Criza in Ucraina. Soldati ucraineni au trecut de partea separatistilor. Steagul Rusiei, pe vehiculele blindate ale Kievului
16 aprilie 2014. Doi militari ucraineni au fost capturati de persoane necunoscute inarmate in estul Ucrainei, au anuntat miercuri autoritatile de la Kiev, relateaza AFP.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
-►Militari ucraineni capturati in estul tarii
-► Parlamentul ucrainean a recunoscut Crimeea ca "teritoriu ocupat" temporar
-► Vladimir Putin a avertizat-o pe Angela Merkel ca Ucraina se afla "pe marginea razboiului civil"
-► Statul centralizat "a incetat sa functioneze" in Ucraina, sustine Serghei Lavrov
Военнослужащие 25 бригады ВДВ отстегнули магазины, ушли на переговоры с народным ополчением. #Славянск pic.twitter.com/d7pM1B9Jay
— Evgeny Poddubnyy (@epoddubny) April 16, 2014
UPDATE ORA 16:20 Agentii care actioneaza in prezent in estul Ucrainei sunt aceiasi care au actionat in Crimeea inaintea alipirii peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat miercuri un purtator de cuvant al contraspionajului serviciilor speciale ucrainene.
"Sunt aceiasi agenti care au preluat controlul asupra Adunarii din Crimeea. Am stabilit acest lucru pe baza comunicatiilor lor", a declarat acest purtator de cuvant, Vitali Naida, pentru presa.
El a dat asigurari ca "aproximativ 40 de membri ai serviciilor ruse si colaboratorii lor" au fost arestati de la inceputul actiunilor separatiste in estul Ucrainei, pe 6 aprilie.
UPDATE ORA 13:00 Potrivit agentiei rusesti de stiri Itar-Tass, protestatarii din orasul Kramatorsk (regiunea Donetk) ar fi capturat 6 vehicule blindate ale fortelor guvernamentale. Militantii pro-rusi ar fi incojurat vehiculele si i-ar fi dezarmat pe militari in apropierea satului Ivanivka.
Crowd (curious not hostile) gathers round 6 Ukrainian armoured vehicles in #kramatorsk #ukraine pic.twitter.com/uMEWSLXheH
— James Reynolds (@JamesEReynolds) April 16, 2014
Informatia este confirmata de presa ucraineana, care spune insa ca militarii au trecut din proprie initiativa de partea separatistilor, dupa o discutie cu primarul orasului Slaviansk, aflat la 15 km de Kramatorsk. Corespondentul ziarului ucrainean KyivPost spune ca militarii au arborat steagul Rusiei pe blindate iar apoi au intrat in sediul politiei din Slaviansk. Ministerul Apararii de la Kiev nu a confirmat informatia.
One of the six tanks of the Ukranian army that I just saw in #Kramatorsk that switched sides. Now w Russian flag. pic.twitter.com/Ig0qJQ5jWM
— Raniah Salloum (@Ranyah) April 16, 2014
UPDATE ORA 12:35 Incidentul s-a produs pe autostrada din apropierea orasului Krasnii Luci, unde doi militari au fost "capturati si dusi intr-o directie necunoscuta de extremisti". Acestia se oprisera dupa ce masina lor de serviciu a facut pana, a precizat ministerul intr-un comunicat.
Guvernul de la Kiev a trimis marti forte armate impotriva rebelilor prorusi din estul Ucrainei, unde o serie de revolte au fost initiate de mai multe zile de militanti care cer organizarea unui referendum in vederea autonomiei regiunilor rusofone, in cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.
Славянск. Где-то я уже такое видел ... pic.twitter.com/AqGdiFbhcA
— Кот Вопроскин (@Voproskin) April 15, 2014
UPDATE ORA 12:10 Parlamentarii ucraineni au adoptat o lege privind protejarea drepturilor si libertatilor cetatenilor din teritorii ocupate temporar in Ucraina, relateaza agentia ucraineana Ukrinform in pagina electronica. In total, 228 de parlamentari au votat marti pentru aceasta lege, potrivit agentiei.
"Legea defineste statutul de teritoriu ocupat temporar ca rezultat al agresiunii militare din partea Federatiei ruse, stabileste un regim legal special pe acest teritoriu, determina particularitatile activitatilor statului si agentiilor locale guvernamentale, intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor sub un asemenea regim, monitorizarea si protejarea drepturilor omului si libertatilor, dar si a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor juridice", se arata in nota de fundamentare a legii.
Autorul proiectului de lege, liderul grupului parlamentar al partidului Batkivscina Serhi Sobolev, a declarat ca legea reglementeaza situatia cetatenilor ucraineni care intra pe teritoriul ocupat temporar. "Aceasta lege stipuleaza ca, atunci cand intra pe teritoriul ocupat temporar, cetatenii ucraineni nu au nevoie sa le fie eliberat vreun permis. Intrarile vor fi doar inregistrate", a spus Sbolev.
Presedintele Vehovna Rada (Parlamentul ucrainean) Oleksandr Turcinov, totodata seful interimar al statului, a declarat ca va fi creat un Departament pentru teritoriile ocupate temporar in cadrul Cabinetului de Ministri.
UPDATE ORA 11:45 Modelul statului centralizat in Ucraina "a incetat sa functioneze", sustine Serghei Lavrov, care a aparat trecerea spre o structura federala, inaintea negocierilor prevazute joi la Geneva pe tema viitorului tarii.
"Statul unitar a incetat sa functioneze in Ucraina. Fundamentele sale au fost depasite de evolutiile politice", a apreciat Lavrov, in declaratii pentru presa rusa, publicate miercuri pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.
"Federalizarea ar reprezentanta o modalitate prin care fiecare regiune se va simti in siguranta, in privinta respectarii drepturilor, traditiilor si modului de viata al cetatenilor", a adaugat seful diplomatiei ruse.
Rusia sustine optiunea introducerii federalizarii in Constitutia Ucrainei, care ar oferi puteri sporite regiunilor rusofone din estul tarii. Puterea proeuropeana de la Kiev, a carei legitimitate nu este recunoscuta de Moscova, respinge insa aceasta optiune, considerand ca reprezinta un pas spre dezmembrarea tarii.
De asemenea, Kievul refuza discutii pe aceasta tema la discutiile cu Rusia, UE si SUA prevazute joi la Geneva. Guvernul de la Kiev a trimis marti forte armate impotriva rebelilor prorusi din estul Ucrainei, unde o serie de revolte au fost initiate de mai multe zile de militanti care cer organizarea unui referendum in vederea autonomiei regiunilor rusofone, in cadrul Ucrainei, sau alipirea la Rusia.
Intre timp, institutul "RUSI" din Marea Britanie a realizat o simulare a unei posibile invazii rusesti in Ucraina:
UPDATE 07:30 Ucraina se afla in pragul unui razboi civil. Este avertismentul Rusiei, dupa ce liderii de la Kiev au demarat o ampla interventie armata impotriva separatistilor din estul tarii.
Trupe speciale si blindate ucrainene au fost stationate la 40 de kilometri de Slaviansk, oras aflat sub controlul militantilor pro-rusi. Acestia refuza sa plece din cladirile oficiale, ocupate de zile intregi. Iar la Kramatorsk, intre militantii prorusi si serviciile de securitate au avut loc schimburi de focuri, in timpul carora mai multe persoane au fost ranite.
Deasupra aeroportului din Kramatorsk, in estul Ucrainei, un avion militar si-a facut aparitia, la scurt timp dupa ce a fost raportat un schimb de focuri intre serviciile de securitate si militantii pro-rusi.
Oleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei: "Fortele speciale ucrainene au reusit sa recupereze aeroportul din Kramatorsk din mana teroristilor. Sunt convins ca foarte curand nu va mai fi niciun terorist in Donetk si nici in alta regiune."
La randul sau, premierul rus ameninta ca actiunile autoritatilor de la Kiev ar putea avea consecinte dezastruoase. O avertizare intarita si de presedintele Vladimir Putin, intr-o discutie telefonica avuta cu cancelarul german Angela Merkel.
Dmitri Medvedev, premierul Rusiei (foto): "Ucraina se afla in pragul unui razboi civil! "
Astfel de scenarii se desfasoara de cateva zile in orase cheie din estul Ucrainei. Potrivit imaginilor surprinse in timpul zilei de 15 aprilie, forte armate ucrainene, dar si trupe de voluntari formate in timpul protestelor pro-europene din Kiev se indreaptau catre regiunea Donetk.
Intre timp, ministrii de externe europeni au decis la Luxemburg extinderea listei de sanctiuni care ii vizeaza pe rusi. Iar Secretarul general al NATO a intarit promisiunea de aparare a membrilor NATO din Europa de Est. Si in special Romania, Polonia si tarile baltice.
Avioane-radar Awacs (foto) ar putea survola in curand spatiul aerian al tarii noastre. NATO a anuntat recent ca Rusia a trimis aproape 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina.
Toomas Hendrik Ilves, presedintele Estoniei: "Cred ca prezenta efectiva a trupelor in regiune este un lucru neceesar. Avem nevoie de cat mai multe exercitii militare. Si cred ca decizia de a suplimenta numarul de avioane in regiune este una foarte buna."
Intamplator sau nu, Rusia a testat la inceputul acestei saptamani o racheta balistica intercontinentala cu stiinta Statelor Unite, a anuntat Pentagonul, citat de France Presse. Ramane de vazut ce rezultat vor avea negocierile programate pe 16 aprilie la Geneva, intre rusi, ucraineni, americani si europeni. In functie de amploarea intervenţiei fortelor ucrainene, Rusia a anuntat ca ia in calcul posibilitatea de a nu mai participa la intalnire.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, soldati, crimeea, conflict,
Dată publicare:
16-04-2014 07:18