S-au bucurat de Sarbatori, dar pleaca in lacrimi. Durerea romanilor care se intorc la munca "afara"

Dată publicare: 04-01-2014 18:40
Dată actualizare: 07-01-2014 06:58


Dupa ce ca sunt tristi ca se intorc printre straini, romanii care muncesc in Italia, Franta sau in Anglia au mai stat sambata si la cozi prin vami.

S-au bucurat de sarbatori, de rude, dar au plecat cu lacrimi in ochi, spunand ca nu placerea, ci nevoia ii tine departe de copii, frati sau parinti. Plecam de prea multi ani si numai pentru ca in tara nu gasim de munca, spun oamenii.

Fericiti ca au putut sa ii bucure pe cei de acasa cu daruri, sute de romani din zona Sibiului au pornit sambata inspre orase din Italia si Franta, tari in care si-au facut un rost. La usa autocarului, isi fac curaj. Printre straini, e greu, dar nici cu banii din tara nu ar putea trai. Unii oameni sunt plecati de 12 ani in Italia si spun ca este aproape momentul in care se vor intoarce acasa pentru a ramane definitiv.

Si la Cluj, oamenii au plecat inspre Spania, Italia, Germania sau Anglia. Unii dintre ei spun ca se vor intoarce inapoi in tara in cateva luni: "Ma duc numai din necesitatea de a rotunji venitul sotului pt ca tre sa imi tin copiii la facutate".

La iesirea din tara, la Nadlac sau la Petea, cozile de masini pareau interminabile. Oamenii au sperat ca vamesii vor fi mai ingaduitori si-i vor lasa sa treaca cu merinde ce le amintesc de acasa.

Si mai spera ca, la intoarcere, tara pe care o vor gasi sa fie mai bogata, macar in locuri de munca: "Mergem dupa bani ca aici, in Romania, e vai de capul nostru"

Din pacate, o familie din Vrancea a pornit cu stangul inspre Anglia. La intrarea in judetul Hunedoara, masina lor a derapat din cauza vitezei si toti pasagerii au ajuns la spital.

Tags: vama, vamesi, romani, munca,


VIDEO PROTVPLUS.RO