Coronavirusul continuă să secere vieți. Un înalt oficial chinez, printre victime

×
Codul embed a fost copiat

Covid-19 i-a fost fatal și directorului unuia dintre cele mai mari spitale din Wuhan, chiar în epicentrul epidemiei.

Este unul dintre cei mai înalți oficiali din sistemul de sănătate al Chinei care moare din cauza virusului.

Potrivit datelor oficiale, în China au fost înregistrate până acum aproximativ 1.870 de decese și peste 72.400 de cazuri de îmbolnăvire.

Liu Zhiming avea de 51 de ani și era directorul unui mare spital din Wuhan, printre primele desemnate să trateze cazurile de infectare cu coronavirus. Însă medicul, care era și unul dintre cei mai buni neurochirurgi din China, a devenit el însuși pacient și, cu toate eforturile colegilor lui, s-a stins.

Oficial, peste 1.700 de lucrători din sistemul sanitar s-au îmbolnăvit, iar șase dintre aceștia au fost uciși de boală. Printre ei, și doctorul Li Wenliang, considerat un erou de milioane de chinezi pentru că a fost printre primii care au avertizat în privința epidemiei, fiind și anchetat din această cauză.

Citește și
Coronavirus
Studiu: Cât poate rezista coronavirusul pe suprafețe contaminate
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

După izbucnirea epidemiei, numeroase informații și imagini postate pe rețelele de socializare au arătat că medicii și asistentele din Wuhan, aflăți în prima linie a luptei contra coronavirusului, lucrează până la epuizare, fiind prea puțini pentru a gestiona criza din epicentrul epidemiei. Armata chineză a trimis în Wuhan peste 3.800 de cadre medicale militare.

Pentru cazurile considerate cele mai grave au fost stabilite 17 unități speciale de terapie intensivă, cu echipe medicale venite din toată China.

Imagini emoționante cu un bătrân de 87 de ani, care are grijă de soția lui grav bolnavă, au devenit virale pe rețelele de socializare. Ambii au fost infectați cu Covid-19 și primesc tratament la același spital din Wuhan. Femeia are și Alzhaimer.

Dar nu sunt rare actele de iubire și devotament în vremea epidemiei. Un asistemt medical tocmai a încheiat o perioada de 14 zile când a tratat pacienți în stare critică. Acum, soția lui - și ea asistență medicală - l-a înlocuit și îi continuă munca, folosindu-se de notițele pe care i le-a lăsat el.

Pe Diamond Princess, vasul aflat în carantină în portul japonez Yokohama, unde se află în continuare și 16 români, au fost depistate încă 88 de cazuri de infecție cu coronavirus. Numai pe acest vas numărul celor testați pozitiv a ajuns la 544. Inclusiv un român, dar acesta, conform autorităților noastre, nu este în stare gravă.

S-au infectat cu Covid-19 și unii dintre cei mai cunoscuți pasageri de pe Diamond Princess - David și Sally Abel, doi soți britanici care postau regulat imagini și noutăți de pe vasul în carantină.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Disident chinez, arestat. A criticat modul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus
Disident chinez, arestat. A criticat modul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus

Un disident chinez care a criticat maniera în care regimul preşedintelui Xi Jinping a gestionat epidemia provocată de coronavirus a fost arestat, a anunţat marţi Amnesty International, potrivit AFP.

Studiu: Cât poate rezista coronavirusul pe suprafețe contaminate
Studiu: Cât poate rezista coronavirusul pe suprafețe contaminate

Durata de viață a noului coronavirus pe suprafețele infectate a generat multe îngrijorări, iar răspunsul a venit de la cercetătorii britanici, care presupun că virusul ar putea rămâne activ pe diferite obiecte până la 9 zile.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.