Confruntări violente în Irak. Amnesty International: "Baia de sânge trebuie să înceteze"


Ultimul update: Luni 11 Noiembrie 2019 09:42
Data publicarii: Duminica 10 Noiembrie 2019 20:41
Categorie: Stiri externe

Zeci de protestatari au fost răniţi duminică în confruntările violente cu forţele de ordine, care au tras gloanţe şi gaze lacrimogene în centrul Bagdadului, devenit un câmp de luptă.

Mişcarea de contestare, lansată pe 1 octombrie şi care cere căderea unei puteri considerate corupte şi incompetente, părea la un moment dat să zdruncine autorităţile. Însă după mai bine de o lună - şi 319 decese, conform unui bilanţ oficial anunţat duminică - rândurile protestatarilor sunt mai strânse ca oricând, relatează AFP.

Majoritatea forţelor politice au fost chiar de acord să pună capăt protestelor care îi huiduie pe liderii şi puternicul vecin iranian, considerat a fi arhitectul sistemului politic irakian măcinat de clientelism, informează Agerpres.

După acest acord, pentru o "revenire la viaţa normală", forţele de securitate au intensificat represiunea într-o ţară ruptă de lume de o săptămână, fără internet sau reţele sociale.

Cu unul din patru locuitori şomer şi unul din cinci care trăieşte sub pragul sărăciei, protestatarii spun că vor continua blocajele şi nesupunerea civilă până când vor primi ''partea lor de petrol'' în Irak, al doilea producător din OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol).

Mişcarea de protest, care cerea iniţial locuri de muncă şi servicii publice funcţionale, doreşte acum o reproiectare completă a sistemului politic.

"Baia de sânge trebuie să înceteze", a declarat Amnesty International, în condiţiile în care cei mai înalţi lideri ai ţării susţin că au interzis orice utilizare "nechibzuită" a forţei şi muniţia reală.

Violenţelor - soldate cu peste 12.000 de victime la 1 octombrie - li se adaugă ceea ce mulţi numescacum "noua republică a fricii" din Irak, eliberat în 2003 de zeci de ani de dictatură a lui Saddam Hussein.

Activiştii şi medicii care îi susţin pe protestatari spun că sunt vizaţi de o campanie de intimidare dusă de forţele de stat şi de grupări armate.

ONU se asigură că primeşte "în fiecare zi informaţii despre demonstranţii ucişi, răpiţi, arestaţi în mod arbitrar, bătuţi sau intimidaţi".

Washingtonul cere încetarea violenţelor contra manifestanţilor şi alegeri anticipate

Statele Unite au lansat duminică un apel către autorităţile centrale din Irak în vederea adoptării unei reforme electorale şi organizării de alegeri anticipate şi au solicitat încetarea violenţelor contra manifestanţilor, transmit AFP şi Associated Press of Pakistan.

Washingtonul doreşte ca ''guvernul irakian să înceteze violenţele contra manifestanţilor şi ţine la angajamentul preşedintelui (Barham) Saleh de a fi adoptată o reformă electorală şi de a se organiza alegeri anticipate'', a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

''SUA sunt extrem de îngrijorate de atacurile continue contra protestatarilor, activiştilor civici şi presei, precum şi de restricţiile asupra accesului la internet în Irak'', subliniază comunicatul citat.

 

Protestatari împuşcaţi de poliţie în Bagdad, după ce au cerut
Masacru în Irak, în oraşul sfânt al şiiţilor. Atacul ar fi fost comis de ISIS
FULLSCREEN
Confruntări violente în Irak. Amnesty International: "Baia de sânge trebuie să înceteze"
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO