CRIZA IN UCRAINA. Armata ucraineana se indreapta spre Donetk, bastionul in care s-au retras majoritate rebelilor
6 iulie 2014. Armata ucraineana isi continua duminica marsul catre Donetk, unde rebelii prorusi le-au cerut sustinatorilor lor sa participe la un miting in Piata Lenin, in timp ce la Slaviansk, recucerit sambata, viata revenea incet la normal.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Recucerirea sambata a oraselor Slaviansk si Kramatorsk, doua fiefuri ale insurgentilor, marcheaza primul succes important obtinut pe teren de catre armata ucraineana, potrivit Mediafax.
Ea indeamna Kievul sa analizeze o solutie militara, in detrimentul caii politice promovate de catre Moscova si sustinute de catre europeni. Presedintele Pero Porosenko a anuntat ca ofensiva militara va continua. "Ordinul meu ramane in vigoare. Este necesara incercuirea teroristilor, continuarea operatiunii in vederea eliberarii regiunilor Donetk si Lugansk", a declarat el sambata seara, citind un mesaj la televiziune.
La Slaviansk, situatia era calma duminica la pranz, iar distrugerile pareau limitate la cateva case, in apropierea sediilor politiei si Serviciilor speciale SBU, au observat jurnalisti AFP. In cartiere incepuse sa se distribuie paine, adusa cu camionul, si anume cate doua bucati de persoana. Persoanele care stateau la coada comentau de pe pozitii opuse ultimele evenimente.
O pensionara ii taxa pe rebeli drept "teroristi" care "viseaza in continuare la URSS", in timp ce un batran, Vladimir, reprosa armatei ca a tras asupra orasului "cu rachete de tip Grad". "Eu nu am facut asa ceva cand am ocupat Cehoslovacia, in 1968", a declarat iritat acest fost militar. "A fost razboi cu adevarat. De doua zile nu mai era nimic de mancare, apa, electricitate, gaze naturale", declara alta pensionara Liubov Aleksandrovna.
"Donetkul va fi un punct de cotitura"
Potrivit unor declaratii oficiale, confirmate de catre rebeli, fortele de la Kiev, sustinute de catre formatiuni de voluntari, isi continuau duminica drumul catre sud. Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare a anuntat ca rebelii au parasit orasele Drujkivka si Kostiantinivka, situate intre Slaviansk si Donetk. La Donetk, in oras situatia era calma, dar se auzeau tiruri de artilerie in zona aeroportului, pe care si-l disputa in continuare fortele guvernamentale si rebelii, au anuntat corespondenti AFP.
Iar tensiunea era evidenta in tabara separatistilor. "Donetkul isi pregateste apararea. Toate fortele sunt concentrate aici. Atacul nazistilor (epitet pe care rebelii il folosesc pentru a desemna autoritatile de la Kiev) va fi respins in orice caz. Donbasul nu va fi ingenunchiat", a scris pe contul de Twitter unul dintre principalii lideri ai rebelilor, Denis Pusilin. "Am parasit in aceasta noapte (de sambata spre duminica) Drujkivka si Kostiantinivka, dar apararea Donetkului va fi un punct de cotitura. Vom obtine victoria", a scris el in alt mesaj.
Rebelii s-au retras spre Donetk
Numerosi rebeli prorusi s-au repliat sambata la Donetk, dupa caderea bastionului-simbol al insurgentilor de la Slaviansk, alimentand temeri cu privire la situatia acestei metropole care are aproximativ doua milioane de locuitori.
Zeci de vehicule de toate marcile, pline-ochi cu combatanti inarmati, au trecut sambata dupa-amiaza printr-un punct de control, venind din nord, de la Slaviansk si Kramatorsk, alt fief rebel, dupa ce au fost atacati in ultimele zile de fortele loialiste si dupa ce Kievul a anuntat sambata seara ca a preluat controlul asupra acestor localitati. In aceste coloane se aflau si camioane, care se indreptau tot catre oras.
Cinci blindate de transport de trupe au intrat pe un bulevard din centrul Donetkului, intr-un zgomot asurzitor de senile, atragand privirile celor cativa trecatori, scrie AFP in acest reportaj.
Marea metropola industriala, capitala bazinului carbonifer (huila) Donbas, parea aproape pustie sambata. Traficul rutier era redus, iar numeroase magazine erau inchise, in pofida faptului ca transportul in comun functiona normal. Detonari sporadice se auzeau dinspre zona aeroportului, aflat in continuare sub controlul fortelor loialiste. "Ziua a fost calma", da asigurari un combatant, la un post de control. "Mult mai calma ca noaptea", adauga el suspinand.
In jurul cartierului general rebel, instalat in fostul sediu al Administratiei Regionale - unul dintre primele pe care prorusii l-au ocupat la inceputul lui aprilie - pazit de cativa oameni inarmati, dar care pare in mare parte parasit, separatistii isi afiseaza hotararea. "Ne vom bate pana la ultima picatura de sange", spune un civil, Stanislav, in varsta de aproximativ 40 de ani, care denunta "exterminarea poporului care a inceput" odata cu reluarea ofensivei ucrainene.
La 200 de kilometri departare, prorusi in uniforma, cu panglici portocaliu-negre ale Sfantului Gheorghe, s-au adunat in jurul unui jeep vechi, ale carui geamuri au fost facute tandari. Dar refuza sa spuna ce li s-a intamplat. E "secret militar". Iar in timp ce puterea de la Kiev jubileaza dupa caderea Slavianskului, separatistii isi minimizeaza infrangerea.
"Un pas inapoi nu inseamna ca ai pierdut", declara Iuri Sevokonenko, liderul unui grup de voluntari alcatuit din fosti membri Spetnaz si Berkut, temutele forte speciale ale fostului regim prorus, inlaturat de la putere in februarie.
Intrebat ce parere are despre un eventual atac al loialistilor asupra Donetkului, el se declara pregatit. "Ne-am pregatit de mult timp. Daca ei cred ca va fi usor, se insala", subliniaza Sevokonenko.
Liderii prorusi au indemnat la organizarea unui miting de sustinere duminica, in Piata Lenin. Insa, intre timp, "guvernul" separatist pare raspandit in cele patru zari, in pofida faptului ca Denis Pusilin, unul dintre principalii lideri, a dat asigurari, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca este vorba doar despre o "repliere tactica" si ca "victoria va fi a noastra".
Andrei Purghin, "vicepremierul republicii populare" de la Donetk, a refuzat sa recunoasca in mod clar ca "trupele" separatiste si-au abandonat fiefurile din nord, pentru a se replia la Donetk. "Orasele sunt distruse, oamenii fug", s-a limitat el sa comenteze, considerand ca ar fi "posibila" o regrupare in metropola.
"Este razboi, baietii se bat, se deplaseaza, se regrupeaza", a declarat el pentru AFP. Preconizand un asediu in care locuitorii orasului vor fi prinsi fara voie, Purghin dezvaluie ca un canal care alimenteaza Donetkul si regiunea a fost distrus in lupte si ca orasul va fi privat de apa "intr-o saptamana".