Europa ii avertizeaza pe romanii care vin la munca. Dupa 3 luni, risca expulzarea

restrictii munca

Tarile UE nu pot limita libera circulatie a muncitorilor, dar ii pot trimite acasa pe cetatenii europeni care in decurs de 3 luni nu si-au gasit un loc de munca si nu au mijloacele necesare de subzistenta.

 

Intrebat despre declaratia premierului britanic David Cameron privind limitarea numarului de muncitori europeni, Jonathan Todd a precizat ca "mesaje similare au venit din Marea Britanie si inainte de Craciun".

"Comisia Europeana trebuie sa vada ce decid autoritatile britanice. Dreptul de circulatie al muncitorilor este un principiu fundamental al UE. A fost asa inca de la infiintare, la sfarsitul anilor '50. Este, de asemenea, un element fundamental al Pietei Unice", a spus purtatorul de cuvant al CE.

"Libera circulatie a muncitorilor este un drept fundamental stabilit prin tratate care au fost ratificate de parlamentele a 28 de state membre. Nu este o legislatie impusa de Bruxelles. Face parte din tratate. Orice modificare a tratatelor necesita o negociere cu toate statele membre si o ratificare de catre parlamentele tuturor statelor membre (...) Orice derogare de la aceste principii este strict limitata in timp in tratatele de aderare. Prin urmare, niciun stat membru nu poate limita libera circulatie a muncitorilor de la 1 ianuarie 2014 in cazul muncitorilor romani si bulgari, deoarece limita (de 7 ani - n.r.) este stabilita in tratatele de aderare ale celor doua state", a subliniat oficialul european.

Citește și
Corina Cretu
Europarlamentarul Corina Cretu: Apocaliptica invazie a romanilor peste hotare a fost pura demagogie
Cristian Tudor Popescu, nemilos față de Călin Georgescu: „Victoria lui e...”

Referitor la faptul ca Belgia expulzeaza, dupa 3 luni, cetatenii europeni care nu au un loc de munca sau mijloace de a se intretine, Todd a declarat ca aceasta posibilitate le este oferita statelor membre conform Directivei din 2004 privind libera circulatie a cetatenilor.

"Statele membre au posibilitatea de a expulza dupa 3 luni cetatenii care nu au un loc de munca sau mijloace de subzistenta care ii impiedica sa devina o povara pentru tara respectiva. Daca statele membre aplica sau nu aceasta posibilitate, tine de fiecare stat membru. Dreptul comunitar le permite sa faca acest lucru, dar nu le obliga", a spus purtatorul de cuvant.

Acesta a adaugat ca Marea Britanie si Germania nu s-au consultat cu CE in privinta unor masuri privind limitarea liberei circulatii.

"Cand un stat membru ia in calcul masuri care ar putea fi subiect al legislatiei europene, ar fi prudent sa discute cu CE inainte, dar nu este o obligatie", a punctat Todd.

Totodata, Jonathan Todd a precizat, raspunzand unei intrebari, ca CE nu se va ocupa de eventualele probleme care ar putea aparea in urma eliminarii restrictiilor pentru romani si bulgari.

"CE recunoaste ca pot fi unele probleme la nivel local in ceea ce priveste locurile in gradinite, servicii sociale, sanatate, infrastructura. Nu exista niciun motiv ca CE sa fie informata despre aceste probleme de catre statele membre. Ideea este ca aceste chestiuni trebuie corectate, in loc sa se impuna restrictii la libera circulatie a persoanelor", a spus Todd, adaugand ca, in exercitiul bugetar 2014-2020, statele membre pot folosi cel putin 20% din alocarea ce le revine in cadrul Fondului Social European pentru a rezolva aceste chestiuni.

Intrebat daca CE are semnale privind prezenta unui numar mare de muncitori romani si bulgari in tarile europene dupa 1 ianuarie, Jonathan Todd a precizat ca nu exista astfel de informari.

"Daca au fost miscari ale muncitorilor romani si bulgari in tarile membre, CE nu putea fi instiintata imediat de catre acestea. Dar, din ce am vazut, ca si voi, din relatarile de presa, cu siguranta nu au fost un mare numar de muncitori romani si bulgari care sa plece in alte tari membre", a spus purtatorul de cuvant al CE.

Ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014 a provocat dezbateri aprinse in Marea Britanie si, mai nou, in Germania.

Premierul britanic, David Cameron, a adoptat, in decembrie 2013, masuri prin care sa se asigure ca, de la 1 ianuarie, imigrantii din UE nu vor putea sa solicite ajutoare sociale in primele trei luni de la sosirea in Marea Britanie. In plus, persoanele care cersesc si cele fara adapost pot fi deportate si li se poate interzice accesul in tara pentru o perioada de 12 luni.

Totodata, el intentioneaza sa limiteze numarul de muncitori europeni din Marea Britanie.

Dezbaterea privind imigrantii romani si bulgari care vor ajunge in Germania a atins un nou nivel vineri, cand politicieni conservatori de rang inalt au cerut amprentarea lor pentru a-i impiedica sa primeasca indemnizatii sociale, relateaza TheLocal.de.

"Imigrantii care vin in Germania doar pentru Hartv IV (indemnizatii de somaj), alocatii pentru copii si asigurari de sanatate trebuie trimisi rapid in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple trebuie sa ne gandim la amprentarea lor", a declarat presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, pentru cotidianul Bild.

CSU - aliatul bavarez al cancelarului Angela Merkel - vrea sa le faca mai dificil accesul noilor imigranti romani si bulgari la generosul sistem de protectie sociala din Germania.

 

Articol recomandat de sport.ro
Becali, îngrozit după eșecul lui Ciolacu la prezidențiale: de ce rezultatul e o mare lovitură pentru FCSB
Becali, îngrozit după eșecul lui Ciolacu la prezidențiale: de ce rezultatul e o mare lovitură pentru FCSB
Citește și...
S-au bucurat de Sarbatori, dar pleaca in lacrimi. Durerea romanilor care se intorc la munca
S-au bucurat de Sarbatori, dar pleaca in lacrimi. Durerea romanilor care se intorc la munca "afara"

Dupa ce ca sunt tristi ca se intorc printre straini, romanii care muncesc in Italia, Franta sau in Anglia au mai stat sambata si la cozi prin vami.

Europarlamentarul Corina Cretu: Apocaliptica invazie a romanilor peste hotare a fost pura demagogie
Europarlamentarul Corina Cretu: Apocaliptica invazie a romanilor peste hotare a fost pura demagogie

Europarlamentarul PSD Corina Cretu spune ca toata agitatia din Germania si Marea Britanie cu privire la accesul romanilor pe piata muncii "au esuat in ridicol" si ca oameni politici importanti din aceste tari s-au dovedit a fi "demagogi".

Invazia romano-bulgara a devenit
Invazia romano-bulgara a devenit "meme" pe Twitter. Umorul englezesc a invins panica rasista

Britanicii s-au speriat degeaba de navalirea “hoardelor de romani si bulgari” anuntata deopotriva de presa si politicienii din Regatul Unit. Concluzia, dupa primele zile de invazie, e ca probabil romanii si bulgarii au secretul invizibilitatii.

Recomandări
Marcel Ciolacu și-a depus demisia din funcția de președinte al PSD. „Un coleg” îi va lua locul în fruntea partidului
Marcel Ciolacu și-a depus demisia din funcția de președinte al PSD. „Un coleg” îi va lua locul în fruntea partidului

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, la sediul partidului, că aseară i-a predat secretarului general al partidului demisia şi că este un gest unilateral. O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri, a mai spus el.  

Rezultate finale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul 2
Rezultate finale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul 2

Rezultate finale alegeri prezidențiale 2024. Finaliştii turului doi al alegerilor prezidenţiale sunt candidatul independent Călin Georgescu şi președintele USR Elena Lasconi.  

CTP: „E începutul invaziei Rusiei în România, nici mai mult, nici mai puțin”. Călin Georgescu este „o făcătură din pixeli”
CTP: „E începutul invaziei Rusiei în România, nici mai mult, nici mai puțin”. Călin Georgescu este „o făcătură din pixeli”

Călin Georgescu este “o făcătură din pixeli, o victorie a inteligenței artificiale asupra inteligenței umane”, iar alegerea sa în primul tur de scrutin marchează “începutul invaziei Rusiei în România”.