Criza in Ucraina. Senatul Rusiei a anulat interventia militara, la cererea lui Vladimir Putin
25 iunie 2014. Camera superioara a Parlamentului rus a acceptat aproape in unanimitate sa anuleze, la solicitarea presedintelui Vladimir Putin, autorizarea pe care i-a acordat-o in urma unui vot, in martie, de a putea interveni militar in Ucraina.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Doar un senator a votat impotriva, alti 153 aproband solicitarea presedintelui, despre care Kremlinul a anuntat marti ca vizeaza sa contribuie la "normalizarea" situatiei din Ucraina.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, si presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, au discutat la telefon, marti, dupa ce separatisti prorusi au doborat un elicopter apartinand armatei ucrainene. In urma acestui atac au fost ucise noua persoane. Joe Biden a subliniat necesitatea "de a avea observatori la fata locului care sa constate incalcarile armistitiului" si "sa puna capat livrarii de arme si sosirii de militanti din cealalta parte a frontierei" cu Rusia, a anuntat Casa Alba. Doborarea elicopterului ucrainean reprezinta o lovitura pentru sperantele presedintelui Porosenko, sprijinit de occidentali, in vederea incetarii insurectiei separatiste.
Petro Porosenko "ar putea lua in calcul sa puna capat armistitiului inainte de termenul la care expira deoarece acesta este incalcat in mod constant de catre rebeli, care sunt controlati din strainatate", potritivit unui comunicat al Presedintiei ucrainene. La randul lor, presedintele Barack Obama si premierul britanic David Cameron au evocat acest atac in cursul unei discutii telefonice. Cei doi oficiali "au convenit ca, in cazul in care Moscova nu va lua imediat masuri pentru detensionarea situatei in estul Ucrainei, Statele Unite si Uniunea Europeana" sa impuna noi sanctiuni Rusiei, potrivit Casei Albe.
Marti, Casa Alba a salutat decizia presedintelui rus, Vladimir Putin, de a renunta la autorizarea oferita de Parlament pentru o eventuala interventie militara in Ucraina. "Salutam orice initiativa a Rusiei de a pune capat crizei ucrainene, in special decizia presedintelui Putin de a cere Parlamentului sa anuleze rezolutia care ar permite o interventie a fortelor ruse in Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, precizand ca Washingtonul asteapta o schimbare de atitudine a Moscovei fata de Kiev.
Vladimir Putin a cerut marti Parlamentului sa anuleze autorizarea pentru o interventie militara in Ucraina pe care a solicitat-o in martie pentru apararea cetatenilor rusi din Ucraina.
Moscova spera ca "semnalele pozitive" transmise Kievului vor fi auzite
Rusia spera ca "semnalele pozitive" pe care le-a transmis Kievului, ca de exemplu decizia de a anula autorizarea parlamentara a unei interventii militare, "vor fi auzite" si vor conduce la un dialog in Ucraina, a declarat miercuri adjunctul sefului diplomatiei ruse, relateaza AFP. "Speram ca semnalele pozitive pe care le transmite presedintele rus vor fi auzite in lume si mai ales in Ucraina", a declarat adjunctul sefului diplomatiei ruse Grigori Karasin, citat de agentii rusesti de presa.
"Decizii adecvate vor fi luate de-acum prin intermediul negocierilor intre Kiev si autorittile din sudul si estul Ucrainei", a adaugat el.
OSCE vrea sa-si sporeasca misiunea in Ucraina
OSCE este pregatita sa sporeasca misiunea de monitorizare in Ucraina, cu scopul de a sustine fragilul armistitiu din aceasta tara, a anuntat, marti seara, Didier Burkhalter, presedintele in exercitiu al organizatiei, relateaza AFP. Pentru asigurarea pacii, "vom avea nevoie de o sporire a misiunii (de monitorizare) si, in acest scop, ar fi foarte bine ca si mai multi rusi sa faca parte din misiunea desfasurata sub egida Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE)", a spus seful diplomatiei elvetiene, la finalul unei intrevederi la Viena cu presedintele rus, Vladimir Putin.
Eforturi diplomatice pe toate fronturile se desfasoara dupa ce autoritatile de la Kiev au declarat o incetare unilaterala a focului, acceptata de un lider separatist prorus. Vladimir Putin, aflat marti in capitala Austriei, a cerut prelungirea acestui armistitiu, incalcat deja de rebeli, pentru a permite lansarea unor negocieri de pace. La randul sau, Burkhalter a solicitat lansarea unui dialog ruso-ucrainean sub egida OSCE. Peste 250 de observatori ai OSCE, printre care si 11 rusi, sunt in misiune in Ucraina, potrivit datelor organizatiei.
Putin "a spus foarte clar" la Viena ca sprijina aceasta misiune si ca Rusia "va participa" la o eventuala consolidare a sa, a dat asigurari Didier Burkhalter.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, elicopter, joe biden, petro porosenko,
Dată publicare:
25-06-2014 10:45