Criza in Ucraina. NATO sustine ca Rusia si-a suplimentat prezenta militara la frontiera cu Ucraina

Soldati rusi in Crimeea

30 iulie 2014.  Rusia a suplimentat efectivele militare de-a lungul frontierei cu Ucraina, afirma generalul american Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO din Europa.

CITITI IN ACEST MATERIAL:

-► Armata a preluat controlul asupra unui oras din zona Donetk

-►Peste 730.000 de ucraineni ar fi fugit in Rusia de la inceputul conflictului in estul tarii lor

-►Moscova cere Kievului sa inceteze "tirurile asupra teritoriului suveran rus"

Citește și
Ucraina SUA
Catastrofa aviatica din Ucraina. SUA nu vor sa fie "jandarmii lumii" si se declara socate de lipsa de reactie a Europei
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

"Numarul trupelor ruse stationate de-a lungul frontierei ucrainene este in crestere. A depasit 12.000 de militari", a declarat generalul Breedlove, aflat in vizita la Pristina, in Kosovo, relateaza AFP, potrivit Mediafax. "

Numarul batalioanelor operationale, al unitatilor speciale, al unitatilor antiaeriene si de artilerie este in crestere. Toate tipurile de armament sunt mobilizate in aceasta zona, inclusiv armament de infanterie, vehicule blindate. Observam elemente in miscare, venind din districtul militar central rus spre regiunea Rostov, unde se regrupeaza, sunt antrenate si sunt detasate la frontiera cu Ucraina", a explicat Breedlove.

Armata a preluat controlul asupra unui oras din zona Donetk

Fortele ucrainene au anuntat miercuri, 30 iulie 2014 ca au preluat controlul de la separatisti asupra orasului Avdiivka, situat la aproximativ zece kilometri nord de Donetk, si ca au fost atacate din nou din Rusia. Militari loialisti s-au angajat in confruntari armate si la Ilovaisk, la aproximaiv 20 de kilometri est de Donetk, a precizat Statul Major al operatiunilor ucrainene in est, intr-un comunicat ,relateaza AFP, citat de Mediafax.

Dupa ce au preluat controlul asupra bastionului rebel de la Slaviansk, la inceputul lui iulie, fortele ucrainene castiga teren treptat si se apropie de marile orase din regiune in care s-au regrupat separatistii, si anume Donetk si Lugansk. Ele si-au intensificat in ultimele zile eforturile atat in zona dintre cele doua orase, cat si in apropiere de frontiera cu Rusia, acuzata de catre Kiev si Occident ca alimenteaza rebeliunea cu armament si combatanti.

Statul Major, care a precizat ca trupele ucrainene nu au inregistrat nicio pierdere in noaptea de marti spre miercuri, a anuntat ca acestea au fost vizate de mai multe atacuri, in special marti seara, cand au fost efectuate tiruri de pe teritoriul rusesc asupra unui punct de trecere a frontierei, la Dovjanski.

Trupele ucrainene au fost vizate miercuri dimineata de un atac cu sapte tancuri, sustinute de vehicule care au traversat frontiera din Rusia, in apropiere de satul Dibrivka, la nord-est de Donetk, potrivit aceleiasi surse. La Lugansk, un civil a fost omorat in confruntari armate in ultimele 24 de ore, au anuntat miercuri dimineata autoritatile locale.

Peste 730.000 de ucraineni ar fi fugit in Rusia de la inceputul conflictului in estul tarii lor

Peste 730.000 de cetateni ucraieni au fost "nevoiti sa fuga in Rusia" de la inceputul conflictului in estul Ucrainei, a anuntat marti Serviciul Federal rus pentru Migrare (FMS), citat de agentia Itar-Tass, in pagina electronica.Potrivit FMS, peste 27.000 dintre acestia au cerut cetatenie rusa.  "In prezent, 160.000 de cetateni ucraineni s-au adresat FMS cu privire la o sedere indelungata in Rusia, alti peste 57.000 de ucraineni au solicitat permisiune de sedere temporara", a adaugat serviciul federal.

Peste 48.000 de ucraineni au cerut azil temporar si statut de refugiat, noteaza FMS. "In total, peste 730.000 de cetateni ucraineni au sosit in Rusia de la inceputul conflictului. FMS, in colaboare cu Ministerul pentru Situatii de Urgenta, a asigurat recent pentru 907 de ucraieni transportul din regiunea Rostov in alte zone ale Rusiei", a adaugat serviciul. In urma cu aproximativ o luna, ONU anunta ca 110.000 de persoane din Ucraina au preferat sa fuga in Rusia.

Moscova cere Kievului sa inceteze "tirurile asupra teritoriului suveran rus"

Rusia cere Ucrainei sa inceteze "tirurile asupra teritoriului suveran rus" si sa garanteze securitatea observatorilor OSCE, a anuntat Ministerul rus de Externe, denuntand atacuri de pe teritoriul ucrainean contra unor puncte vamale ruse, relateaza agentia Itar-Tass, in editia electronica. Potrivit diplomatiei ruse, "pe 29 iulie, angajati ai punctului vamal rus Gukovo au fost vizati de tiruri efectuate cu lansatoare de grenade si arme automate ale militarilor ucraineni". "Se pare ca autoritatile de la Kiev se tem de prezenta unei misiuni o observatorilor OSCE la Gukovo, chemata sa monitorizeze situatia la frontiera ruso-ucraineana", apreciaza Moscova.

"Cerem Kievului sa inceteze tirurile asupra teritoriului suveran al Federatiei Ruse si sa garanteze securitatea observatorilor internationali", a afirmat Ministerul rus de Externe. Ulterior, serviciile vamale ruse au anuntat evacuarea a peste 120 de persoane la punctul vamal Matveev-Kurgan, la ora 23.00 (00.00, ora Romaniei), dupa tiruri tiruri pe teritoriul ucrainean in apropiere de frontiera. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Tensiuni la granita de nord a Romaniei. Sute de oameni din Cernauti au blocat strazile, temandu-se ca vor fi inrolati fortat
Tensiuni la granita de nord a Romaniei. Sute de oameni din Cernauti au blocat strazile, temandu-se ca vor fi inrolati fortat

Creste tensiunea la granita de nord a tarii noastre, la 80 de kilometri de Suceava. Sute de oameni din orasul ucrainean Cernauti, printre care si membri ai comunitatii romanesti, protesteaza de cinci zile pe strazi si au blocat principalele drumuri.

Catastrofa aviatica din Ucraina. SUA nu vor sa fie
Catastrofa aviatica din Ucraina. SUA nu vor sa fie "jandarmii lumii" si se declara socate de lipsa de reactie a Europei

Expertii olandezi si australieni au facut din nou cale intoarsa, din cauza ostilitatilor din apropierea epavei. In plus, Pentagonul a dat publicitatii fotografii care ar dovedi ca Rusia face mai mult decat sa-i sustina pe rebeli.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.