Un „vapor fantomă” a apărut în Irlanda după furtuna Dennis. Ce s-a întâmplat cu echipajul

Ultima actualizare: 18-02-2020 20:18

Cel puțin 5 oameni au murit, iar câteva sute sunt sinistrați după trecerea furtunii Dennis prin Regatul Unit. Pericolul rămâne însă.

Avertizări de inundații "severe", care pun vieţile în pericol, rămân în vigoare în Anglia și în Țara Galilor. Multe râuri s-au umflat până la "cote excepționale" și în unele locuri au continuat să crească peste noapte.

Furtuna Dennis a aruncat pe coastele irlandeze un "vapor fantomă" după ce, potrivit ziarului Irish Post, nava cargo lungă de 77 de metri a plutit în derivă mai bine de un an. Cei 10 membri ai echipajului au abandonat vasul în Atlantic, în septembrie 2018 şi au fost salvaţi atunci de paza de coastă.

După potopul dezlănţuit de furtuna Dennis, râurile s-au umflat până la cote excepţionale în Regatul Unit.

Acestea sunt cele mai grave inundaţii pe care şi le amintesc localnicii din Hareford. Voluntarii trec de la o casă la alta.

Reporter: Câți oameni ați salvat până acum?
Voluntar: Greu de spus... Cred că peste 20.

Apa a crescut atât de mult, în scurt timp, încât oamenii au rămas sinistraţi în propriile case.

Localnic: „Am ridicat pe canapele câte ceva din ce mai avem prin casă... Dar e inutil, nu e suficient loc uscat.”

De la etaj, cei care au decis să rămână privesc consternaţi cum străzile s-au transformat în canale naviganbile, unde apa are mai bine de un metru înălţime.

Localnic: „Da, avem de gând să rămânem. De curând eu am avut o operație pentru proteză la șold. Cred că oricum nu pot să merg nicăieri.”

Este pentru a doua oară când multe dinte aceste case au fost inundate în ultimele patru luni.

Într-unul dintre cele mai afectate cartiere ale orașului lucrurile oamenilor, gunoaie, plutesc pe stradă. Când vezi ce este aici, o întrebare pentru guvern se impune de la sine. Cum pot fi protejate de inundații locuri ca acesta, într-un moment de urgență climatică, cu tot mai multe fenomene meteo imprevizibile?

Din imaginile filmate de la înălţime, din elicopter, se vede şi mai bine cât de extise sunt inundaţiile după revărsarea raului Wye.

Luni, în toată Anglia au fost 480 de alerte simultane de inundaţii - un record.

Două week-enduri la rând, furtunile Dennis şi Chiara au provocat inundaţii grave în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia. Şi sunt prognozate alte ploi, mâine şi poimâine.

Acum, sunt temeri că în York, raul Ouse, deja vijelios şi la cote fără precedent, s-ar putea umfla şi mai mult. Localnicii aşteaptă, cu temeri şi resemnare, furia implAcabilă a naturii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO