Coreea de Nord anunţă că un atac nuclear asupra SUA e "inevitabil". Trump: "Piticanie-rachetă, ne vom descurca"
Coreea de Nord a afirmat că atacarea cu rachete a teritoriului SUA e inevitabilă, în contextul în care sâmbătă bombardiere americane au survolat apele din largul coastei de est nord-coreene.
Afirmaţiile au fost făcute de ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, în faţa Adunării Generale a ONU.
În această săptămână, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au insultat reciproc, Trump făcându-l pe nord-coreean "nebun", vineri, la o zi după ce Kim l-a numit pe el "senil american nebun".Sâmbătă, jignirile au continuat, Ri numindu-l pe Trump "persoană cu probleme psihice, plină de megalomanie şi automulţumire", care încearcă să transforme ONU într-un "cuib de gangsteri". Ri a menţionat că Trump se află într-o "misiune sinucigaşă", după ce preşedintele american a spus că liderul nord-coreean este într-o astfel de misiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Preşedintele malefic", l-a mai numit Ri pe Trump. avertizând că ţara sa este pregătită să se apere dacă Statele Unite dau semne că ar desfăşura "o operaţiune de decapitare a conducerii ţării sau un atac militar" asupra Coreei de Nord. "Acum suntem în sfârşit la doar câţiva paşi de ultima fază a finalizării forţei nucleare a statului", a spus Ri la reuniunea anuală a liderilor mondiali.
El a precizat că sancţiunile nu ar avea niciun efect asupra hotărârii nord-coreenilor de a-şi dezvolta armele nucleare, scopul suprem fiind "echilibrarea puterii cu SUA".
La rândul sau, preşedintele american a lansat o varianta "îmbunătăţită" a formulării "omul-rachetă", prin care îl descria marţi pe Kim Jong Un, de la tribuna Naţiunilor Unite. "Fie că e deştept şi are o gândire strategică, fie că e nebun de-a binelea, ştiţi ceva? Nu contează cum e el de fapt, important e că ne vom descurca până la urmă cu el. Vom rezolva problema asta. Piticanie-rachetă, o vom face, pentru că nu avem de ales!"
În discursul rostit la Adunarea Generală a ONU, Donald Trump a ameninţat că va distruge complet Coreea de Nord dacă Phenianul nu renunţă la programul nuclear.
Escaladarea acestui război al declaraţiilor l-a făcut şi pe ministrul rus de externe, Serghei Lavrov să recurgă la formulări plastice. "Capetele înfierbântate trebuie să se calmeze, e nevoie să luăm cu toţii o pauză. Alături de China, vom continuă să susţinem o abordare raţională, în locul acesteia emoţionale, a unor copii de grădiniţă care încep să se bată, fără că nimeni să-i poată despărţi."
Ministrul nord-coreean de externe a avertizat joi că regimul ar putea lua în considerare testarea unei bombe cu hidrogen în Pacific. O asemenea perspectiva le da fiori nu doar vecinilor japonezi şi sud-coreeni.
„Din punct de vedere al radioactivităţii, porţiuni întinse din estul Asiei, vestul Pacificului mergând până la coasta de vest a SUA ar urmă să fie învăluite într-un nor de radiaţii", avertizează analiştii.
Joi, Donald Trump a semnat un nou ordin prin care înăspreşte sancţiunile vizând Coreea de Nord, pentru programul nuclear. Trump a afirmat că măsurile sunt create pentru “a tăia sursele de venit care finanţează eforturile Coreei de Nord de a dezvolta cele mai letale arme cunoscute omenirii”. Sancţiunile vizează industriile textilă, a pescuitului, IT şi manufacturieră.
În această lună, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la iniţiativa Statelor Unite, o nouă serie de sancţiuni impuse Coreei de Nord, care interzic exporturile de textile şi reduc aprovizionările acestei ţări izolate cu petrol şi gaze naturale. Această este a opta serie de măsuri - susţinută de China şi Rusia, cele mai apropiate susţinătoare ale Coreei de Nord - şi vizează să pedepsească regimul din cauza unui testului nuclear efectuat la 3 septembrie.
Sursa: StirileProTV/ News.ro
Etichete: Rusia, avioane, coreea de nord, atac nuclear, donald trump, ONU, Coreea de Sud, rachete, pacific, phenian, kim jong-un, balanta de forte,
Dată publicare:
24-09-2017 07:47