Criza in Irak. Guvernul de la Bagdad a cerut SUA sa inceapa atacurile aeriene impotriva insurgentilor SIIL
Irakul cere Statelor Unite sa efectueze raiduri aeriene impotriva pozitiilor combatantilor gruparii sunnite Stat Islamic in Irak si Levant.
"Irakul a cerut oficial ajutorul Statelor Unite, in virtutea acordului de securitate bilateral, pentru efectuarea de raiduri aeriene americane impotriva grupurilor teroriste", a declarat, potrivit AFP, Hoshyar Zebari, ministrul irakian de Externe.
"Bagdadul nu va fi ocupat", a dat asigurări Zebari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Optiunea militara este insuficienta si am convenit asupra necesitatii ajungerii la solutii politice radicale", a adaugat Zebari, vorbind despre "formarea unui nou guvern, reprezentativ, fara distinctii sau marginalizare".
Zebari a facut aceste declaratii dupa ce s-a intalnit cu printul saudit Moqren Ben Abdel Aziz, care a criticat "marginalizarea" comunitatii sunnite din Irak.
Statele Unite au anuntat ca vor lua in considerare "toate optiunile disponibile" pentru stabilizarea Irakului, inclusiv varianta raidurilor aeriene, sugerand chiar disponibilitatea de a trimite trupe pe teren.
Portavionul George H.W. Bush si alte trei nave militare americane se afla in Golful Persic, pentru a fi disponibile in cazul in care Statele Unite vor demara operatiuni in Irak. Nava americana USS Mesa Verde, avand la bord 550 de membri ai Fortelor navale si avioane de tip Osprey, a intrat luni in Golful Persic, pentru a furniza trupe in cazul in care se decide evacuarea ambasadei americane din Bagdad.
In Golful Persic este si portavionul USS George H.W. Bush, care are la bord peste 70 de avioane si elicoptere militare. Portavionul este escortat de distrugatorul USS Truxtun si de crucisatorul USS Philippines Sea.
Lupte in nordul Bagdadului, la o rafinarie de petrol
Combatanti jihadisti au lansat miercuri dimineata un asalt asupra principalei rafinarii de petrol din Irak, situata la nord de Bagdad, au anuntat un oficial si un angajat al instalatiei, relateaza AFP.
Confruntarile au izbucnit la ora locala 4.00 (4.00, ora Romaniei) la Rafinaria Baiji, in provincia Salaheddine, unde jihadistii au preluat de o saptamana controlul asupra unor sectoare importante. Insurgentii au distrus rezerve, dupa care au patruns in complex, potrivit surselor citate.
Unele rezervoare au luat foc in incinta rafinariei, situate la 200 de kilometri nord de Bagdad, potrivit aceleiasi surse. Un angajat a declarat ca membri ai fortelor de securitate au fost ucisi sau raniti in confruntari, iar angajatii prezenti au fugit. Oficiali au declarat marti pentru AFP ca rafinaria a fost inchisa, iar mai multi angajati au fost evacuati din cauza ofensivei jihadistilor, care au preluat controlul asupra unor portiuni importante din nordul, estul si vestul tarii, de la inceputul ofensivei pe care au declansat-o pe 9 iunie.
Armata irakiana, pusa in deruta saptamana trecuta de catre insurgenti sunniti in nordul tarii, este in curs de a-si "consolida" rezistenta si de a se pregati sa apere Bagdadul, a afirmat Pentagonul marti, relateaza AFP. "Avem motive sa credem ca fortele irakiene de securitate isi consolideaza rezistenta si dispozitivul de securitate. Ele se regrupeaza, in special la Bagdad si in zona sa, si se incurajeaza", a declarat pentru jurnalisti contraamiralul John Kirby, purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii.
Afluxul de cetateni voluntari pentru a lupta impotriva jihadistilor din SIIL (Statul Islamic in Irak si Levant) este de asemenea un semn ca trupele "au vointa de a apara capitala", a mai apreciat el. SIIL a invins, in cursul saptamanii trecute, trupele regulate la Mosul (nord) si au preluat controlul asupra unei mari parti din teritoriul provinciei Ninive, orasului Tikrit si altor districte din provinciile Salaheddine, Diyala si Kirkouk.
De atunci, insurgentii sunniti avanseaza catre sud, dar fortele irakiene dau semne ca au inceput sa isi revina, dupa ce au preluat din nou controlul, in acest weekend, asupra a doua orase situate in apropierea capitalei. In reactie la umilitoarea debandada a militarilor, premierul irakian Nouri al-Maliki a concediat, marti, mai multi comandanti de rang inalt ai armatei, intre care seful Brigazii 3 de Infanterie, care va fi adus in fata unui tribunal militar pentru dezertare.
Acest episod a provocat numeroase nemultumiri in Statele Unite, care au cheltuit milioane de dolari pentru formarea si echiparea armatei irakiene, dupa ce au desfiintat-o in primele saptamani ale ocupatiei din 2003.
Iranul va face totul pentru a proteja locurile sfinte siite din Irak
Presedintele iranian Hassan Rohani a avertizat ca Iranul, cu o populatie majoritar siita, "va face totul" pentru protejarea locurilor sfinte ale islamului siit din Irak, in fata amenintarii jihadistilor din cadrul gruparii SIIL, potrivit AFP."In legatura cu locurile sfinte ale imamilor siiti (din Irak), avertizam marile puteri, pe lacheii lor, pe ucigasii lor si teroristii ca marele popor iranian va face totul pentru a le proteja", a declarat Rohani intr-un discurs sustinut la Khoram-Abad, in apropiere de frontiera irakiana, difuzat in direct la televiziune.
Aproximativ 5.000 de voluntari iranieni sunt pregatiti sa lupte in Irak
Aproximativ 5.000 de iranieni s-au oferit ca voluntari pentru a apara locurile sfinte siite din Irak in fata ofensivei jihadistilor din Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), a anuntat, marti, un site de Internet conservator iranian, citat de AFP. Potrivit site-ului Tabnak, apelul a fost lansat de organizatia "Cartierul general popular al aparatorilor sanctuarelor siite", iar voluntarii pot sa se inscrie pe site-ul www.harimshia.org (sanctuarului siismului, in persana) sau prin SMS.
"Cei inscrisi sunt organizati in unitati (...) si, in cazul in care Ghidul suprem (ayatollahul Ali Khamenei) va da ordin, ei vor merge in Irak pentru a apara locurile sfinte", se poate citi pe harimshia.org.
Irakul are mai multe locuri sfinte pentru siiti, la Najaf si Kerbala, la sud de Bagdad, si la Samarra, la nord de capitala.
Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai inalta autoritate siita din Irak, i-a indemnat pe irakieni sa se alature fortelor armate pentru a lupta impotriva SIIL, care se afla, marti, la mai putin de 100 de kilometri de Bagdad. Iranul, o tara cu majoritate siita, sprijina Guvernul premierului siit Nouri al-Maliki si a promis sa ofere ajutor in cazul unei cereri oficiale a autoritatilor irakiene.
Jihadistii considera ca siitii sunt apostati si au afirmat ca au ucis 1.700 de militari siiti dupa ce au preluat controlul asupra orasului Tikrit. Aceasta afirmatie, care nu a putut fi verificata din surse independente, a provocat un val de idignare la nivel international.