Condițiile dure din Lesbos îi împing pe copii la suicid. „E mai rău decât războiul din Siria”

Migranti in insula Lesbos
AFP

Viața dificilă din tabăra Moria de pe insula grecească Lesbos, dominată de violențe mortale, supraaglomerare și condiții de igienă deficitare, îi fac pe copii migranți să comită suicid.

Condițiile din tabăra de refugiați sunt atât de revoltătoare încât organizațiile umanitare au plecat în semn de protest. Întreaga zonă miroase a fecale, întrucât există o toaletă la 70 de persoane, au explicat cei de la organizația Medici fără Frontiere, conform BBC News.

Unii oameni locuiesc în niște containere ce pot fi mutate, dar care sunt înghesuite printre corturi și bucăți de prelată. Acestea sunt, însă, beneficii de care doar unii dintre ei se bucură. În prezent, în tabăra Moria trăiesc peste 8.000 de persoane, deși spațiul ar trebui să adăpostească în jur de 2.000.

„Suntem mereu gata să scăpăm de aici. Copiii sunt pregătiți non-stop de plecare. Din cauza violențelor, cei mici nu pot dormi”, a povestit Sara Khan, o migrantă din Afghanistan.

Potrivit acesteia, întreaga sa familie își petrece timpul din zi stând la cozi pentru mâncare, iar noaptea sunt pregătiți să fugă, de teama bătăilor care izbucnesc constant.

Citește și
copii migranti
Sute de copii migranţi, neînsoțiți de părinți, "lăsaţi în voia sorţii", la Paris
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Violența din tabără este extremă. În luna mai, sute de kurzi au fugit după ce între bărbații arabi și cei kurzi a izbucnit o bătaie. Este cazul lui Ali, care a plecat din tabără cu familia sa.

„Am descoperit acolo rasism, fie că era între șiiți și suniți, kurzi, arabi sau afgani. E ca războiul din Siria și chiar mai urât. Am auzit de cazuri de viol, de hărțuire sexuală”, a spus el.

Chiar și în ziua în care reporterii BBC au mers acolo a izbucnit o bătaie între mai multe persoane care stăteau la coadă la mâncare. Două persoane au fost înjunghiate, iar altele au făcut atacuri de panică asistând la incident.

Deși organizația Medici fără Frontiere a plecat inițial de pe insulă în semn de protest față de condițiile de acolo, a deschis o clinică în apropiere de porțile taberei, pentru că oamenii aveau mare nevoie. Din cauza igienei precare, copiii au probleme cu pielea, dar și respiratorii, cauzate de gazele lacrimogene pe care poliția le folosește ca să aplaneze conflictele. O altă problemă gravă este sănătatea psihică a acestora.

Astfel, cei din organizația Medici fără Frontiere au de-a face cu copii chiar și de 10 ani care au încercat să se sinucidă. „E ceva ce vedem constant. Deși pledăm pentru mutarea copiilor la Atena cât de repede se poate, nu s-a întâmplat nimic. Ei sunt încă aici”, a spus Luca Fontana. Coordonatorul Medici fără Frontiere Lesbos.

Luca Fontana, care a lucrat în multe zone de conflict, susține că această tabără este cel mai rău loc pe care l-a văzut în viața sa. Când epidemia de Ebola a izbucnit în Africa de Vest, el lucra acolo.

„Nu am văzut un asemenea nivel de suferință cu care ne confruntăm aici zi de zi. Chiar și cei cu Ebola sperau să supraviețuiască. Aici, speranța e luată de sistem”, a mărturisit el.

Tabăra a fost deschisă în 2015 și inițial a fost gândită ca o zonă de tranzit, în care migranții să stea câteva zile. Unii dintre ei, însă, așteaptă acolo de ani. Este controlată de Guvernul Greciei și suprapopulată pentru că autoritățile elene pun în aplicare politica Uniunii Europene, astfel încât îi țin pe insulă în loc să în transfere în alte zone din Grecia.

Conform cifrelor oficiale, doar din iulie 2018 în Grecia au ajuns pe mare 71.645 refugiați și doar 2.224 s-au întors în Turcia.

„Nu avem bani. Știți situația economică din Grecia. Vreau să îi ajutăm, dar nu pot face nimic pentru că UE a închis granițele”, a declarat George Matthaiou, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Imagini dramatice din Venezuela. Mii de oameni fug din țară, din cauza sărăciei. VIDEO
Imagini dramatice din Venezuela. Mii de oameni fug din țară, din cauza sărăciei. VIDEO

Criza umanitară din Venezuela a dus la apariția uneia dintre celei mai mari migrații în masă din istoria Americii Latine.

Sute de copii migranţi, neînsoțiți de părinți,
Sute de copii migranţi, neînsoțiți de părinți, "lăsaţi în voia sorţii", la Paris

'Sute de migranţi tineri'', sosiţi fără familie în Franţa, s-au trezit ''lăsaţi în voia sorţii la Paris'', a indicat miercuri organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch.

Incendiu puternic intr-o tabara de migranti din Lesbos.
Incendiu puternic intr-o tabara de migranti din Lesbos. "Cum sa mananci orez nefiert si sa dormi pe jos?"

In imaginile transmise de televiziuni se vede un urias nor de fum negru ridicandu-se deasupra unei zone imprejmuite cu sarma ghimpata, unde se afla rulotele si corturile in care sunt gazduiti refugiatii.

Avertisment UNICEF: 23.000 de copii migranti, in pericol in Grecia si Balcani din cauza frigului:
Avertisment UNICEF: 23.000 de copii migranti, in pericol in Grecia si Balcani din cauza frigului: "Risca moartea"

Peste 23.000 de copii migranti, care sunt afectati in Grecia si Balcani de un val de frig, risca sa se imbolnaveasca de infectii respiratorii, unii riscand "chiar moartea prin hipotermie", a avertizat vineri UNICEF, relateaza AFP.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.