CRIZA IN UCRAINA. Fortele ucrainene au recucerit o suburbie a orasului Slaviansk

soldati ucraina, exercitiu

4 iulie 2014. Serviciile de securitate ucrainene au reocupat vineri oraselul Mikolaivka, o suburbie a orasului Slaviansk, capturand aproximativ 50 de insurgenti, anunta ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de AFP.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

"Oraselul Mikolaivka este in totalitate sub controlul nostru! Am capturat circa 50 de combatanti care au depus armele", a transmis Avakov.

Potrivit unui general al Garzii Nationale, numerosi civili au fost raniti in confruntarile armate de la periferia orasului Slaviansk, unul dintre bastioanele insurgentilor prorusi.

"Speram sa restabilim normalitatea si la Slaviansk", a spus Avakov.

Citește și
Dmitri Medvedev
CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o "criza a gazelor de amploare" din cauza situatiei din estul tarii
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Serviciile ucrainene de securitate acuza un general rus ca recruteaza combatanti pentru separatisti

Serviciul ucrainean de Securitate a acuzat un general rus ca recruteaza in Rusia combatanti care s-au alaturat insurgentilor din estul tarii, in conditiile in care controlul frontierei intre Rusia si Ucraina este un obiectiv pentru Kiev.

"Am deschis o ancheta impotriva generalului GRU (serviciile militare ruse de informatii - n.r.) Traskin, care organizeaza recrutarea teroristilor la Rostov-pe-Don, oras din sudul Rusiei, aflat in apropierea frontierei cu Ucraina", a declarat Valentin Nalivaisenko, directorul SBU. "In acel oras au loc recrutari, antrenamente, in urma carora combatantii pleaca in Ucraina" pentru a lupta alaturi de insurgenti, a asigurat el.

De asemenea, SBU a anuntat deschiderea unei anchete impotriva "unuia dintre responsabilii serviciului de frontiera al Rusiei". "Il acuzam ca finanteaza si sustine terorismul in Ucraina", a adaugat Valentin Nalivaisenko, fara sa mentioneze nume in acest caz.

Autoritatile de la Kiev au afirmat in mai multe randuri ca insurgentii din est sunt sustinuti de mercenari recrutati in Rusia si ofiteri din serviciile militare ruse de informatii, acuzatii respinse de Moscova.

De la reluarea ofensivei armatei ucrainene impotriva insurgentilor prorusi, controlul frontierei cu Rusia, aflata in mare parte sub controlul separatistilor, a devenit o prioritate pentru autoritatile de la Kiev.

Un lider separatist spune ca un oras intreg si populatia lui vor fi distruse fara interventia Rusiei

Igor Strelkov, "ministrul" Apararii din "Republica populara Donetk", a apreciat, vineri, ca orasul Slaviansk, bastion al insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, va fi "distrus" in doua saptamani, daca Rusia nu intervine militar.

Daca Rusia nu obtine un armistitiu din partea fortelor ucrainene, "sau nu intervine cu trupe in favoarea noastra, pentru poporul rus care traieste aici, vom fi distrusi", a afirmat el, intr-un interviu televizat pentru site-ul rus de stiri LifeNews.

"Aceasta se va intampla intr-o saptamana, maxim doua. Orasul Slaviansk va fi distrus in primul rand, cu toata populatia", a adaugat liderul separatist, care, potrivit serviciilor ucrainene de securitate, ar fi colonel in cadrul serviciilor militare ruse de informatii. Mai mult, Strelkov a denuntat chiar lipsa de actiune a Rusiei in conflictul in care se confrunta din aprilie fortele ucrainene cu separatistii prorusi din estul Ucrainei. "Rusia nu vrea sa-i ajute pentru reunirea cu poporul lor, cu marea familie rusa", a afirmat Igor Strelkov, facand referire la separatistii prorusi.

