Crime șocante în Myanmar. Soldații au ucis și torturat cel puțin 50 de oameni: legați la ochi, bătuți și incendiați
Cel puțin 50 de persoane au fost ucise de soldații din Myanmar într-un raid asupra unui sat din statul Rakhine săptămâna trecută, afirmă locuitorii și forțele de opoziție.
Avertisment: Este posibil ca unele detalii din acest articol să fie șocante!
Martori oculari au declarat pentru BBC că satul a fost supus la două zile și jumătate de teroare, în timp ce soldații i-au legat la ochi și i-au bătut, le-au turnat benzină aprinsă pe piele și i-au forțat pe unii dintre ei să își bea urina.
Aceștia căutau susținători ai Armatei Arakan (AA), care a devenit una dintre cele mai eficiente forțe de luptă etnice din Myanmar.
Cincizeci și unu de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 70 de ani au fost "torturate și ucise în mod violent", a declarat într-un comunicat Guvernul de uniune națională (NUG), care reprezintă guvernul civil destituit. AA a estimat că numărul morților este de peste 70 de persoane.
Consiliul militar aflat la putere, sau junta, a negat acuzațiile, care s-ar ridica la una dintre cele mai grave atrocități comise în războiul civil din Myanmar, care durează de trei ani.
"I-au întrebat pe bărbați dacă AA se află în acest sat", a declarat o femeie pentru BBC.
"Indiferent de răspunsul pe care îl dădeau, fie că spuneau că AA era acolo sau nu era, fie că nu știau, soldații îi loveau".
În doar șase luni, AA a măturat cea mai mare parte a statului Rakhine, forțând armata să continue să se retragă. Aceasta a pus capăt unei încetări a focului cu armata anul trecut și s-a alăturat insurgenților etnici din alte părți ale țării într-o operațiune combinată care vizează răsturnarea juntei care a preluat puterea în februarie 2021.
"Am văzut cu ochii mei cum soțul meu a fost luat cu un vehicul militar. Fiul meu a fost separat de amândoi și nu știu unde este. Acum nu știu dacă fiul și soțul meu sunt în viață sau morți", a declarat femeia pentru BBC.
Numele martorilor nu sunt folosite pentru a-i proteja. Aceștia au declarat pentru BBC că toți locuitorii satului, care are puțin peste 1.000 de gospodării, au fost ținuți în aer liber timp de două zile, sub soare, fără să mănânce sau să bea prea mult, în timp ce zeci de bărbați au fost legați, legați la ochi, iar unii au fost duși în camioane pentru interogatorii suplimentare. Mulți încă nu s-au întors.
"Le era atât de sete, stând toată ziua în soare, încât au implorat pentru apă. Dar soldații urinau în sticlele de apă și le dădeau bărbaților", a declarat femeia pentru BBC.
Ea a spus că a auzit "o mulțime de focuri de armă", dar nu a văzut cine a fost împușcat "pentru că a trebuit să ținem capul plecat".
"Nu am îndrăznit să mă uit. Au chemat pe cineva care stătea lângă mine. Apoi am auzit o împușcătură. Nu s-a mai întors niciodată''.
A plâns pe tot parcursul filmului pentru că era îngrijorată pentru soțul și fiul ei: "Nu știam dacă sunt vii sau morți. Mă rugam pentru ei: "Buddha, te rog, salvează-i"".
Supraviețuitorii spun că au putut auzi soldații cerând lopeți pentru a îngropa cadavrele. Ei spun că unii erau în mod clar beți.
Se crede că peste 100 de soldați ar fi făcut miercuri un raid în satul Byai Phyu, care se află chiar în afara capitalei statului Sittwe.
Sittwe, un oraș cu aproximativ 200.000 de locuitori, un port și un aeroport mare, este unul dintre puținele bastioane rămase ale armatei birmane. Dar insurgenții sunt aproape și se bucură de simpatia unei mari părți a populației de etnie Rakhine.
Bărbații care aveau tatuaje care arătau sprijinul pentru AA au fost selectați pentru un tratament deosebit de dur, au declarat localnicii. Un martor ocular a declarat că soldații au tăiat pielea tatuată, au turnat benzină pe ea și i-au dat foc.
Un alt martor ocular și-a amintit că un ofițer de armată le-a spus sătenilor că a venit din luptele din nordul statului Shan, unde armata a suferit pierderi grele la sfârșitul anului trecut, pentru a se răzbuna pe ei.
Pierderea statului Rakhine, situat la granița cu Bangladesh, ar fi una dintre cele mai mari umilințe suferite vreodată de forțele armate, care au dominat Myanmarul de la independența din 1948.
Vineri, cei rămași în piață, majoritatea femei, copii și bătrâni, au primit ordin să adune câteva lucruri și să plece. Aceștia au spus că soldații au jefuit deja orice lucru de valoare, precum aur, bijuterii sau panouri solare din casele lor. Localnicii au fost duși inițial pe un stadion din Sittwe, dar majoritatea s-au mutat să caute adăpost în mănăstirile budiste din oraș.
BBC înțelege că armata controlează în continuare Byai Phyu și că nimeni nu are voie să se întoarcă. Există rapoarte conform cărora o mare parte din sat a fost incendiată.
NUG a promis că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili de crimele de război din Byai Phyu. De asemenea, AA a acuzat ceea ce numește "consiliul militar fascist" de "cruzime feroce" și de violarea în grup a unor femei din Byai Phyu.
Junta a negat toate acuzațiile de tortură, declarând că doar a luat măsuri de "pace și securitate" în sat după ce a observat buncăre cu saci de nisip. Aceasta acuză armata Arakan că lansează atacuri cu drone din acea zonă din Sittwe.
Izolarea statului Rakhine și intensitatea conflictului fac imposibilă orice anchetă independentă cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Byai Phyu în viitorul apropiat.
Însă relatările supraviețuitorilor reprezintă un avertisment amenințător cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în alte părți din Myanmar, pe măsură ce armata continuă să piardă teren în fața unei mișcări de opoziție armată din ce în ce mai încrezătoare și mai capabilă.