Covid-19 în Europa. Mai multe doze de vaccin Pfizer-Biontech și teama de noua „tulpină britanică”
Uniunea Europeană asigură pentru ţările membre 600 de milioane de doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer-Biontech.
Marea Britanie tocmai a aprobat al treilea ser împotriva coronavirusului, cel produs de compania „Moderna”.
Pe de altă parte bebeluşul unei românce din Spania, care s-a îmbolnăvit de Covid la scurt timp după naştere, a fost externat de la Terapie intensivă după 70 de zile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Numărul dozelor de vaccin Pfizer Biontech care vor fi disponibile pentru statele membre, dublat de UE
Uniunea Europeană a dublat numărul dozelor de vaccin anti-Covid Pfizer Biontech care vor fi disponibile pentru statele membre.
Ursula von der Leyen: „Avem acum acces la 300 de milioane doze de vaccin Pfizer-Biontech. Vestea bună este că am reuşit să extindem acest contract cu încă 300 de milioane de doze”.
De asemenea, ţările Uniunii Europene primesc şi serul Moderna, aprobat miercuri pentru folosire.
Anticorpii generați de vaccinul dezvoltat de Moderna ar oferi protecție îndelungată împotriva noului coronavirus, a declarat directorul executiv al companiei americane, Stephane Bancel.
Stephane Bancel, CEO Moderna: „Credem că va exista un potențial de protecție pentru vreo doi ani, după administrare”.
Vaccinul Moderna tocmai a fost aprobat şi în Marea Britanie, devenind al treilea ser anti-Covid autorizat pentru folosire în Regatul Unit. Până acum, cu primele două vaccinuri, Pfizer și Astra Zeneca, au fost inoculaţi peste 1 milion şi 500 de mii de britanici.
Pe de altă parte, multe dintre oraşele Europei sunt pustii ca urmare a restricţiilor dictate din cauza creşterii ratelor de infectare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că răspândirea a ceea ce a fost numită „varianta britanică” sau „engleză” a virusului Sars-Cov-2 este „alarmantă”.
Olivier Veran, ministrul Sănătății din Franța: „Nu vreau să-mi ascund neliniştea în legătură cu această varianată engleză. Englezii ne-au spus: "Atenţie, noi am avut multe dificultăţi cu această tulpină!" În Franţa, noi o tratăm aproape ca un virus diferit. Şi nu vrem să se răspândească pe teritoriul ţării”.
Graniţa dranceză este în continuare închisă pentru cei mai mulţi călători din Regatul Unit.
Pe de altă parte, autorităţile britanice mai au o grijă - o altă tulpina a virusului, care se răspândeşte din Africa de Sud.
Grant Shapps, secretar în Transporturi, Regatul Unit: „Sunt mari îngrijorări în legătură cu varianta sud-africană, una în particular, cât de efectiv ar fi vaccinul împotriva acestei tulpini. Aşa că nu putem să ne asumă riscuri”.
Curând, absolut toţi călătorii care sosesc în Marea Britanie vor fi primiţi doar dacă fac dovada unui rezultat negativ la coronavirus. Asta, deşi regulile de autoizolare, la sosire, rămân în continuare în vigoare.
Două zile la rând, au fost peste 1.000 de decese asociate cu Covid în Marea Britanie. Iar spitalele şi serviciile de ambulanţă sunt sub presiune, mai ales în Anglia.
Bebelușul uneoiromânce din Spania, externat după 70 de zile
Pe de altă parte, Petru, bebeluşul unei românce din Spania, care a fost internat la un spital din Valencia cu Covid, la doar 9 zile după ce se născuse, a fost externat, în aplauzele personalului medical, după 70 de zile.
Potrivit unui comunicat al spitalului, bebeluşul a luat virusul după ce a intrat în contact cu fratele său mai mare, infectat, dar asimptomatic. Petru a fost internat la terapie intensivă cu probleme de respirație, iar vindecarea a fost lentă şi anevoioasă.