"Ne este foarte greu sa recunoastem ca de trei luni de cand ne aflam la Slaviansk, de cand am venit pentru a ajuta populatia locala sa-si apere drepturile (...) nu am primit aproape niciun fel de ajutor", a afirmat liderul separatist. Orasul Slaviansk, care avea aproape 110.000 de locuitori inainte de inceputul revoltei separatistilor, este in prezent scena unor lupte sangeroase care au loc aproape zilnic. Partea centrala a orasului este lipsita de apa si electricitate, dupa ce bombardamentele au distrus liniile de electricitate si statiile de aprovizionare cu apa.

"Avem soldati care sunt ucisi in fiecare zi, spitalele sunt pline cu raniti", a recunoscut Igor Strelkov. "Vom continua sa luptam, dar avem nevoie de ajutor", a adaugat liderul separatist. O incetare a focului, proclamata unilateral de Kiev, nu a fost prelungita luni, in conditiile in care planul propus de presedintele ucrainean Petro Porosenko nu a fost aplicat, iar confruntarile armate au continuat in estul Ucrainei.

Separatistii rusi ar obtine armament din Republica Moldova

Una dintre cele mai puternice grupari criminale din Republica Moldova ar vinde armament rusesc separatistilor prorusi din Ucraina, potrivit unor informatii de presa, relateaza site-ul postului Euronews.

Un grup care urmareste sa demaste coruptia si crima organizata in Europa de Est - Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate si Corputiei (The Organised Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP) - afirma ca un jurnalist din cadrul acestei organizatii a achizitionat in iunie un lansator de grenade (RPG) de la o grupare de tip mafiot din Chisinau.

Proiectul afirma, citandu-l pe Ion Druta, un membru al gruparii, ca arma provine de la Armata a 14-a rusa. O unitate din cadrul acesteia este stationata de 20 de ani pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, in pofida vointei Chisinaului, intr-o misiune de mentinerea pacii. Potrivit Proiectului, acest episod demonstreaza cat de usor isi pot procura separatistii armament. Jurnalisti de la OCCRP afirma ca i-au cerut lui Druta sa le procure 30 de pistoale rusesti, cinci RPG-uri si munitie, in valoare totala de 29.000 de euro, iar acesta a cerut o saptamana pentru a procura armamentul. "Cererea este foarte mare acum. Din cauza (conflictului armat din) Ucraina toata lumea cauta arme", a declarat el, citat de jurnalisti. Proiectul precizeaza ca a obtinut ca aceasta "comanda" sa fie livrata direct pe teritoriul Ucrainei, in apropiere de Odesa.

OCCRP sublinaza ca prezenta unui asemenea tip de armament in Ucraina alimenteaza sentimentele separatiste. De asemenea, exista temeri ca Republica Moldova risca sa se confrunte cu o situatie similara. Liderul regiunii separatiste proruse moldovene Transnistria Evgheni Sevciuk a declarat intr-un interviu pentru Euronews ca doreste un "divort civilizat" cu Chisinaul.

Proiectul face aceste dezvaluiri in contextul in care Republica Moldova a semnat, impreuna cu Ucraina si Georgia, un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana (UE), strangand astfel relatiile economice si politice cu Occidentul. Presedintele rus Vladimir Putin, care se opune acestei orientari occidentale a fostelor republici sovietice, a apreciat ca acordurile semnate imping Kievul sa aleaga intre Rusia si UE si au provocat un "conflict intern dureros".

OCCRP a contactat initial gruparea din care face parte Daruta in cadrul unei investigatii mai ample asupra unei retele de asasini platiti. Ulterior Daruta l-a contactat pe un jurnalist din cadrul grupului si i-a adus un RPG in schimbul sumei de 1.000 de euro.

