Coreea de Nord a amenintat cu un nou test nuclear. Phenianul a acuzat SUA ca-i umileste in fata comunitatii internationale

20-11-2014 07:21


coreea de nord

Coreea de Nord a condamnat, joi, votul ONU privind o rezolutie ce reprezinta primul pas catre o aducere a regimului nord-coreean in fata justitiei internationale pentru crime impotriva umanitatii si a amenintat cu un nou test nuclear.

Marti, la New York, comisia pentru drepturile omului a Adunarii Generale a ONU a votat o rezolutie cerand Consiliului de Securitate sa sesizeze Curtea Penala Internationala in privinta abuzurilor reprosate regimului nord-coreean, relateza Mediafax, citand AFP.

Aceasta rezolutie este o "escrocherie", a reactionat Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe, acuzand Statele Unite ca sunt in fruntea tentativelor de a umili Phenianul in fata comunitatii internationale.  "Aceasta agresiune din partea Statelor Unite nu ne permite sa ne mai retinem mult de la a efectua un nou test nuclear", a adaugat el intr-un comunicat.

Acest text este un ecou al declaratiilor ambasadorului Coreei de Nord la ONU, care nu a spus altceva ca reactie la adoptarea rezolutiei. Textul rezolutiei, fara caracter coercitiv, se bazeaza in mare parte pe un raport al ONU de 400 de pagini, publicat in februarie, care conchidea dupa o lunga ancheta ca Phenianul a incalcat drepturile omului intr-un mod "fara egal in lumea contemporana".

Citeste si: Sase oficiali din Coreea de Nord ar fi fost executati la ordinul lui Kim Jong-un. Ce s-a intamplat in perioada de "absenta"

Timp de un an, anchetatorii au strans marturii ale exilatilor nord-coreeni si documente despre o vasta retea de lagare in care se afla pana la 120.000 de persoane, precum si despre cazuri de tortura, executii fara proces si violuri. Raportul apreciaza ca responsabilitatea pentru aceste abuzuri rezida la cel mai inalt nivel al statului si ca acestea pot fi asimilate crimelor impotriva umanitatii.

Rezolutia urmeaza sa fie analizata in decembrie de Adunarea Generala a ONU. Întrebarea este daca forul decizional al ONU va denunta efectiv regimul de la Phenian in fata CPI. China, principalul aliat al Phenianului, si Rusia, ambele membre permanente ale Consiliului de Securitate, se opun cu siguranta acestui lucru.

În paralel, cercetatorii americani de la Institutul SUA-Coreea de la Universitatea John Hopkins din Washington au vorbit joi despre posibilitatea ca statul nord-coreean sa fie in curs de a lansa exploatarea unei uzine de tratare a combustibilului pentru a extrage plutoniu de calitate militara, la complexul sau nuclear din Yongbyon.

Imagini prin satelit arata vapori emisi de aceasta uzina, ceea ce ar putea insemna ca nord-coreenii sunt pe cale sa efectueze operatiuni de mentenanta si teste inainte de lansarea activitatii. Uzina trateaza combustibilul provenit de la un reactor de 5 megawati care produce in esenta plutoniu ce poate intra in componenta unei bombe atomice a Coreei de Nord.
 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO