei de maximum 5 ani rămân însă neschimbate - cei care aplică trebuie să știe foarte bine limba engleză, să demonstreze că au un loc garantat de muncă și că patronul
și-a luat angajamentul să îl primească în firmă. Cei care lucrează în sistemul de îngrijire din Marea Britanie sunt obligați să se vaccineze cu schemă completă, inclusiv cu doza booster.
Laura Popescu, Ambasadorul României în Mare Britanie: „Condiţiile în sine, de viză, nu s-au modificat. Au rămas aceleaşi introduse anul trecut. S-a modificat doar categoria, deci s-a extins cu categorii suplimentare fata de cele care erau până acum, prin includerea personalului de îngrijire în cămine de bătrâni, spre exemplu.”
Pe de altă parte şi companii mari din Europa anunță constant că au nevoie de lucrători.
Bogdan Badea, directorul unei platforme cu locuri de muncă: „Pe zona de gulere albe - se cauta asistenţi medicali, doctori, ingineri. Iar pe zona de gulere albastre avem şoferi de TIR, care sunt cei mai căutaţi în acest moment în Europa de Vest şi muncitorii în construcţii."
Germania, Olanda, Franţa, Anglia şi Austria conduc în topul ţărilor în care romanii şi-au căutat anul trecut un angajator. În acest moment, datele oficiale arată ca în străinătate locuiesc în jur de 5 milioane de români, cei mai mulţi în Marea Britanie, Italia, Franta şi Germania.