Actiunile Rusiei in Ucraina au scopul de a apara dreptul international, afirma diplomatia rusa

Actiunile Rusiei in Ucraina nu doar respecta dreptul international, ci si apara principiile acestuia, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agentia Itar-Tass. "Tot ce s-a intamplat in Crimeea si Sevastopol, toate actiunile si argumentele asupra carora insistam in cazul Ucrainei nu doar se incadreaza in prevederile dreptului international. Prin actiunile noastre noastre, practic, luptam pentru respectarea si apararea principiilor dreptului international", a subliniat Riabkov, intr-un interviu acordat ziarului rus Kommersant, publicat vineri.
El acuza Casa Alba ca se ghideaza dupa "instinctul de a pedepsi Rusia".

"Multi dintre oficialii de la Capitoliu nu au nicio intentie de a intelege argumentele noastre. Suntem acuzati de incalcarea dreptului international si de multe alte pacate", a adaugat diplomatul rus. Intrebat de ce Moscova si Washingtonul nu au reusit dupa Razboiul Rece sa stabileasca relatii rezistente la crize, el a raspuns: "Exista o singura cauza: politica Washingtonului".

"Anume Washingtonul nu vrea sa perceapa realitatea asa cum este ea", a subliniat Riabkov, adaugand ca "totul depinde de Statele Unite, ci nu de Rusia". "Statele Unite considera ca anume ele au castigat Razboiul Rece, iar Rusia a fost infranta. In opinia americanilor, Moscova trebuie sa se supuna si sa se comporte in afacerile exerne ca un partener secundar. De fapt, ei neaga posibilitatea ca noi am putea avea propriile interese nationale", a declarat diplomatul.

El a adaugat ca relatiile ruso-americane ar fi "explodat" in orice caz, chiar daca nu ar fi existat tensiunile legate de Crimeea. Riabkov a apreciat, de asemenea, ca Statele Unite au transformat instrumentul sanctiunilor intr-un nou tip de "arma ofensiva", dar Rusia nu se va implica intr-o astfel de "cursa a inarmarii", desi isi pastreaza dreptul de a cauta cai de aparare.

"Avem impresia ca autoritatile de la Washington considera ca uneori este mai simplu si mai putin costisitor sa aplice sanctiuni, decat sa realizeze o proiectie traditionala a fortei militare asupra cuiva. Astfel, cred ca, de fapt, avem de-a face cu un nou tip de arma ofensiva", a afirmat el, mentionand ca "toate aceste masuri au un scop geopolitic: de a retine sau de a indeparta tarile care nu satisfac interesele Statelor Unite".

Uniunea Europeana si Statele Unite aplica de patru luni o serie de sanctiuni vizand oficiali rusi, precum si ucraineni prorusi.  Reprezentantii statelor membre UE au decis, marti, pregatirea unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, in absenta detensionarii crizei ucrainene, insa au amanat pentru luni o eventuala decizie de a le aplica, au declarat surse europene.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
CRIZA IN UCRAINA. Noul ministru al Apararii promite recucerirea Crimeei. Mesajul transmis de Obama si Merkel lui Putin
CRIZA IN UCRAINA. Noul ministru al Apararii promite recucerirea Crimeei. Mesajul transmis de Obama si Merkel lui Putin

03 iulie 2014. Noul ministru ucrainean al Apararii, Valeri Gheletei, promite ca armata ucraineana va recuceri regiunea Crimeea, anexata de Rusia, restabilind integritatea teritoriala a Ucrainei, relateaza BBC.

CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o
CRIZA IN UCRAINA. Dmitri Medvedev anticipeaza o "criza a gazelor de amploare" din cauza situatiei din estul tarii

2 iulie 2014. Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, anticipeaza "o criza a gazelor de mare amploare in toamna", in contextul crizei din Ucraina, informeaza AFP.

Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea "armistitiului": Situatia se deterioreaza rapid in estul Ucrainei

1 iulie 2014. Situatia in estul Ucrainei se deterioreaza rapid, a avertizat presedintele rus, Vladimir Putin, in cursul unei reuniuni pe care a avut-o cu consilierii sai, anunta Kremlinul.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.